22 Nisan Dünya Günü

2020 yılı dünya için zorlu bir yıl oldu diyebiliriz.
2021 de böyle geçeceğe benziyor…
Orman yangınlarından sellere, küresel bir salgından öngörülebilir ekonomik baskının bulunduğu dört ay geçirdik. Tüm bunlar arasında insanoğlunun evlere çekilmesiyle doğa ve gezegenimiz eski, sağlıklı günlerine geri dönüyor. Hava kirliliği azalıyor, sular temizleniyor, hayvanlar ait oldukları doğaya kavuşuyor. Bu süreçte gezegen ve insanlar için önemli bir gün geliyor: Dünya Günü. Bugün 51. yıldönümü olan Dünya Günü, ev dediğimiz bu gezegeni korumak için eylemi takdir etmek, yansıtmak ve göstermek için önemli bir fırsat sunuyor.
Dünya Günü’nün ortaya çıkışıysa insanlığı düşünen bir Amerikalı tarafından gerçekleşti. 1969 yılında San Francisco’da gerçekleşen UNESCO Ulusal Dünya Konferansında Amerikalı aktivist John McConnell yaptığı konuşmasıyla dikkatleri üzerine çekti. 
McConnel üstünde yaşadığımız yerkürenin karşı karşıya kaldığı çevresel tehditlere dikkat çekmek, Dünya’nın yaşamı ve güzelliğini kutlamak amacıyla bir özel gün düzenlenmesi fikrini ortaya koydu. Amerikalı aktivist tarih olarak ekinoks zamanı yani 21 Mart’ı önermiş olsa da ilk kutlama 1970 yılında 22 Nisan’da Wisconsin’de gerçekleşti. 
İlk kutlamalar, Senatör Gaylord Nelson'un desteği ve özellikle güneş enerjisi kullanımının yaygınlaşmasına yönelik çabalarıyla bilinen çevreci Denis Hayes'in organizatörlüğünde, yaklaşık 20 milyon kişinin katılımıyla yapıldı. Kutlamalar kapsamında birçok konferans ve sempozyum düzenlendi, çevre sorunlarına dikkat çekildi. 
Bu kutlamalar sayesinde Amerika’nın ilk "Temiz Hava Yasası" ve "Temiz Su Yasaları" hazırlandı. Dünya Günü’nün uluslararası olarak kutlanması 1990’ı buldu. İklim değişikliğine karşı küresel çapta verilen mücadelede tarihi bir dönüm noktası olarak görülen Paris İklim Anlaşması da Dünya Günü'nün kutlandığı 22 Nisan 2016'da imzalandı.
Her yıl, 22 Nisan'da Dünya Günü farklı bir temayla kutlanıyor 51. Dünya Günü bu sene pandeminin gerektirdiği sosyal mesafe yüzünden dijital olarak kutlanacak. 
Kökenleri 1970'e uzanan ve ilk uluslararası çalışma olma özelliğine sahip etkinlik hakkında bilinmesi gereken 5 önemli maddeyi sizler için sıraladık.
1- 22 Nisan Dünya Günü, aktivist John McConnell'in önerisi ve güneş enerjisi kullanımının yaygınlaşmasına yönelik çabalarıyla bilinen çevreci Denis Hayes'in organizatörlüğünde ilk kez Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) 1970 yılında düzenlendi. Bu kutlamalara 20 milyonu aşkın kişi katıldı. Bu etkinlik sayesinde ABD’nin ilk 'Temiz Hava Yasası' ve 'Temiz Su Yasaları' hazırlandı. Çevre felaketleri, küresel ısınma, kirlilik gibi birçok konunun uluslararası gündem olması sağlandı.
2- İklim değişikliğine karşı küresel çapta verilen mücadelede tarihi bir dönüm noktası olarak görülen Paris İklim Anlaşması (COP 21) da Dünya Günü'nün kutlandığı 22 Nisan 2016'da imzalandı. Ancak bu anlaşmaya Dünya Günü'nün çıkış noktası olan ABD'nin başkanı Donald Trump imza atmadı.
3- 22 Nisan Dünya Günü'nü tetikleyen olay 28 Ocak 1968'de gerçekleşti. Bu tarihte ABD'nin Kaliforniya eyaletinde Santa Barbara kıyısı açıklarına yaklaşık 12 milyon litre petrol döküldü. O güne kadar görülen en büyük çevre felaketlerinden biri olan olayda 10 bini aşkın kuş, yunus, fok balığı ve deniz aslanı öldü. Bu atıklar bin 300 kilometre kareyi aşkın bir alana yayıldı.
4- 2000 yılında organizasyon ilk kez internet üzerinden bildirisini yayımladı ve resmi sunumu Hollywood yıldızı Leonardo Di Caprio yaptı.
5- 1990'dan itibaren ise Dünya Günü, ABD'yi aşan ve uluslararası çapta kutlanan bir güne dönüştü. 200'e yakın ülkedeki kutlamaları Washington merkezli Earth Day Network organize ediyor.
Birleşmiş Milletler'in 'Dünya Günü' için ne yapabilirim listesi
Birleşmiş Milletler (BM) kamuoyunu bilinçlendirmek ve çevreye daha duyarlı olmalarını sağlamak amacıyla ne yapılması gerektiğiyle ilgili 'Tembel İnsanlar için Dünyayı Kurtarma Rehberi' (The Lazy Person’s Guide to Saving the World) adlı bir liste yayımladı.
Buna göre organizasyon, insanların yapması gerekenleri 1'den 4'e önem sıralamasına göre değerlendirip evde, iş yerinde ya da başka bir yerde ne yapılması gerektiğini anlatıyor.
Listeye göre en önemli dördüncü seviyede yapılması gerekenlerden bazıları şöyle:
Bilgisayarınız dahil evde kullandığınız birçok elektronik aletin fişini bulunduğu prizden çekin ya da bir düzenekle elektrikle ilişkisini tamamen kesin.
Bankayla ilgili işlemlerinizi internet ya da cep telefonu üzerinden yapın ve posta hizmetlerini durdurun.
Paketlenmiş ürünleri almayı en aza indirin.
Kısa sürede duş alın. Banyo küvetini doldurmak çok fazla su gerektiriyor. İşinizi 5-10 dakika içerisinde bitirin.
Yemek atıklarını (organik atıklar) karıştırıp toprağa gömün.
Saçlarınızı ya da elbiselerinizi doğal yoldan kurutun. Makine kullanmayın. Çamaşır makinesini kullanıyorsanız tam dolu olduğundan emin olun.
Kırmızı et, tavuk ve balık etini daha az tüketin.
Öğünlerinizi planlayarak yiyin. Yüksek miktarda gıda ürünü almaktan kaçının.
Böyle işte…
Dünya Günümüz kutlu olsun…

YORUM EKLE