AKÇAKOCA'DA KIRK YAMA SERGİSİ AÇILDI

AKÇAKOCA'DA KIRK YAMA SERGİSİ AÇILDI

AKÇAKOCA'DA KIRK YAMA SERGİSİ AÇILDI

Akçakoca Halk Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı Kurslarında üretilen eserlerin sergisi açıldı. Sergide kurs öğretmenlerinin desteği ile kursiyerler tarafından yapılan el işlemeleri ve sanatları sergilendi. Akçakoca Belediyesi Özkök Kültür evinden açılan “Geçmişten Günümüze Kırkyama” sergisine ilgi büyük oldu. Akçakoca’da 4.kez yapılan ‘Kırkyama’ sergisinin en büyük özelliğinin ise büyük emek istemesi ve geçmişte ‘yokluk sanatı’ olarak bilinirken günümüzde modern sanata dönüşmesi. Akçakoca Özkök konağında yapılan patchwork (kırkyama) kursiyerlerinin sergisi muhteşem el eneği ürünleri ile ziyaretçilerini bir hafta boyunca ağırlayacağı belirtildi.
“YOKLUK SANATI”
Akçakoca’da kursiyerlere eğitim veren Halk Eğitim Merkezi eğitimcisi Özhan Abat, “Yaklaşık dört senedir Akçakoca’da ders vermekteyiz. Bu verdiğimiz eğitimler neticesinde Akçakoca’nın 4. Sergisini vatandaşların beğenisi sunduk. Kursiyerlerimiz sadece bir meslek grubu veya sosyal statüden değil tüm çevreleri kapsayacak şekilde kurslarımıza katılım gösteriyor. Emekli, çalışan, ev hanımı… Kırkyama aslında kısaca ‘yokluk’ sanatıdır. Ancak bu Selçuklu’lardan bu yana süren bir gelenektir. Yokluk sanatı aslıda eski parçalar değerlendirmek için vardır. Ama günümüzde bu değerlendirmeden çıkıp modern sanata evrilmiştir. Şuan kaybolmaya yüz tutan bir sanat olduğu için Kültür Bakanlığı tarafından da koruma altına alınmıştır” dedi.
“BİR SENE EMEK VERDİM”
Kursiyer Betül Selçuk kırkyama sanatının büyük bir emek ve zaman istediğine dikkat çekerek, “Ben kırkyama sanatı ile yatak örtüsü yaptım. Kırkyama bana malzemeleri değerlendirmeyi öğretti. Kumaş ile neler yapabiliriz? Bu noktada düşünmeye sevk etti. Çok farklı bir duygu. Kelimelere dökülecek gibi değil. Uğraşırken çok keyif veren bir sanat dalımız. Sergimiz bir hafta boyunca devam edecek. İsteyene eserlerini satabiliyor ama çok emek ve zaman isteyen bir sanat olduğu için kimse kendi ürününe değer de biçemiyor. Benim yaptığım yatak örtüsü mesela 1 sene sürdü. Büyük zaman ve emek isteyen bir dal” dedi.

Gündem

Güncelleme Tarihi: 02 Temmuz 2018, 22:33
YORUM EKLE
YORUMLAR
vatandaş
vatandaş - 6 yıl Önce

tebrik ederim.güzel el işi çıkartmışlar. aferin

KEMAL DENIZ
KEMAL DENIZ - 6 yıl Önce

ÇOK GUZEL BIR SERGI YAPANLARI TEBRIK EDYRM

SIRADAKİ HABER