El süpürgesi yapımı dededen ve babadan kalan bir meslektir.

- Alaplı ilçesinde gelişen teknolojiye rağmen dede mesleği süpürgeciliği 35 yıldır sürdüren Ali Başkan, mesleğini kendinden sonraki nesle aktaramayacak olmanın üzüntüsünü yaşıyor

El süpürgesi yapımı dededen ve babadan kalan bir meslektir.

ZONGULDAK - Alaplı ilçesinde gelişen teknolojiye rağmen dede mesleği süpürgeciliği 35 yıldır sürdüren Ali Başkan (51), mesleğini kendinden sonraki nesle aktaramayacak olmanın üzüntüsünü yaşıyor.

İlçede yaşayan tek süpürge yapım ustası Başkan, teknolojinin ilerlemesiyle satışların azalmasına rağmen 10 metrekarelik iş yerinde el süpürgesi yapım işini sürdürüyor.

Başkan, yaptığı açıklamada, eskiden hemen hemen her evde kullanılan süpürgelerin günümüzde yerini elektrikli aletlere bırakması nedeniyle müşteri bulmakta zorlandığını söyledi.

Dede mesleğini 35 yıldır sürdürdüğünü, mesleği kendinden sonraki nesillere aktaramayacağını ifade eden Başkan, El süpürgesi yapımı dededen ve babadan kalan bir meslektir. Biz de bu zamana kadar getirdik. Eskiden bu meslek çok geçerli bir meslekti. Benden sonra bu mesleği sürdürecek kimse yok. Bunun üzüntüsünü çok fazla yaşıyorum. Ben unutulmaya yüz tutmuş el süpürge yapımını yeni nesillere aktarmak çok istiyorum. diye konuştu.

Günde ortalama 15 süpürge yaptığını anlatan Ali Başkan, Eskiden her evde el süpürgeleri bulunurdu. El süpürgeleri artık rağbet görmüyor. Süpürge 14 defa elden geçerek yapılır. Tanesini 10 liradan satıyoruz. dedi.

 

 

haber

haber

haber

Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2017, 09:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER