"FINDIK FİYATLARI YENİ YILDAN SONRA ÇOK İYİ YERLERE ULAŞACAK"

"FINDIK FİYATLARI YENİ YILDAN SONRA ÇOK İYİ YERLERE ULAŞACAK"

Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu,” Üreticiler sakin olsun, fındık fiyatları 2021’de yeniden gerçek değerini görecek" dedi.

  Fındık fiyatlarındaki yükselişi değerlendiren Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, yeni yılda Üreticinin fındık fiyatında beklentisi daha yukarılarda oluştuğu belirtilirken, köylerde tüccarlar üreticinin fındığını almak için adeta bir yarışa girdiğini söyledi. Arz yönünde dengenin bozulduğunu ifade eden Türkoğlu, üreticilerin emanete fındık bırakmamasının da fiyatları yükselten önemli bir etken olduğunu kaydetti.

  Alaplı  Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, fındık fiyatlarının yeni yıl ile birlikte yükselişe geçeceğini belirterek, "Şu andaki göstergeler, fındık fiyatının yeni yıldan sonra çok iyi yerlerde  oluşacağını gösteriyor" dedi.

     "FINDIK FİYATINDA BEKLENTİ 30 LİRA"

  Alaplı Ziraat Odası Şeref Türkoğlu, Üreticinin fındığının bir kısmını borçlarını kapatmak için önceden sattığını belirterek kalan kısmını ise muhafaza ederek, piyasaya kontrollü indirdiğini söyledi. Alaplı bölgesinde üreticinin elinde şu an rekoltenin yarısı kadar fındık olduğunu söyleyen Türkoğlu, "Çiftçiye her zaman ,ürünü piyasaya bir anda vermeyin, ihtiyaç oldukça pazara sunun diyoruz. Bu sayede fındık değerinde satılır” diye konuştu.

   "DÜŞÜK REKOLTE FINDIK FİYATLARINDA BEKLENTİYİ ARTIRDI"

  Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, "Önümüzdeki nisan ayında fındık fiyatlarının 4 dolardan Avrupa piyasasında alıcı bulacağı açık ve net bir şekilde görülmektedir" dedi.

Geçtiğimiz yıllara göre  fındıktaki rekolte ciddi manada düşük oldu. Geçtiğimiz yıl 700 bin ton civarında olan fındık, bu yıl 500 bin ton civarında gerçekleşti .Buna bağlı havaların sıcak gitmesiyle beraber, ceviz ile fındık ülkemizde ve dünya  üretim yarı yarıya düştü. Dünya ihtiyacını karşılayacak ceviz ve fındığın olmadığı açıkça görünmektedir. Ancak son dönemlerde uluslararası piyasada Dolar ve Euro'nun artışı ile açıklanan 22 liralık fiyatın bugün Türk Lirası bazında 28 lira, 30 lira olması gerekli. 25 liraya çıkan fiyatlar son dönemlerde 22-23 liraya gerilemiş durumda. Dünyadaki fındığın yüzde 70'ini biz üretiyorsak, bizde bu sene 500 bin ton fındık varsa diğer ülkelerde ne kadar fındık var bunun hesabı iyi yapılmalıdır. Önümüzdeki Mart ve Nisan ayında fındık fiyatlarının yüksek fiyatlarda Avrupa piyasasında alıcı bulacağı açık ve net bir şekilde görülmektedir" diye konuştu

Güncelleme Tarihi: 31 Aralık 2020, 16:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER