Türkoğlu'ndan TMO'ya çağrı

Türkoğlu, TMO'nun bir an önce fındıkta taban fiyatını açıklamasını ve fındık alımı yapması istedi.

Türkoğlu'ndan TMO'ya çağrı

Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, Toprak Mahsülleri Ofisinin (TMO) bir an önce fındıkta taban fiyatını açıklamasını ve fındık alımı yapması gerektiğini ifade ederek; 2017 yılı fındık hasadının çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum dedi.
Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu yaptığı yazılı açıklamada şu görüşlere yer verdi; Fındık rekoltesi bu sene üreticinin yüzünü güldürdü. Fındık bitimi oldukça yüksek ve sevindirici olmuştur. Geçen yıl rekoltenin düşük olmasına rağmen, fındık fiyatları yükselmedi. Toprak Mahsülleri Ofisi müdahele alımı yapmazsa fındık üreticisi perişan olur. Öte yandan Toprak Mahsülleri Ofisinin 2016 -2017 ürününü alması ise üreticileri sevindirdi.
FINDIK ÜRETİM MALİYETLERİ YÜKSEK AMA FINDIK FİYATLARI DÜŞÜK
Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, açıklamasına şöyle devam etti; 2017 fındık hasadının başlamasına 15 gün kalmasına rağmen, TMO henüz fiyat açıklaması yapmadı. Fındık alınacağına dair henüz alınmış bir karar da yok. Fındık üretim maliyetlerinin çok yüksek olmasına rağmen, fındık fiyatları her geçen sene biraz daha düşmektedir. İşçi ücretleri, asgari ücrete tabi olduğundan, her sene yükseliyor. Gübre fiyatları dövize endeskli olduğundan yükseliyor. Fındık fiyatları ise tam tersine düşüyor. Ülke olarak Milli ürünümüz olan ve 2,5 Milyar Dolar gibi bir gelir sağlayan bu ürüne sahip çıkmamız lazım. Bizim ilçemiz, 109 bin dekar. Bu 109 bin dekarın, 94 bini fındık arazisi. Yani halkımız geçiminin neredeyse tamamını fındıktan sağlamaktadır. Bu bağlamda, Toprak Mahsülleri Ofisinin bir an önce fındık taban fiyatını açıklamasını ve alım yapmasını bekliyor, 2017 fındık hasadının çiftçimize hayırlı olmasını diliyorum.

Güncelleme Tarihi: 19 Temmuz 2017, 08:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER