BARIŞ ÇANI

Dün Dünya barış Günü olarak kutlandı..
Dünya Barış Günü olarak da anılan Uluslarası Barış Günü 21 Eylül tarihinde tüm dünyada kutlanıyor. Barış çanları çalınıyor…
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 1981’de 21 Eylül olarak ilan edilen Uluslararası Barış Günü’nde tüm insanlar ve toplumlar arası barışın sağlanması için barış ideallerinin sağlamlaştırılması ve anılması hedefleniyor. BM, 2001 yılında günün aynı zamanda 'şiddetsizlik ve ateşkes günü' olarak ilan edilmesini de karar verdi.
Her 21 Eylül’de BM Merkezi’nde üzerinde “Çok Yaşa, Barış!” yazan barış çanı çalınır. Savaşlardaki ölenlerin anısına Japonya tarafından yaptırılan bu çan, dünyanın tüm kıtalarından çocukların bağışladıkları bozuk paralarla üretilmiştir. Barışın inşasının çocuklar için önemini göz önünde bulundurarak Mülteciler Derneği Çocuk Dostu Alana gelen çocuklarla barış temalı bir etkinlik gerçekleştirdik. Bir araya gelen çocuklarla barışın onlar için ne ifade ettiği üzerine bir forum oluşturduktan sonra çocuklar kurgulanan serbest atölyede barış konulu resimlerini yaparlar.
Dünyadaki 19 Barış Çanı’ndan biri de Türkiye’de
21 Eylül Uluslarası Barış Günü kapsamında BM’nin New York’taki Genel Merkezi’ndeki Barış Çanı çalınıyor. Üzerinde “Çok yaşa Mutlak Dünya Barışı” (Long live absolute world peace) yazan dünyanın ilk Barış Çanı, dünyada kalıcı bir barışın gerçekleşmesi dileğiyle BM üyesi 65 ülkenin hibe ettiği metal para ve madalyonlardan yapıldı.
BM Genel Kurulu'nun 1981 yılında aldığı kararla her yıl 21 Eylül milletler arasında barışın desteklenmesi ve güçlendirilmesi amacıyla "Dünya Barış Günü" olarak kutlanıyor.Japonya'da dönemin Uwajima Belediye Başkanı Chiyoji Nakagawa, 1952'de BM'ye üye 65 ülkeye çağrı yaparak topladığı madeni para ve madalyonları eriterek dünyanın ilk "Barış Çanı"nı yaptırmıştı. Çan, 1954'te New York'taki BM genel merkezine hediye edilmişti. Nakagawa, aynı yıl savaşlara ve nükleer silahlara son vermek, açlıkla karşı karşıya olan ülkelere yardım etmek ve dünya barışına katkıda bulunmak amacıyla "Dünya Barış Çanı Derneği"ni kurmuştu.Halihazırda aralarında Türkiye'nin bulunduğu 19 ülke, barış çanlarına ev sahipliği yapıyor.
Dünya’da toplam 19 Barış Çanı bulunuyor ve bunlardan birine de Türkiye’de Ankara Botanik Parkı ev sahipliği yapıyor.

YORUM EKLE