sur içindeki Tarihi kale, ağaç köklerinden arındırılıyor

sur içindeki Tarihi kale, ağaç köklerinden arındırılıyor

sur içindeki Tarihi kale, ağaç köklerinden arındırılıyor

Bartının Amasra ilçesinde sur içindeki kökleri nedeniyle Amasra Kalesindeki taşları yerinden oynatarak düşüren ağaçlar için kimyasal temizlik çalışması başlatıldı.

Cenova armaları, kartal ve öküz başı benzeri figürlü taşları ve Ortaçağ savunma sistemlerinin belirli ölçüde korunabildiği yapısıyla öne çıkan Roma dönemine ait tarihi Amasra Kalesinin surlarında çok sayıda ağaç yetişiyor.

Bizanslılar, Cenevizliler, Osmanlılar ve Cumhuriyet döneminde gördüğü tadilatlarla yaşatılan, 2013te Dünya Miras Merkezi tarafından Ceneviz Ticaret Yolunda Akdenizden Karadenize Kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri adıyla UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine eklenen kalenin taşları, ağaç köklerinin yerinden oynatması nedeniyle düşmeye başladı.

Bunun üzerine, Helenistik, Arkaik, Klasik, Roma, Bizans, Ceneviz, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait çok sayıda tarihi eserin bulunduğu Amasradaki tarihi kalede doğal yetişen sarmaşıkların yanı sıra incir ve defne ağaçlarının yarattığı olumsuz etkilerin kaldırılması amacıyla çalışma yürütülüyor.

Amasra Belediye Başkanı Emin Timur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalenin birçok savaşın içinde ayakta kalmayı başarabildiğini ancak ağaçlar nedeniyle yıkılmaya yüz tuttuğunu söyledi.

Kale surlarında yetişen ağaçların tarihi yapıların görüntüsünü kapatmasının yanı sıra taşları da düşürmeye başladığına dikkati çeken Timur, şöyle konuştu:

Her geçen yıl, ağaçların daha da gürleştiğini, kale duvarlarını kapattığını, muhtelif yerlerinde çökmelerin yanı sıra taşların yerinden ayrılarak aşağı düştüğünü görüyor ancak bir çare bulamıyorduk. Kalenin temizlenmesi için Bakanlığa başvurduk. Bakanlık, bize yazdığı yazıda bu temizleme işinin İl Özel İdaresince yapılması gerektiğini bildirdi. Bizim de Valiliğe yaptığımız başvuru olumlu karşılandı ve ayrılan 210 bin lira ödenekle kalede ağaçların temizlenmesine Müze Müdürlüğü denetiminde başlanıldı. Tabii kale artık sadece temizlenme değil restore de istiyor. Bununla ilgili girişimlerimiz oldu ve gerekli değerlendirmeler yapılıyor.

- Geçmişte yapılan kesimlerle ağaçlar daha da gürleşti

Özellikle Küçük Liman mevkisinden görünen kale surlarının ağaçlar nedeniyle tamamen kapandığını ve belediye olarak defalarca temizlik yapmalarına karşın köke ulaşılamaması nedeniyle ağaçların daha gür çıktığını ifade eden Timur, şunları kaydetti:

Yaklaşık 25 yıldır temizlik yapılmayan kaledeki ağaçların temizlenmesi özel uygulama gerektiriyordu. Sadece dibinden kesmek yetmiyor çünkü kökü orada duruyor ve daha gür çıkıyor. 4 işçiyle iskele ve dağcı yöntemleri kullanılarak sürdürülen çalışmayla Kemere Köprü girişinden başlayarak Üç Palamar Sokak boyunca kale sur duvar yüzeylerinde bulunan otsu ve odunsu bitkilerin temizliği tamamlanmak üzere. Daha sonra bitki köklerine yine iskele ve dağcı yöntemleri kullanılarak mekanik-kimyasal yollar ile uygulama yapılacak. Yaklaşık 2 ay sürecek çalışmayla kalenin görünümü de ortaya çıkmış olacak.

Timur, ağaç köklerini temizlemek için kullanacakları söz konusu maddenin kaleye herhangi bir zararı olmadığını belirterek, çalışma kapsamında kale girişi, Kemere Köprüsü ayağı, Kemere Köprü girişi duvar tabanı, Kaleiçi Su Duvarı onarımı, Direkli Kaya onarımı ve güçlendirilmesinin de yapılacağını sözlerine ekledi.

 

Güncelleme Tarihi: 18 Eylül 2017, 09:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER