'Borç alabilen ve ödeyebilen bir belediyeyiz'

'Borç alabilen ve ödeyebilen bir belediyeyiz'

'Borç alabilen ve ödeyebilen bir belediyeyiz'

Çaycuma Belediyesi Mayıs ayı Olağan Meclis toplantısı, Başkan Bülent Kantarcı yönetiminde yapıldı. Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, CHP İlçe Başkanı Şeref Köktürk, meclis üyeleri ve daire amirleri de katıldı.Saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan toplantıda, Başkan Kantarcı, Nisan ayında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.Gündem maddelerine geçilmeden önce gazetelerde çıkan yeni belediye sistemleri hakkında meclis üyelerini bilgilendiren Başkan Kantarcı, “Bugünkü bir gazete haberinde var. Önümüzdeki dönemde yine bütünşehirin, büyükşehirin tekrar gündeme geleceğini bildiriyor. Hafta sonu yapılan AK Parti kampında bunlar ciddi bir şekilde konuşulmuş, yasalarda önemli değişiklikler olacağından bahsediliyor. Belediyelerin yalnızca ilgili dönemle ilgili borçlanması düşünülüyormuş. Yani bir belediye 5 yılın üzerinde bir borç alamayacak. Gerçi bugünlerde 5 yıl bir kredi almak bile zor ama bir iş ama çok uzun vadeli ucuz krediler alınması lazım ki belediyeler yatırım yapabilsin. Yani bir sonraki döneme kötü bir miras bırakmama adına böyle düşünülüyor belki ama bunun iyi düşünülmesi lazım bence. Belediye başkanının ve belediye meclisin yetkilerinin yeniden belirleneceği yazıyor. Belediye meclisine belediye başkanı değil meclis içinden seçilecek birisinin başkanlık yapması planlanıyormuş. İmar başta olmak üzere bazı yetkilerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığına aktarılacağı söyleniyor” dedi.

BİRÇOK KURULUŞUN BÜTÇELERİ SIFIRLANMIŞ VAZİYETTE
Hafta içinde İl Koordinasyon Kurulu toplantısının yapıldığını da hatırlatan Başkan Kantarcı, şöyle dedi: “İl Koordinasyon toplantıları 4 ayda bir, senede 3 defa yapılıyor. Buraya valinin başkanlığında belediyeler, özel idare, yatırımcı kuruluşların bölge müdürleri katılıyor. Ve orada Zonguldak’ın geneliyle ilgili konular görüşülüyor. Bürokrat arkadaşlara da bizim sorularımız oluyor. Özet bir bilgi verirsembu yıl için Zonguldak’ta, ülkenin genel durumundan da hepimiz biliyoruz; yatırımlarla ilgili çok ciddi sıkıntı var. Birçok kuruluşun neredeyse bütçeleri tamamen sıfırlanmış vaziyette. DSİ bütçesine bizim köprü ileBakacakkadı arasına bir 14 milyon lira para konmuş. Onunla bu futbol sahasının olduğu yakayı tamamlatabilir, sanayi sitesini kurtarabilirsek çok iyi olur.”Daha sonra yapılan toplantıda gündem maddelerinin tamamı oy birliğiyle kabul edilerek ilgili komisyonlara havale edildi.  

MALİ YAPIMIZ DÜZGÜN OLDUĞU İÇİN YÜKSEK BORÇ ALABİLİYORUZ
Gündem maddeleri arasında yer alan Mali Hizmetler Müdürlüğünün “İç Borçlanma” konulu yazısının görüşülmesi de oy birliğiyle kabul edildi. Meclis üyelerine verdikleri yetki için teşekkür eden Başkan Kantarcı, şöyle devam etti:“Belediye meclisleri hiç kimseden izin almadan bir önce yıl gerçekleşen bütçesinin yüzde 10’u kadar borçlanabiliyor. Ancak bunu aşan bir durum olursa Çevre ve Şehircilik Bakanlığının izniyle borçlanılıyor. Yani belediye meclisi karar alacak ama bakanlıktan da izin alınacak. Burada amaç, belediyelerin aşırı borçlanmasının önüne geçmek. Ama uygulamada bu manada kullanılmıyor. Çünkü bazı belediyeler bütçenin 8-10 katını borçlanmış durumda. Nasıl oluyor anlamak mümkün değil. Siyaseten de bu farklı kullanılabiliyor. Biz geçen 5 yıllık dönemde ilk yıl 5 milyon lira borçlanmışız. Bu 5 milyon lira ile belediye binası inşaatını ihale ettik. İkinci yıl 6 milyon lira, üçüncü yıl 12.5 milyon lira. Geçen senede 22.5 milyon lira, şimdi de 34 milyon 594 bin lira borçlanabilecek hale gelmişiz. Bu belediyenin mali yapısının inanılmaz derecede düzgün hale geldiğini göstermekte. Geçmişte 5 milyon lira ile borçlanabilirken şimdi 34.5 milyon lira borç alabilir hale gelmişiz.”

BİZ HEM BORÇ ALABİLEN HEM DE BORCUNU ÖDEYEBİLEN BELEDİYEYİZ
Kantarcı açıklamalarını, “Geçmişten gelen bu borçları yapılandırdık, ödedik. Ama diğer taraftan yeni borçlar aldık. Fakat biz aldığımız bu borçları geçmişteki borçlar gibi personel maaşı, vergi, sigorta, elektrik gibi cari harcamalarda değil yatırımlarda kullandık. İyi ki de almışız. İyi ki de kullanmışız. Faiz de uygundu. Şuandaki gibi bir sıkıntı da yoktu. Ve biz aldığımız bu 35-40 milyon lira civarındaki bu kredinin karşılığınınşuanda yatırım olarak tam da hesaplama yapmadık ama 90-100 milyon liranın üzerinde olduğunu düşünüyorum.Bu sene borçlanma limitimiz34.5 milyon lira. Biz şimdi bu kararı alıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderdiğimizde bize borçlanma izni verecekler mi,vermeyecekler mi, bilmiyoruz. Biz hem borç alabilen hem de borcunu ödeyebilen belediyeyiz. O yüzden önümüzdeki dönem Türkiye’nin meseleleri var, bilemiyorum bu ekonomik sorunlar nereye kadar varır ve hükümetin belediyelerin genel durumlarıyla ilgili nasıl bir uygulama yapar bilemiyoruz. Ama yine benim aldığım bilgiye göre Sayın Cumhurbaşkanı AK Partili belediye başkanlarına ‘yeni projelere başlamayın. Yüzde 70 civarına gelen projelerinizi tamamlayın’ diye tavsiyesi olmuş. Ama benim sizlerden istirhamım biz hesabımızı kitabımızı bilen bir belediyeyiz. 34.5 milyon lira da borçlanabiliyor ama bizim gidip de 34.5 milyon lirayı hemen almayı düşünmüyoruz. Bu projelerin biraz da safahatına göre kredi kullanmak gerekiyor.”Belediye Meclisinin Haziran ayı toplantısının 12 Haziran Çarşamba günü saat 17.30’da yapılmasına karar verilerek, toplantı sona erdi.

Gündem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER