Filyos Vadisi’nde halk karar vermeli

Filyos Vadisi’nde halk karar vermeli

Filyos Vadisi’nde halk karar vermeli

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle yapılan etkinlikte yaptığı konuşmasında, “Burada yaşıyorsak, burada yapılacak olan yatırımlara, buranın halkının karar vermesi lazım. Bizim istemediğimiz bir şeyin yapılmaması lazım” dedi.

Çaycuma Belediyesi 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle bir dizi etkinlik düzenlendi. Etkinliğe, Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Belediye Başkan Yardımcısı Körpüş Mısırlı, Belediye Meclis Üyesi Bahri Malakçı, CHP İlçe Yönetim Üyesi Kurulu Eser Gündaş, Çaycuma Kent Konseyi Başkanı Berna Çimsalan Özyurt, İyi Parti İl Yönetim Kurulu Üyesi Şenol Cin ve İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Turgut Tığlı, TEMA Çaycuma Temsilcisi Seçkin Ünsal, öğretmen ve öğrenciler katıldı. Belediye önünde toplanan kalabalık, bandonun çaldığı marşlar eşliğinde Atatürk Anıtı’na kadar yürüdü.

ÇÖPLER DÜNYAMIZI YAŞANMAZ HALE GETİRİYOR
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından söz alan Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, “Bugün 5 Haziran Dünya Çevre Günü. Sizler çevre bilincine sahip Çaycumalılar olarak bugün buradasınız. Bu vesile ile hepinize hoş geldiniz diyorum. Çevre çok kullanılan bir söz. Çevre, çevre diye konuşuyoruz ama bazen bir ezbere kurban gidiyor. Çevre neresidir acaba. Odamız mı, evimiz mi, apartmanın merdiveni mi, sokağımız mı, caddemiz mi, şehrimiz mi, ülkemiz mi? Yoksa dünya mı? Bir ‘dar çevre’ var. Dar çevre bizim her gün her an içinde olduğumuz çevre yani evimiz, sokağımız, okulumuz, işyerimiz. Ama çevre dediğimiz zaman daha geniş düşünmemiz gerekiyor. Para vererek satın aldığımız kullanıp çöp diye attığımız şeyler daha sonra o kadar ilginç noktalara varıyor ki, tekrar bizim ağzımızdan burnumuzdan giriyor ve hastalanmamıza, hatta ölümümüze yol açıyor. Örneğin evlerden gelişigüzel atılan ya da belediyelerin sağa sola attığı çöpler, daha sonra içtiğimiz sularımıza, denizlerimize karışıyor ve dünyamızı yaşanmaz bir yer haline getiriyor. O yüzden ben özellikle çocuklarımızın, gençlerimizin bu bilince sahip olmalarını istiyorum” dedi.

ÇAYCUMALILAR FİLYOS IRMAĞI’NI KİRLETMİYOR
Geri dönüşebilir çöplerin mutlaka ayrı toplanması gerektiğini söyleyen Kantarcı, “Çaycuma bu konuda bir hayli mesafe kat etti. Kanalizasyon atıklarımızı arıtarak Filyos Çayı’na veriyoruz. Filyos Çayı’nı kirletmiyor Çaycumalılar. Sizler, belediyemiz aracılığıyla, çevreye, bu manada katkıda bulunuyorsunuz. Aynı zamanda ambalaj atıklarını da topluyoruz. Bu o kadar güzel bir şey ki, hem çevreye karşı görevimizi yerine getirmiş oluyoruz, hem bu sayede insanlığa hizmet etmiş oluyoruz. Çünkü bu kâğıt ve plastikler geri dönüşerek tekrar kullanıma sokuluyor. Gelişmiş ülkeler de bu daha ileri. Her gün toplanan çöplerin dışında, mesela Almanya’da 8 türe çıkan geri dönüşebilir malzeme var. Bazen her gün alıyorlar, bazen haftada bir, bazılarını da ayda bir. İnsanlar bunları muhafaza ediyor evlerinde. Yani bizim gibi her önüne geleni sokağa bırakmıyorlar. İşbirliği halinde bu çalışmaları daha ileri götürebileceğimize inanıyorum. Her geçen gün daha iyi oluyor. Bunları yaparken insanlara iş olanağı da sağlıyoruz. Şu anda, Çaycuma’da, geri dönüşümden 15 civarında ekmek yiyen insan var. Hatta belediyemizin şirketinin bu konuda para kazandığını da söylersem ne kadar güzel bir şey yaptığımızı daha iyi anlamış olursunuz” dedi.

TERMİK SANTRAL TEHLİKESİNE MARUZ KALMAK BİZİM İSTEDİĞİMİZ BİR ŞEY Mİ
Filyos Projesi konusuna da değinen Başkan Kantarcı, “Bir konuyu daha gündeminize getirmek istiyorum. Yıllardır konuşulan bir Filyos Projemiz var bizim. 15 bin kişi ekmek yiyecek, şöyle olacak, böyle olacak deniyor. Acaba bu Filyos Projesi burada yaşayan bizlerin istediği, arzu ettiği proje mi? Milyonlarca yıldır oluşmuş Filyos Çayı’nın alüvyonlu sahalarında fabrikalar yapmak, termik santral tehlikesine maruz kalmak bizim istediğimiz bir şey mi? Ben bugün vasıtasıyla sizlerin dikkatini bu konuya çekmek istiyorum. Burada yaşıyorsak, burada yapılacak olan yatırımlara, buranın halkının karar vermesi lazım. Bizim istemediğimiz bir şeyin yapılmaması lazım. Ben şuna inanıyorum sadece ve sadece yetişmiş iş gücüne ihtiyacımız var. Yoksa işsizlik o kadar anlatıldığı gibi vahim boyutlarda değil. Buradan göçün sebebi de inanın işsizlik değil. Göçün ana sebebi yaşam koşullarının iyi olmaması. Bülent Ecevit Üniversitesinin yaptığı araştırmanın sonucu bu. Biz ne yapacağız, her anlamda eğitime önem vereceğiz. Bilince kavuşmayı sağlayacağız ve memleketimizin doğasını koruyacağız. Bu milyonlarca yılda oluşmuş doğayı bizim bozmaya hakkımız yok” dedi.

GELECEK KUŞAKLARIN HAKLARINI GASP ETME HAKKIMIZ YOK
Kantarcı sözlerini şu sözlerle tamamladı: “Bugün burada yaşayan insanların hiç birisi yarın olmayacak. Bizler olmayacağız, yarın, 5 sene sonra, 10 sene sonra, 50 sene sonra, 100 sene sonra başka insanlar yaşayacak. Onların haklarını bizim gasp etme hakkımız yok. Çaycuma bu konuda Türkiye’nin her yerinden daha ileri bir noktada. Ben bunu hep beraber daha ileriye götürmek için sizi tekrar işbirliğine davet ediyorum ve bundan sonra Çaycuma’nın sadece ülkemizin değil, dünyanın sayılı temiz kentlerinden ve dünyanın sayılı çevreye saygılı yerleşimlerinden biri olması için el birliğiyle çalışacağımıza inanıyorum.”

RESİM ŞİİR YARIŞMASINDA DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ
Daha sonra Başkan Kantarcı, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle düzenlenen resim ve şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilere başarı belgesi ve çeşitli hediyeler verdi. İlkokullar arasında düzenlenen “Çevre” konulu resim yarışmasında Atatürk İlkokulu 4-D Sınıfı öğrencisi Sena Çubukçu birinci, Atatürk İlkokulu 4-D Sınıfı öğrencisi İnci Ün ikinci, Saltukova İlkokulu 2-D Sınıfı öğrencisi Berrak Erkal üçüncü oldu. Ortaokullar arasındaki resim yarışmasındaysa, Mimar Sinan Ortaokulu 6-B Sınıfı öğrencisi Elvan Danagöz birinci, Mimar Sinan Ortaokulu 6-B Sınıfı Ayla Hamaratoğlu ikinci, Cumhuriyet Ortaokulu 7-B Sınıfı öğrencisi Erdinç Kara ise üçüncü oldu. İlkokullar arasında düzenlenen “Çevre” konu şiir yarışmasında ise, İsmail Hakkı Tonguç Ortaokulu 2-D Sınıfı öğrencisi Sayın Gülce Nisa Arslan birinci, Karapınar Abdullah Güpgüpoğlu İlkokulu 2-B Sınıfı öğrencisi Meriç Uysal ikinci, Karapınar Abdullah Güpgüpoğlu İlkokulu 2-B Sınıfı öğrencisi Sudegül Muradiye Erbay da üçüncü oldu. 
Başkan kantarcı ayrıca atık pil toplama kampanyasında dereceye giren okul müdürlerine de spor seti ile teşekkür belgesi verdi. Atık pil toplama kampanyasında Çaycuma Koleji Özel Çaycuma İlkokulu ve Ortaokulu birinci, Çaycuma Yukarı Taşçılı Ortaokulu ikinci, Şehit Aydın Berber Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ise üçüncü oldu. Etkinliğin öğleden önceki bölümü, Belediye Atık Su Arıtma ve Geri Dönüşüm Tesislerine yapılan inceleme gezisi ile sona erdi.

Gündem

Güncelleme Tarihi: 06 Haziran 2018, 18:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER