Lennestadt’tan güzel haber var

4 ayrı partiden temsilcinin bulunduğu, 38 kişilik Almanya’nınLennestdatkenti Belediye Meclisi Çaycuma’yı oy birliği ile kardeş kent ilan etti.

Lennestadt’tan güzel haber var

Almanya’nın Olpekentine bağlı Lennestadt Çaycuma ile kardeş kent oldu. Bir süredir kardeş kent görüşmelerinin sürdüğü Çaycuma ile oybirliğiyle ilişkileri geliştirme kararı alan Lennestadt Belediye Meclisi, bu kez, iki şehri kardeş kent ilan eden önemli bir karara imza attı. Karar 4 ayrı partinin temsilcisi bulunduğu 38 kişilik belediye meclisinde oy birliğiyle alındı. Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Gerçekten çok mutluyum. Uzun süredir görüşmelerini sürdürdüğümüz ve süreç içinde adeta ilmik ilmik ördüğümüz kardeş kent çalışmalarında önemli bir aşamayı kat ettik, Lennestadt Belediye Meclisi oy birliğiyle Çaycuma’yı ‘kardeş kent’ ilan etti. 4 ayrı partiden üyenin bulunduğu 38 kişilik belediye meclisinde kararınoy birliğiyle alınması bizler için onur verici. Kararın tam da Lennestadt’a Çaycuma TSO üyeleriyle birlikte yapacağımız ziyaret öncesine gelmesine, nazik de bir jest olarak görüyorum. Başta Lennestadt Belediye Başkanı değerli dostum Stefan Hundt, Uyum Meclisi Başkanı sevgili hemşerim Nedim Kalembaşı olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

EKONOMİK HACMİ BÜYÜK BİR KENT

Kantarcı açıklamasına, “Lennestadt,Olpe iline bağlı, yaklaşık 30.000 kişilik nüfusuyla Çaycuma ilçe merkezi ile eş değer bir kent. Tıpkı Çaycuma gibi yemyeşil ormanların içinde şirin bir yerleşim bölgesi. Türkler çok yoğun olmasa da neredeyseher millet ve dinden insan var. Çok kimlikli bir yapısı var ama herkes bir arada büyük bir ahenkiçinde yaşıyor. Çok huzurlu ve bir o kadar da düzenli bir yer. Aynı zamanda bir sanayi şehri olan Lennestadt’ta, şehrin değişik yerlerine dağılmış birçok fabrika bulunuyor. Son derece düzenlibir görünüm sergileyen fabrikalar doğal dokuyla da büyük uyum sağlıyor. Şehrin ticaret hacmi son derece büyük. Ticaret sanayi odası üyelerinin yalnızca yıllık ihracatı 5,7 milyar Euro. Küçük bir kent gibi görünmesine karşın sınırları içinde dünya devi sayılacak şirketler var” diyerek devam etti.

DOSTLUK BAĞLARIMIZI GELECEK KUŞAKLARA DA AKTARACAĞIZ

Kantarcı açıklamasında, “Aynı zamanda özel bir de dostluğu paylaştığım Belediye Başkanı Stefan Hundt’un yabancılara ve özellikle Türklere yaklaşımı gerçekten çok memnuniyet verici. Çaycuma’nın Lennesatadt ile kardeş kent olmasında büyük emek harcayan Uyum Meclisi Başkanı Nedim Kalembaşı çok değerli bir hemşehrimiz. Yaklaşık beş yıldan bu yana çok yönlü olarak geliştirmeye çalıştığımız ilişkilerimiz oldukça ileri bir aşamaya gelmiş durumda. Eğitimden spora, müzikten kültüre kadar pek çok konuda karşılıklı ziyaretler yaptık. Belediyemizin açtığı ve çok dilli olarak eğitim verecek kreşe önemli destek sunan kardeş şehrimizle ilişkilerimizi şimdi de bir başka boyuta taşımaya çalışıyoruz. Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odasınaüye11 iş insanı ile birlikte Lennestadat’a gidiyoruz. Orada Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileri ile görüşüp çeşitli sanayi kuruluşlarında incelemeler yaparak ekonomik ilişkileri nasıl geliştirebileceğimizi görüşeceğiz. Onlardan da önümüzdeki aylar içinde çeşitli heyetler gelerek burada yatırım ve işbirliği olanaklarını araştıracak. ‘Kardeş okul’ kampanyası ile öğrencilerin karşılıklı olarak birbirini ziyaret etmesini sağlayarak, dostluk bağlarımızı daha da güçlendirip, gelecek kuşaklara da aktaracağız” şeklinde ifadelere de yer verdi.

KARDEŞ ŞEHİRCİLİK UYGULAMALARINDA BİR MODEL OLDUĞUNA İNANIYORUM

Kantarcı açıklamasını, “Sevinçle ifade etmek isterim ki Çaycuma Belediyesi olarak ‘kardeş belediyecilik’ uygulamalarında daülkeye örnek olacak çalışmaların altına imza atıyoruz. Geliştirdiğimiz çok yönlü ilişkilerle yalnızca bölgemizin ekonomik, sosyal, kültürel gelişimine değil, Türk-Alman dostluğunun gelişmesine de katkı sağlıyoruz. Bu alanda elde ettiğimiz kazanımların meyveleri toplandıkça, Lennestadt-Çaycuma dostluğunun kardeş şehircilikte önemli bir model olarak birçok çevrenin ilgisini çekeceğine inanıyor, emeği geçen herkese bir kez daha şükranlarımı sunuyorum” diyerek tamamladı.

Gündem

Güncelleme Tarihi: 26 Eylül 2019, 20:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER