Bakan Faruk Özlüden Düzceye müjde

Bakan Faruk Özlüden Düzceye müjde

Bakan Faruk Özlüden Düzceye müjde

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Düzce Milletvekili Dr. Faruk Özlü, yeni çevre düzeni planı ile Düzcenin önünün açıldığını müjdeledi.
Bakan Faruk Özlü Düzce ili yeni Çevre düzeni planı değiştirildiğini belirterek Onaylanan yeni planla, eski planda yer alan ve Düzcede sanayi faaliyetlerini 40 madde ile sınırlayan yönetmelik de kalktı. Yeni Çevre düzeni planı ile artık İSKİnin yasakladığı 12 maddelik doğaya zarar veren sanayi işlemlerini içeren sanayi tesisleri dışındaki tesisler de kurulabilecek. 2008 yılında Çevre ve Şehircilik bakanlığı tarafından onaylanarak yürürlüğe giren fakat sadece sanayide 40 maddelik Sanayi işlemine izin veren yönetmelik, uzun zamandır bir sorun olarak Düzcenin gündemindeydi. Eski plan bugüne kadar Düzcede Sanayi, tarım ve turizm alanlarında büyük sıkıntılara sebebiyet veriyordu dedi.

Yeni çevre düzeni planı ile Düzcenin önü açıldı
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı görevine gelen Dr. Faruk Özlü Düzcede sanayide yaşanan sıkıntıları gidermek için çalışma başlattı. Konu ile ilgili 5 Ocak 2017 tarihinde Bakan Özlü başkanlığında bütün tarafların katılımı ile Ankarada başlatılan çalışmalar sonuç verdi. Görüşmeler sonunda eski plandaki Türkiyenin hiçbir ilinde emsali olmayan uygulamadan Düzce halkı kurtuldu. Ve Çevre düzeni planında istenen değişiklikler yapıldı.
Onaylanan yeni Çevre düzeni planı ile Dikili tarım arazilerinde emsal 0,10dan 0,30a çıkarıldı. Mutlak tarım arazilerinde emsal 0,20den 0,25e, Özel tarım arazilerinde emsal 0,10dan 0,30a ve Marjinal tarım arazilerinde emsal 0,30dan 0,50ye çıkarıldı. Böylece birçok çiftçinin yeni tarım tesisi kurmasının önü açıldı. Özellikle bu alanda tavuk çiftliklerinin ruhsatlanması sırasında yaşanan büyük sıkıntılar da ortadan kaldırıldı.

Düzce turizmine büyük katkı
Bakan Faruk Özlü, turizme büyük katkı sağlayacak plan ile ilgili olarak ise Turizm alanında daha önceki planda turizm tesislerine emsal 0,30 ve 3 kata kadar izin veriliyordu. Yeni düzenlemeyle bu yetki alt ölçekli planları yapmaya yetkili kuruluşlar olan özel idare ve belediyelere devredildi. Bu karar Düzcede turizmin gelişmesi için çok büyük önem arz ediyor dedi.
Düzcede sanayicinin önü açıldı
Bakan Özlü, özellikle 2009-2017 yılları arasında İSKİ havza yönetmeliğinde yasaklanmamasına rağmen, eski Çevre düzeni yönetmeliği ile Sanayi faaliyetinin 40 madde ile kısıtlanması yatırımcıların teşvik kapsamında olan Düzceye yatırım yapmalarının da önünü kapattığını belirterek Mesela İSKİ yönetmeliğinde doğaya zarar verme ihtimali olan kimyasal işlemler yasaklanırken eski planla örneğin çikolata ve bisküvi fabrikası bile kurmak yasaklanmıştı. Yeni düzenlemeyle Düzcede Sanayi, tarım ve turizm alanları belirlenirken daha iyi bir kentleşmeye doğru önemli bir adım daha atılmış oldu. Türkiyenin hiçbir yerinde emsali olmayan bu uygulamadan Düzce kurtuldu. Halkının yüzde 90ı İSKİ havza planı içinde yaşayan Düzce, İstanbulda bile yaşanmayan bu sıkıntılardan yeni çevre planı ile kurtulmuş oldu. Yeni çevre düzeni planı ile Düzcenin önü açıldı. Düzcemize Hayırlı olsun dedi.

Güncelleme Tarihi: 14 Temmuz 2017, 10:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER