Orman ağacı ıslah çalışmaları anlatıldı

Orman ağacı ıslah çalışmaları anlatıldı

Orman ağacı ıslah çalışmaları anlatıldı

Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi tarafından düzenlenen Konferanslar Serisinin 32. ‘sinde, Türkiyede Orman Ağacı Islah Çalışmaları ele alındı.
Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Necmi Aksoy, öğrencilerimiz ve öğretim üyelerinin katıldığı programda; Karabük Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Murat Alan, Türkiyede Orman Ağacı Islahı konulu bir konferans verdi
Orman alanlarının dünyadaki genel durumundan söz ederek konferansına başlayan Dr. Öğr. Üyesi Murat Alan; ormanlardan odun üretimi dışında biyolojik çeşitlilik, ekoturizm, çevre koruma ve su üretimi gibi fonksiyonlarından yararlanmaya yönelik talep artışının da söz konusu olduğunu belirterek gelecekte ormanlara ilginin daha da çok artacağının altını çizdi. Türkiyede de faklı bir durum olmadığını söyleyen Murat Alan; aynı durumun ülkemiz için de geçerli olduğunu sözlerine ekledi.
Islah için en önemli unsurun ağaçlandırma olduğunu ifade eden davetli konuşmacı, ülkemizde ağaçlandırmada en çok kullanılan türlerden bahsederek nasıl bir yol izleyeceğini katılımcılarla paylaştı. Dünyada genel olarak ağaçlandırmanın giderek arttığına dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Murat Alan, bu sebeple yakın dönemde endüstriyel ağaçlandırmaya geçildiğini ifade etti.

Kalite artıyor
Orman ağacı ıslahı çalışmalarının; ağaçların kalıtsal özellikleri ve çeşitlerinden faydalanılarak, ekonominin isteklerine uygun, kalite ve gelişme potansiyeline sahip ormanlar yetiştirmeyi amaçladığını vurgulayan Alan, ağaç ıslahı ile ormanlarımızda yüzde 50 ye ulaşan miktar artışı ile yüzde 20ye varan kalite artışının gözlendiğini dile getirdi.
Islah için ağacın uyum sağlamasının zorunlu olduğunu, aksi takdirde o bölgede ya da ağaçta ıslah çalışmasının yapılamayacağını söyleyen konuşmacı, Islah konusunda en önemli paydaşın tohum bahçeleri olduğunun altını çizdi. Tohum seçiminde aranacak en önemli etkenlerin, ağaçta kalite özellikleri ile büyüme olduğunu belirten Murat Alan, Türkiyenin ağaç ıslahında bulunduğu düzeyin iyi olmakla birlikte geliştirilmeye gereksinim duyulduğunu ifade ederek sözlerini sonlandırdı.
Program sonunda yaptığı başarılı çalışmalar ve sunumu için Dr. Öğr. Üyesi Murat Alana Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

haber

haber

Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2018, 10:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER