Sektörlerdeki temel sorun nitelikli iş gücü"

Sektörlerdeki temel sorun nitelikli iş gücü"

Sektörlerdeki temel sorun nitelikli iş gücü"

Düzce Üniversitesi öncülüğünde, çeşitli kurumların işbirliğiyle düzenlenen 4. Uluslararası Mobilya ve Dekorasyon Kongresinde mobilya endüstrisi ve üniversite-sanayi işbirliği konusu her yönüyle ele alınıyor.
Mobilya Endüstrisinde Üniversite-Sanayi İşbirliğinin Önemi ve Kurumsal Gelişim temalı kongrenin açılış programı, Düzce Belediyesi Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.
Kongrenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı ve Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayhan Aytin, sektör raporlarına bakıldığında ülkemizin mobilya ihracatının arttığını belirterek dünyada işlem hacmi bakımından 16 ile 18. sıra bandında yer alan ülkemizin işlem büyüklüğünün ise yüzde 1-2 civarında olduğuna dikkat çekti. Sektörün gelişmesi için herkese büyük görevler düştüğünü ifade eden Doç. Dr. Aytin, kongreyi Düzcede düzenlemenin gururunu yaşadıklarını dile getirerek destek olan kişi ve kurumlara teşekkür etti.

Sektörlerdeki temel sorun nitelikli iş gücü
Düzce Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ayhan Şamandar, mobilya ile anılan Düzcede sektörle ilgili 240 kayıtlı işletme bulunduğunu ve bu firmalarda 4 bin 500 kişinin çalıştığını bildirdi. Şamandar, mobilya ve ağaç işleri sektörü dahil olmak üzere tüm sektörlerdeki temel sorunun nitelikli iş gücü eksikliği olduğunun altını çizdi. Almanyada 100 öğrenciden 65 öğrencinin mesleki eğitim gördüğünü belirten Prof. Dr. Ayhan Şamandar, ülkemizde ise bu sayının yüzde 18 olduğuna işaret ederek mesleki ve teknik eğitimde öğrenim gören öğrenci sayısının artırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

2,3 milyon hektar devlet ormanı var
Orman Genel Müdürlüğü İşletme ve Pazarlama Dairesi Başkanı Kenan Akyüz, Türkiyede orman varlığının ciddi oranda arttığını ifade ederek ülkemizde 2.3 milyon hektar devlet ormanı bulunduğunu dile getirdi. Türkiyenin orman alanlarını genişleten nadir ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Kenan Akyüz, Orman Genel Müdürlüğü olarak bu alanda yatırım yapacaklara gerekli destekleri verdiklerine dikkat çekti. Endüstriyel odun üretimine önem verdiklerini dillendiren Akyüz, sertifikasyon çalışmalarına da ağırlık verdiklerini belirterek iklim değişikliği ve küresel ısınmanın panzehrinin ormanlar olduğunu ifade etti.

Mobilyada tasarıma önem verilmeli
Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar yaptığı konuşmada, mobilya sektörünü yenilikçi, rekabetçi ve ülkemiz adına marka çıkaran bir sektör şeklinde nitelendirdi. Dünyadaki mobilya devlerinin tasarım ve fonksiyonellikle rekabet avantajı yakaladığına dikkat çeken Rektör Çakar, ülkemizin de tasarım boyutuna önem vermesi gerektiğini sözlerine ekledi. Düzce Üniversitesinin bölgesel kalkınma ve ihtisaslaşma alanında pilot üniversite seçildiğini belirten Prof. Dr. Çakar, çevre konusunda Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı konusunda çalışmalar yürüteceklerini söyleyerek kongredeki fikir ve çıktıların bu açıdan önemli olduğunu ifade etti.

Sektör ham madde sıkıntısı yaşıyor
Vali Yardımcısı Hasan Bağcı, ülke ekonomisinde önemli yer tutan mobilya sektörünün gelişmesi için yapılan kongrede bulunduğu için memnuniyet duyduğunu söyledi. Mobilya sektöründe ham madde ve nitelikli iş gücü konusunda sıkıntılar yaşandığına işaret eden Hasan Bağcı, küresel ekonomide önemli paya sahip olmak için bu konulardaki problemlerin çözülmesinin önemi üzerinde durdu.

Doğtaş Holding Başkanı Davut Doğan, Mobilya Sektöründe Endüstriyel Gelişme ve Kurumsallaşma başlıklı açılış konferansını gerçekleştirdi. Mobilya sektörünün gelişim süreçlerinden bahseden Davut Doğan, son dönemde markalaşmanın ve kurumsallaşmanın önem kazandığını ifade ederek sektörde markalaşmış işletme oranının yüzde 30 olduğunu sözlerine ekledi. Haksız rekabet, istihdam üzerindeki yükler, kalifiye elaman eksikliği ve Ar-Ge tasarım merkezlerinin geliştirilmesi gibi konularda problemler olmasına rağmen bu konularda önemli gelişmelerin de yaşandığını belirten Doğan, üniversite-sanayi işbirliklerinin daha da geliştirilmesi temennisiyle konferansını sonlandırdı.
Kongrede bir konuşma gerçekleştiren Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay, mobilya sektörünün içinden geldiğini dile getirerek üretim, pazarlama ve Ar-Ge dahil olmak üzere tüm alanlarda yaşanan sıkıntıları bildiğini ifade ederek her zaman mobilya sektörünün yanında olduklarını belirtti.
Kastamonu Entegre Pazarlama Müdürü Ferhat Naci Güngör ise şirketleri hakkında bilgi vererek global sektör analizlerini içeren bir sunum yaptı.
Kongre açılışında Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi tarafından bir müzik dinletisi gerçekleştirildi. Okutman Kemal Akdemir rehberliğinde düzenlenen dinletide öğrenciler, Türk Halk Müziği eserlerinden oluşan repertuarı başarıyla seslendirdi.
4. Uluslararası Mobilya ve Dekorasyon Kongresinin açılış programı, moderatörlüğünü Prof. Dr. Ahmet Kurtoğlunun yaptığı Üniversite-Sanayi İşbirliği Sektör Oturumu ile sona erdi. Oturumda; Prof. Dr. Abdullah Sönmez, Prof. Dr. Salim Hızıroğlu ve Divapan Genel Müdürü Hakan Zengin bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştılar.
Kongrenin öğleden sonraki bölümünde, Düzce Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Kültür Merkezinde düzenlenen panellerde mobilya ve dekorasyon endüstrisine ilişkin birçok konuda önemli sunumlar gerçekleştirildi.
Kongrenin ilk günü, yapılan panellerin ardından sona erdi. Kongrenin ikinci gününde, Tasarım ve Konstrüksiyon, Kalite, Standart, İş Güvenliği, Malzeme, İşletme, Yönetim ve Pazarlama ile Üniversite Sanayi İlişkileri başlıklarında mobilya sektörüne yönelik birçok konuda panel düzenlenecek.
4. Uluslararası Mobilya ve Dekorasyon Kongresi, üçüncü gün gerçekleştirilecek sosyal program ile sona erecek.

haber

haber

haber

haber

haber

haber

Güncelleme Tarihi: 20 Ekim 2017, 09:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER