BEÜ ´lü öğretim üyelerinden bilime büyük katkı

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) araştırmacılarının da dahil olduğu uluslararası araştırma ekibi uzay araçlarının yörüngelerinin ve Yeryuvarı Yönlendirme Parametrelerinin daha hassas belirlenmesini sağlayan yeni bir yöntem geliştirdi.

BEÜ ´lü öğretim üyelerinden bilime büyük katkı
İHA-Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) araştırmacılarının da dahil olduğu uluslararası araştırma ekibi uzay araçlarının yörüngelerinin ve Yeryuvarı Yönlendirme Parametrelerinin daha hassas belirlenmesini sağlayan yeni bir yöntem geliştirdi. 

Son yıllarda Uluslararası çalışmalarda adından söz ettiren BEÜ öğretim üyeleri uzay çalışmalarında çok önemli bir yöntem geliştirdi. BEÜ Geomatik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Shuanggen Jin ve Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu’nun yanı sıra, Çin´in Wuhan Üniversitesi, Çin Bilimler Akademisi, Budapeşte Üniversitesi, Şangay Astronomi Gözlemevi ve Avustralya´nın South Wales Üniversitesi´nden araştırmacıların yer aldığı ekip, mevcut yöntemin yerine Uydu Bazlı VLBI yöntemi ile çok daha iyi sonuçlar elde edilebileceğini ortaya koydular. Yöntemle ilgili formüllerin ve sonuçların yer aldığı çalışma “Aerospace Science and Technology” isimli uluslararası dergide yayınlandı.

Uzay çalışmalarında çığır açacak bir çalışmanın başlangıcı niteliğinde olan çalışma ile ilgili Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu şunları söyledi:

“Uzay araçlarının görevlerini başarıyla gerçekleştirebilmeleri için uzaydaki konum ve yörüngelerinin, bunun yanı sıra Yeryuvarı Yönlendirme Parametrelerinin olabildiğince hassas belirlenebilmesi gerekir. Günümüzde bu amaçla Çok Uzun Bazlı Interferometri (VLBI) tekniğinden yararlanılmaktadır. Biz mevcut yöntemin yerine Uydu Bazlı VLBI yöntemi ile çok daha iyi sonuçlar elde edilebileceğini ortaya koyduk. Yaptığımız çalışmanın sonuçları Aerospace Science and Technology dergisinde yayınlandı. Üniversitemiz adına böyle bir çalışmanın içinde olmak son derece gurur verici.”

Üniversitelerinin teknik bir üniversite olarak kurulduğunu hatırlatan BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer: “Değerli akademisyenlerimizin ortaya koyduğu bu çalışmayı kalite ve akreditasyon çalışmalarının bir devamı olarak görüyoruz. Altyapı ve akademik alanda yürütülen kaliteye dayalı çalışmalarımızın bilimsel çalışmalarla taçlandırılması bizleri mutlu ediyor. Üniversitemiz özellikle teknik alanlarda çok güçlü bir alt yapıya sahip. Üniversitemizde çalışan uluslararası akademisyenlerimiz güçlü alt yapıyı uluslararası bilim çevrelerinde tanıtmada önemli bir konumdalar. Bu başarılı çalışmada Üniversitemizi temsil eden Geomatik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Shuanggen Jin ve Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu’nu tebrik ediyorum” dedi.
Güncelleme Tarihi: 08 Ekim 2015, 14:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER