BEÜ Zonguldak’taki mülteciler üzerine yapılan araştırmayı kitaplaştırdı

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Yayınevi Ocak 2016’da Zonguldak’taki Mülteciler; Yaşam Deneyimleri, Sorunlar ve Öneriler çalışmasını kitaplaştırdı.

BEÜ Zonguldak’taki mülteciler üzerine yapılan araştırmayı kitaplaştırdı
Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Yayınevi Ocak 2016’da Zonguldak’taki Mülteciler; Yaşam Deneyimleri, Sorunlar ve Öneriler çalışmasını kitaplaştırdı. 
Zonguldak’ta yaşayan ve çoğunluğunu Irak’tan gelen mültecilerin kentteki yaşam koşullarını, sorunlarını ve kent halkıyla etkileşimlerini incelemek amacıyla Bülent Ecevit Üniversitesi’nde Zonguldak’taki Mülteciler: Yaşam Deneyimleri, Sorunlar ve Öneriler” başlıklı araştırma raporları ve çıkarımlar kitaplaştırılarak BEÜ Yayınevi tarafından yayınlandı.
Türkiye’nin pek çok iline yerleşen mülteciler kaldıkları yerlerde çeşitli problemlerle karşılaşıyor. Dil bilmemeleri, geldikleri yerde yaşadıkları travmalar nedeniyle bu problemleri yetkililerle paylaşmalarını güçleştiriyor. Mülteciler konusunda önemli çalışmalar yürüten Bülent Ecevit Üniversitesi Zonguldak’taki Mülteciler: Yaşam Deneyimleri, Sorunlar ve Öneriler” kitabıyla çok önemli bir soruna dikkat çekerek somut verilerle sorunlara çözüm üretmeye çalışıyor. Kitaplaştırılan çalışma başta akademisyenler olmak üzere idari personel ve öğrencilerin özverili çalışmaları sonucunda ortaya çıktı.
Proje Yürütücülerinden Yrd. Doç. Dr. Hasan Sankır Projeyle ilgili olarak şunları söyledi: “Günümüzde küreselleşmenin ileri boyutlara ulaşmasıyla birlikte uluslararası insan hareketliliği oldukça artmıştır. Bu insan hareketliliği içerisinde korunma amacının ön plana çıkması açısından sığınmacı ve mülteci göçünün daha farklı bir noktada durduğunu söylemek mümkündür. Türkiye’nin sığınmacılar konusu ile ilişkisinin niteliği son yıllarda önemli bir değişime uğramaktadır. Türkiye ve çevresinde meydana gelen gelişmeler ve bazı siyasi olaylar Türkiye’yi hem kaynak, hem transit hem de hedef ülke haline getirmiştir.2003 yılında Amerika’nın Irak’a müdahalesiyle birlikte ülkemizde sayıca daha fazla olan mülteci grubunu Iraklı göçmenler oluşturmaktadır. Irak’ı; İran, Afganistan, Pakistan ve Suriye takip etmektedir. Türkiye’deki kayıtlı mülteci sayısı Ağustos 2015 itibariyle 202,196 olmuştur. Ülkemizden sığınma talebinde bulunan yabancılar Bakanlığın uygun gördüğü illere yerleştirilmektedir. Bu kentler 62 uydu kenti olarak tanımlanır. Bunlardan biri olan Zonguldak genelinde yaşayan mülteciler mülteci konusuyla ilgili olarak Zonguldak özelinde bu çalışmayı gerekli kılmıştır. Zonguldak’taki Mülteciler: Yaşam Deneyimleri, Sorunlar ve Öneriler” çalışma BEܒnün desteği ile yapılmıştır. Çalışmalarımızı yakından takip eden ve destek veren BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer’e teşekkür ederiz” dedi.

“BU ÇALIŞMA MÜLTECİ SORUNU İLE İLGİLİ ÖRNEK BİR PROJEDİR”
Yapılan çalışmanın örnek bir proje olduğunu ifade eden BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer:
“Değerlerimiz içerisinde yer alan misafirperverliğin en somut göstergesi olarak ülkemizde üç milyonun üzerinde ülkesini terk etmiş insan bulunmaktadır. Köklü bir geçmişe sahip, dinamik yapısıyla kalitesini ve gücünü arttıran ve bulunduğu bölgenin güçlü bir yükseköğretim kurumu olan Bülent Ecevit Üniversitesi, toplumsal olaylara özellikle bulunduğu çevre ve bölge kapsamında duyarlı olmaya çalışan ve bu yönde çalışmalar gerçekleştirmeye özen gösteren bir üniversitedir. Üniversitemiz, hem Zonguldak’ın tarihi, kültürü ve sosyal yapısı ile ilgili çalışmalar yapmakta, hem de Zonguldak ilinin ve Zonguldak halkının karşılaştığı veya karşılaşabileceği sorunlara yönelik çözüm önerileri üreten çalışmalar yapıp kamuoyu ile paylaşmaktadır. Bir süredir Zonguldak’ta yaşamlarını sürdüren mültecilerin göç öncesi ve göç sonrası süreçlerine ayrıntılı şekilde değinen ve bu mültecilerin yaşam deneyimlerine odaklanıp yaşam standartlarının iyileştirilmesine dair bilimsel veriler ortaya koyan Zonguldak’taki Mülteciler: Yaşam Deneyimleri, Sorunlar ve Öneriler” başlıklı bu çalışma, mültecilerin Zonguldak iline dair algılarını göstermesi açısından önem arz etmektedir. Bu verilerin ortaya konmasında özveriyle çalışan proje Yürütücüsü Yrd. Doç Dr. Hasan Sankır nezdinde projede yer alan tüm akademisyenlerimize ve öğrencilerimize teşekkür ediyor, araştırma sonunda elde edilen verilerin bu alandaki sorunların çözümüne ve mevcut durumun daha da iyileştirilmesine katkıda bulunmasını temenni ediyorum” dedi.
Güncelleme Tarihi: 29 Şubat 2016, 07:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER