BEÜ´de Roman Kültürü Uygulama ve Araştırma merkezi kuruldu

Romanlar hakkında politik, ekonomik, sosyal, hukuki ve kültürel konularda teorik-uygulamalı araştırma ve incelemeler yapmak üzere kurulan Bülent Ecevit Üniversitesi Roman Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kurulma kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

BEÜ´de Roman Kültürü Uygulama ve Araştırma merkezi kuruldu
Romanlar hakkında politik, ekonomik, sosyal, hukuki ve kültürel konularda teorik-uygulamalı araştırma ve incelemeler yapmak üzere kurulan Bülent Ecevit Üniversitesi Roman Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kurulma kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.
6 Temmuz 2015 tarih ve 29408 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelikte, söz konusu merkezin amaç ve faaliyet alanları şu şekilde belirleniyor:
´Romanlar hakkında politik, ekonomik, sosyal, hukuki ve kültürel konularda teorik-uygulamalı araştırma ve incelemeler yapmak, kısa, orta ve uzun vadeli planlar çerçevesinde Romanların yaşam kalitesinin artırılması için önerilerde bulunmak, sosyal dışlanma ve sosyal içerme konularında çalışmalar yapmak, sosyal-ekonomik-çevresel sorunlarını tespit etmek, çözümler üretmek, insan hakları bilincinin geliştirilmesi, kültür ve dil araştırmaları yapmak.´
Merkez, Romanlar konusunda bilimsel araştırma, incelemeler yapacak, bu nitelikteki çalışmaları koordine edecek, teşvik ve desteklemek amacıyla ulusal, uluslararası kurum ve kuruluşlarla ortak projeler üretecek; ayrıca, Romanlar ile ilgili sektörler arası planlama, şehir, bölge ve ülke düzeyinde ortaklık, toplum katılımı konularında değerlendirmeler yapacak; eğitim ve danışmanlık hizmetleri de verebilecek. 
Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer kurulan Roman Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin Zonguldak için çok önemli olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: 
“Roman Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kurulmasını Üniversite olarak çok önemsiyorduk. Özellikle Zonguldak Valisi Sayın Ali Kaban bu konuda bir araştırma merkezi açmamızı teşvik etti. BEÜ olarak merkezin kurulmasını beklemeden Mayıs ayı sonunda Zonguldak Valiliği ile işbirliği içinde konunun uzmanlarını bir araya getirerek ‘Romanları Anlamak’ başlıklı çok önemli bir çalıştayı gerçekleştirdik. Oldukça geniş ve nitelikli bir katılım oldu. Çalıştayın sonuç bildirgesini kamuoyuyla paylaştık. Çalıştaya katılmak üzere üniversitemize gelen Azınlıklar ve Romanlardan Sorumlu Makedonya Cumhuriyeti Devlet Bakanı Sayın Prof. Nezdet Mustafa, hem çalıştayla ilgili memnuniyetini hem de Üniversitemizle Balkanlardaki Romanlar ile ilgili çalışmalar yapabileceğimizi ifade etmişti. Kurulan bu Merkez, Türkiye’de bu alanda önemli bir referans merkezlerinden biri oldu. MerkezimizZonguldak, Türkiye ve özellikle Balkanlarda yaşayan Romanlarla ilgili önemli projeler yürütecek. Üniversitemiz bünyesinde kurulan bu merkezin toplumsal huzuru arttırıcı önemli çalışmalar yapacağına da gönülden inanıyorum. Merkezin hayırlı olmasını diliyor, kurulmasında destek ve katkıda bulunan Zonguldak Valisi Sayın Ali Kaban’a, bu konuda büyük emek sarfeden Danışmanım Sayın Dr. Mehmet Aysoy’a ve emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum.”

Güncelleme Tarihi: 09 Temmuz 2015, 14:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER