Ereğli'de ilk Kadın Çalıştayı…

8 Mart Dünya Kadınlar günü dolayısıyla Kdz. Ereğli’de çalıştay düzenlendi.

Ereğli'de ilk Kadın Çalıştayı…

 

Karadeniz Ereğli’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kutlama töreni ve “Kdz Ereğli Kadın Problemlerini Tartışma Çalıştayı düzenlendi.

Karadeniz Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Öğretmenevi lokalinde düzenlenen çalıştayda yaptığı konuşmada Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.

1857 yılında 120 kadının öldüğü olayın Dünya Kadınlar Günü’nün kutlanmasına vesile olduğunu ifade eden Madenoğlu, böyle bir çalıştayın ilk kez düzenlendiğini öğrenmekten dolayı özellikle mutlu olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Dünyada kadın haklarına baktığımızda, batı ülkelerinde, zannedildiği gibi kadına hakların verilişinin çok eskilere gitmediğini görüyoruz. Dünyada kadınlara seçilme hakları, Türkiye’de Avrupa ülkelerinin bazılarından daha önce verilmiş. Bugünkü Köy Kanunu o yıllarda yazılmış.  Bugüne kadar değiştirilememiş. Öyle güzel yazılmış. 1930 yılı şartlarında erkeğin yanı sıra kadın da muhtar adayı olabiliyor.  1933 yılında çıkan belediye kanunu var. Orada da belediye meclis üyelerine kadınlarımızı seçebiliyoruz. Ama esas itibarıyla kadınların seçme ve seçilme hakkı, 1924 anayasasına 1934 yılında yapılan bir değişiklikle girmiş.

Bunu Avrupa’da bir gurur vesilesi yapabiliriz. Fransa’da 1946 yılında bu hak verilmiş. Bizimle aşağı yukarı kalkınma bakımından aynı olan, İtalya’da bile kadınlara seçme ve seçilme hakkı 1971 yılında verilmiş. Biz bu konuda hakikaten çok ilerideyiz. Bu bizim sadece cumhuriyet dönemini anlatmıyor.  Cumhuriyet öncesinde,  Osmanlı dönemine, İslamiyet öncesi dönemine baktığımızda da biz Avrupa ve dünya ülkelerinden  çok ilerideyiz. Eski Türklerde han yanında ece denilen eşi beraber olurdu.  Ertuğrul dizisini izleyenler görür, orada eşlerin yönetime ne kadar müdahil olduklarını görüyoruz. Bazıları iyi yönde, bazıları kötü yönde müdahil oluyor.

İslamiyetin bakış açısına baktığımızda, zamanına göre çok ileri bir bakış açısı getirdiğini görüyoruz. Kız çocukları doğar doğmaz, kız çocuğu diye gömülürdü.  Cahiliyye döneminde varmış, İslamiyet bu durumu ortadan kaldırmış.  Hazreti Ömer’in güldüğü ve ağladığı iki olaydan bahsedilir.  Güldüğü olay, tapmak amacıyla helvadan yaptıkları putları acıktıkları zaman yermiş.  Bunu hatırladığında Hazreti Ömer gülermiş. Ama diyor, ‘ bir konu daha aklıma geldiğinde üzülürdüm’ diyor. ‘Kız çocuğumu diri diri gömdüm’ diyor. Buna çok üzülmüş.  İslamiyet bunu ortadan kaldırmıştır. Hazreti Ali Cennet Anaların Ayağı Altındadır demiş. Peygamberimiz veda hutbesinde kadınların erkekler üstünde, erkeklerin kadınlar üstünde hakları vardır diyerek, dünyada ilk kez kadınlara haklarını verecek yazılı bir beyanname vermiş.  Bizim kültürümüz kadına fevkalade yer vermiştir. Bununla ne kadar övünsek azdır.

Dünya kadınlar günü ilçemizde kuruluyor. İlçe İnsan Hakları Kurulu’nun yaptığı bu kutlamanın yanında birkaç tane sivil toplum kuruluşu bu kutlamayı yapıyor. Biz bu kutlamayı hazırlayan arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Katkıları dolayısıyla başkanımız ve arkadaşlarına teşekkür ediyoruz.”

UYSAL: “KADINLARA İHTİYACIMIZ VAR”

Ereğli Belediye Başkanı  Op. Dr. Hüseyin Uysal, konuşmasında Kaymakam Madenoğlu ve çalıştay ekibine teşekkür ederek şunları söyledi:

“Kadınların günü bence 365 gün olmalı. Hayatımızın her noktasında emekleri vardır. Kadınlarımız olmasa biz iki yakamızı bir araya getirip evden çıkamazdık. Ne zaman ihtiyacımız olduysa, devlet olarak, millet olarak hep kadınlarımız vardır orada. Kadınlarımızın nezaketine, zarafetine, aklına, disiplinine ihtiyacımız var. Bayanların olduğu çalışma yerlerindeki iş düzeninde, başarıda, her şeyde onlar vardır. Kadınların olmadığı yerde başarı gelmez. Ülke olarak ileri gideceksek, muhakkak kadınların desteğine ihtiyacımız vardır.  Belediyemizde, mimar, mühendis ve doktorların üçte biri kadınlara tekabül ediyor. Ama siyasette yeteri kadar yerini almadılar. Siyasette de gerekli yeri almalılar diyorum.  Hala gerektiği yerde değiliz. Meslek sahiplerinin oranına yükselmesi lazım siyasetçi oranının. Doktorda, mühendiste yüzde otuzlarda gidiyorsa, hiç değilse siyasette de yüzde yirmileri bulmalı.

ERDEM: “SORUNLARI BİLDİRGE HALİNE GETİRECEĞİZ”

Karadeniz Ereğli Kaymakamlığı İnsan Hakları Kurulu i ve Çalıştay komisyonu   Didem Erdem Dünya Kadınlar Günü’nün tarihçesi konusunda bilgi verdi.

Erdem, “Çalıştayımızda Ereğli’deki kadınlarımızın problemlerini konuşacağız, daha sonra bu problemlerin çözümlerimizi oluşturacağız. Bunu bir bildirge haline getirip bunu yerel yönetimimize sunacağız. Buradaki bayanlar Ereğli’yi temsil ediyor. 31 mahalleden bayanlarımız geldi. Sorunları konuşup rapor haline getireceğiz” dedi.

Çalıştayda, oluşturulan çalışma grupları, gün boyunca Kdz Ereğli’de kadın problemlerinin tartışılması ve çözümleri hayata geçirmek için gerek duyulan desteklerin görüşülmesi, yerel yönetimin bu konuda alacağı yerin görüşülmesi konularını ele aldı.

 

Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2017, 08:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER