Kılanç´tan “Çapraz test” uyarısı

Zonguldak’ta üniversite tercih fuarında öğrencilerle buluşan Üniversite Tercih Merkezi Direktörü Burak Kılanç, öğrencilere çapraz test uyarısında bulundu.

Kılanç´tan  “Çapraz test” uyarısı
Zonguldak’ta üniversite tercih fuarında öğrencilerle buluşan Üniversite Tercih Merkezi Direktörü Burak Kılanç, öğrencilere çapraz test uyarısında bulundu. Çapraz testlerin başarı oranındaki etkisinin gözardı edilmemesi gerektiğini dile getiren Kılanç, “Gençlerin çapraz test diye düşündükleri testlerden mutlaka iyi bir performans göstermeleri gerekiyor” dedi. 
Üniversite Tercih Fuarı etkinlikleri kapsamında Zonguldak’ta bulunan Burak Kılanç, Üniversite Tercih Merkezi standında öğrencilerin sorularını yanıtladı. Öğrencilerin üniversiteleri tanımaları ve sınav sürecinde bilgilenmelerinin fuarlar sayesinde arttığını ifade eden Kılanç, çapraz test uyarısında bulundu. Çapraz testin başarı ortalamasındaki etkisinin yüksek olduğunu dile getiren Kılanç, “Kaybetmemeleri gereken bir alan” diye konuştu.
2016 ÖSYS sürecinin Ocak ayı itibariyle başlayacağını belirten Kılanç, “Üniversite tercih fuarlarında üniversite tercih merkezi olarak Anadolu’ya seyahatlerimiz devam ediyor. Şu anda Zonguldak’tayız. Üniversite Tercih Merkezi, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün resmi tercih ve rehberlik platformudur. İstanbul’da oluşan bilgi ve birikimi Anadolu’daki tüm illerimize olabildiğince giderek oradaki gençlerle paylaşıyoruz. Zonguldak’ta fuarda gençlerle buluştuk. Burada yapmış olduğumuz söyleşilerde gençlerimizin kafasında oluşan sorulara yanıt vermeye çalıştık. 2016 ÖSYS Ocak ayındaki YGS başvurularıyla başlayacak. Eylül ayının başındaki ek yerleştirme sürecine kadar devam edecek. Tabii şu anda gençler heyecanlılar. Ders programlarını yapmaya çalışıyorlar. YGS ve LYS’ye hazırlanmaya çalışıyorlar. Yılın bu döneminde gençlere verebileceğimiz en önemli tavsiye bunun iki aşamalı bir yarış olduğu yönündedir. Fakültelerdeki lisans programlarına yerleşecek olanlar her iki sınava da girecekler. YGS işin birinci yarısı ve YGS de LYS kadar önemlidir. Sınavda toplanabilecek olan puanın yüzde 40’ını YGS, yüzde 60’ını LYS oluşturuyor” dedi. Çapraz test konusuna da vurgu yapan Kılanç, “Bir de çapraz test gerçeğini gençlerimiz gözden kaçırıyorlar. Ona da vurgu yapmamız gerekiyor. Örneğin mühendislik alanında yani dört puan türünde tercih yapacak olan bir öğrencinin YGS sosyal testinden kazanacağı yüz üzerinden altı puan var. Bu, LYS2’den biyolojiden kazanacağı beş puan ile kıyaslandığında esasında daha yüksek. Sayısal puan türünde bir öğrenci biyolojiyi daha önemli görüyor. Ancak sosyalin getirisi daha fazla. Öyle olduğu için gençlerin çapraz test diye düşündükleri testlerden mutlaka iyi bir performans göstermeleri gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Bu aynı zamanda TM puan türleri için de geçerlidir. TS puan türlerinde ise matematik testi, özellikle TS’cilerin TM’ciler karşısında kendilerini savunabilecekleri bir alandır. Kaybetmemeleri gereken bir alandır. Öyle olduğu için adayların şu anda ders programlarını yaparken çapraz testlerdeki başarılarını da yükseltecek şekilde bir değerlendirme yapması yerinde olacaktır” açıklamalarında bulundu.

“ÖSYM VE YÖK’ÜN YAPACAĞI AÇIKLAMA SORU İŞARETLERİNİ ORTADAN KALDIRACAK”
Bazı illerdeki güvenlik problemleri sebebiyle eğitim ve öğretime ara verildiğini hatırlatan Burak Kılanç, öğrencilerin de YGS ve LYS’nin ertelenebileceği endişesinde bulunduğunu söyleyerek şu ifadelere yer verdi: “Gençlerle sohbet ederken, onlardan soruları alırken şu anda üniversiteye hazırlanan gençlerin bir anlamda da nabzını tutuyoruz. Bir önemli nokta Zonguldak’ta dikkatimizi çekti. Özellikle bazı illerimizde şu anda yaşanan güvenlik problemleri ile ilgili eğitime öğretime ara verildi. Bu da gençlerin kafalarında YGS ve LYS’nin ertelenebileceği şeklinde soru oluşturmuş. Bu anlamda da Bakanlığın, ÖSYM’nin ve YÖK’ün yapacağı açıklamanın sınava hazırlanma heyecanı ve endişesi içerisinde olan gençlerin bu konudaki soru işaretlerini ortadan kaldıracağını düşünüyorum.” 
Kılanç, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü Üniversite Tercih Merkezi’nden öğrencilerin ücretsiz faydalanabileceğinin altını çizdi.

“ÜÇÜNCÜ NESİL ÜNİVERSİTEYİZ”
Nişantaşı Üniversitesi’nin İstanbul MEM ile ortaklaşa protokolüyle Üniversite Tercih Merkezi’nin hayata geçtiğini hatırlatan Burak Kılanç bilgi ve birikimi Anadolu’ya taşıdıklarını sözlerine ekledi. Nişantaşı Üniversitesi’ni fuarlarla öğrencilere anlattıklarını dile getiren Kılanç, “Üniversite Tercih Merkezi İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Nişantaşı Üniversitesi’nin ortaklaşa yürütmüş olduğu bir projedir. 15 Ocak 2014’te imzalanan karşılıklı eğitim işbirliği protokolü çerçevesinde hayat buldu. Biz de Üniversite Tercih Merkezi olarak Anadolu’ya bilgi, birikimimizi aktarırken bu fuarlarda üniversite olarak da yer alıyoruz. Üniversite Tercih Fuarları Anadolu’da pek çok üniversitenin katılımıyla öğrencilere o üniversiteleri tanıma fırsatı veriyor. Biz de Nişantaşı Üniversitesi olarak ayrı bir stantla Nişantaşı Üniversitesi’ndeki ön lisans ve lisans bölümlerini öğrencilere anlatıyoruz. Nişantaşı Üniversitesi’nin yükseköğrenime yaklaşımını anlatıyoruz. Üçüncü nesil üniversitesinin ne anlama geldiğini anlatıyoruz. Bu konuda Nişantaşı Üniversitesi’nin neler yaptığını anlatıyoruz. Bu fuarların gerçekten Anadolu’daki gençlere vizyon kazandırma anlamında düşüncelerine farklı boyutlar kazandırma anlamında faydalı olduğunu söyleyebilirim. Bir de bu sürecin sonunda YGS ve LYS’de aldığınız puanlar kadar doğru mesleği ve üniversiteyi tercih etmek de önemlidir. Bu anlamda gençler bütün üniversiteleri gezsinler. Üniversite yetkilileriyle görüşsünler. Bu uzun maraton sonunda doğru tercih yapıp mutlu bir şekilde kariyerlerine yol versinler” ifadelerini kullandı.

“REHBER ÖĞRETMENLERE ÇOK ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR”
Öğrencilerin ve ailelerinin lise son sınıfta sınav sürecine odaklandığına dikkat çeken Burak Kılanç, öğrencilerin lise birinci sınıftan itibaren yol haritası çizmesi gerektiğini söyledi. Fuarların üniversitelerin tanıtılmasında etkili olduğunu belirten Kılanç, sözlerini şöyle tamamladı: “Öğrenciler ve aileleri özellikle lise son sınıf aşamasında öğrencinin akademik başarısının sınavlarda yüksek olması ile ilgili konsantrasyon içerisinde oluyorlar. YGS ve LYS’de testlerde daha fazla net çıkartma çabasında oluyorlar. İstanbul’da, Ankara’da büyük şehirlerde baktığınızda meslekler konusunda üniversiteler konusunda gençlerin gidip başvurabileceği imkanlar fazla. Anadolu’da bu imkanların çok fazla olmadığını gözlemliyoruz. Bu fuarlar vesilesiyle gençlerin uzmanlarla, üniversite yetkilileriyle bir araya gelmesi çok faydalı oluyor. Tercih dönemi 15-20 günlük bir süredir. Bu sürede bütün meslekleri, üniversiteleri tanımak kişinin kendisini tanıması, kendisine uygun mesleği seçmesi o kadar kolay olmuyor. Aslında bu lise 1’den başlayacak bir süreçtir. Burada rehber öğretmenlere çok önemli görevler düşüyor. Ancak eğri oturalım doğru konuşalım liselerdeki rehberlik hizmetlerinin kalitesinin çok iyi olduğunu söylemek pek mümkün değil. Biz de üniversiteler olarak çeşitli projelerle hem liselerdeki rehberlik hizmetlerinin kalitesinin artması hem öğrencilere doğru bilgilerin aktarılması, gençlerin ve ailelerin bilinçli ve doğru tercih yapmasıyla ilgili ne gerekiyorsa yapmaya çalışıyoruz. Aday kitlesi ile buluştuğumuz platformlardan bir tanesi de fuarlardır. Fuarlar öğrencilere faydalı oluyor.”
Güncelleme Tarihi: 17 Aralık 2015, 15:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER