Türkiye´de ilk kez iki dille yayın yapan bir öğrenci radyosu

Türk Eğitim Derneği (TED) Kdz.Ereğli Koleji ve Almanya´nın Gymnasium Winsen Lisesi tarafından hazırlanan, Radyo Bridge Projesi tanıtımı TED Kdz.Ereğli Kolejinde Okul Temel Eğitim Müdürü Devrim Köktuğ ve Proje Kültür Ofisi Sorumlusu Kadir Özcan tarafından gerçekleştirildi.

Türkiye´de ilk kez iki dille yayın yapan bir öğrenci radyosu



Türk Eğitim Derneği (TED) Kdz.Ereğli Koleji ve Almanya´nın Gymnasium Winsen Lisesi tarafından hazırlanan, Radyo Bridge Projesi tanıtımı TED Kdz.Ereğli Kolejinde Okul Temel Eğitim Müdürü Devrim Köktuğ ve Proje Kültür Ofisi Sorumlusu Kadir Özcan tarafından gerçekleştirildi. Goethe Enstitü Robert Bosch Vakfı tarafından hibe desteği 2015 yılında hazırlanan projenin alt yapısının sürdüğünü belirten TED Kdz.Ereğli Koleji Okul Temel Eğitim Müdürü Devrim Köktuğ ve 6 Mart tarihinde 19 öğrencinin öğretmenleri ile birlikte Almanya´ya gideceğini söyledi. Köktuğ şunları söyledi;

İÇİNDE BULUNDUĞUMUZ KENTE KARŞI SORUMLULUĞUMUZ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ

Biz TED Koleji olarak kentlisiyle kentiyle buluşan bir yönümüz var. Yerel değerlerimizi reddetmiyoruz hatta bunları ulusal, uluslar arası düzeye taşımayı arzuluyoruz. TED Koleji olarak içinde bulunduğumuz kente karşı da sorumluluğumuz olduğunu düşünüyoruz. Bu anlamda bir TED okul’u olarak sivil toplum kuruluşu olma rol modelimizde var.

KARDEŞ OKUL PROJESİNE ADIM ATTIK

Bir eğitim kurumu olarak 3 tane olmazsa olmaz sürecimiz var. Birincisi; Akademik sürecimiz, biz tek başına bir test çocuğu yetiştirmiyoruz ancak ulusal sınavları da reddetmiyoruz. İkinci olmazsa olmazlarımızdan birisi yabancı dil sürecimiz. Birinci yabancı dilimiz İngilizce, oldukça iyi bir eğitimimiz var, bunu yanı sıra İngilizceden sonra Avrupa Birliğinde en çok kabul dil olan Almancayı veriyoruz. Yabancı dili gerçekleştirmek adına biz bir kardeş okul projesine adım attık, Almanya’daki Winsen Luhe kentindeki Winsen Gymnasium ile, bu çocukların etkin olarak çalışacağı bir proje. Bir, iki dilli radyo kurduk, Türkçe ve Almancadan oluşan, Radyo Bridge ve bu hafta da 19 radyo kulübü öğrencimizle Almanya’ya seyahatimizi gerçekleştireceğiz. Üçüncü olmazsa olmaz sürecimiz tabi kültür ve sanat. Bizim çocuklarımız 2020’li yıllarda mesleğe atılacaklar ve biz o zamanlarda çocuklarımızı diğerlerinden ayıran en önemli özelliklerden biri de kültür sanata bakış açısı beğenisi ve edinimleri olduğunu düşünüyoruz. Bu anlamda da onları şimdiden yaşamdaki beğeni alt yapısını oluşturmayı hedefliyoruz. Bu anlamda da bir kültür ofisi kurduk.

TÜRKİYE´DE İLK KEZ İKİ DİLLE YAYIN YAPAN BİR ÖĞRENCİ RADYOSU

Radyoların yayınlarını artık web üzerinden verildiğini ve Türkiye´de ilk kez iki dille yayın yapan bir öğrenci radyosunun bulunduğunu ifaden eden Proje Kültür Ofisi Sorumlusu Kadir Özcan, dadyoların eski cihazlarla dinleme yerine gençlerin tercih edeceği cep telefonları ile de dinlenebilecek düzeye getirildiğini söyledi. Özcan sözlerine şöyle devam etti;

‘’Almanya Winsen Luhe kentindeki Gymnasium Winsen, köprü anlamında da gelen Radyo bridge´nin iki dilli olduğunu belirterek, Radyolar artık web radyoya dönmek üzere. Eski cihazlarla dinlenme yerine gençlerin tercih edileceği cep telefonları ile de dinlenebilecek düzeye getiriliyor. Yeni web radyosu oluşturmak için yola çıktık, ortağımız bir lise. Ziyaretler geldi, teknik biçimi çıkardık, öğrencilerimizin ön görüşmelerini sağladık. Radyo Bridge aynı zamanda cep telefonları uygulamalarında da dinlenebilecektir. Haber radyosu değil kültür ve müzik ağırlıklı bir radyodur. Ereğli´deki okulların öğrencilerin projelerini de tanıtabileceği bir radyo.


ALMANYA´DA SEMBOLİK OLARAK AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Radyoyu kuşaklara ayırdık, müzik, proje tanıtım ve kültür kuşağına ayırdık. Önümüzdeki hafta Almanya´ya gidildiğinde iki okul ve iki kentin yöneticileri bir araya gelerek Almanya´da sembolik olarak bunun açılışını gerçekleştirilecek. Sembolik açılışın ardından 1 aylık deneme yayınları yapılacak ve ardından radyo aktif olarak yaşama geçecek. İki dilli bir radyoyu yapmak kolay değil. Sonuçta Karadeniz Ereğli yerel bir yer, 2 bin ülkedeki bir kentte ortak bir radyo çıkartıyoruz, tabi ki zorlukları var. Hem Almanca yayın yapacak hem de Türkçe yayına geçecek. Dinleyicilerimiz arasında sadece bu kentlerde değil İstanbul´daki Almanlar da var. Bunlar da ister istemez dinleyici kategorisine gidilecek .

Güncelleme Tarihi: 03 Mart 2016, 13:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER