Üveyik ve Elmabaş Patkanın nesli tehlike altında

Üveyik ve Elmabaş Patkanın nesli tehlike altında

Üveyik ve Elmabaş Patkanın nesli tehlike altında
 BEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen, av sezonu başlamadan önce Üveyik ve Elmabaş Patkanın av listesinden çıkarılması için Orman ve Su İşleri Bakanlığına çağrıda bulundu. 
IUCN 2015 değerlendirmesinde Elmabaş patka (Aythya ferina) ve Üveyik (Streptopelia turtur) kuş türlerinin VU (Hassas) olarak nesli tehlikede olan türler olarak listelendiğine dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Sözen, Dolayısı ile artık bu türlerin Türkiyede MAK tarafından Avlanabilir Av Hayvanları listesine alınması mümkün değildir. Ancak 2016-2017 MAK kararlarına göre bu iki tür de av hayvanları listesinde yer almaktadır. Nesli tehlike altında bulunan hayvanların neslinin tükenmesine yol açmak suçtur. Bu türlerin avına izin verilemez dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığına çağrıda bulunan Sözen, şu ifadelere yer verdi:
Türkiye dünya çapındaki pek çok Uluslararası sözleşmeye imza atmıştır ve bunların gerekliliklerini yerine getirmekle yükümlüdür. Türkiye bunlara kendi isteği ile imzasını atmış ve gerekliliklerini yerine getirmeyi taahhüt etmiştir. Bunlardan birisi de IUCNdir. Türkiyeden Orman ve Su İşleri Bakanlığı IUCN Üyesidir ve IUCN tarafından Nesli Tehlikede (VU, EN, CR) olarak listelenen türleri korumakla yükümlüdür. IUCN 2015 değerlendirmesinde Elmabaş patka (Aythya ferina) ve Üveyik (Streptopelia turtur) VU (Hassas) olarak nesli tehlikede olan türler grubunda listelenmiştir. Dolayısı ile artık bu türlerin Türkiyede MAK tarafından Avlanabilir Av Hayvanları listesine alınması mümkün değildir. Ancak 2016-2017 MAK Kararlarına baktığımızda bu iki türün de Av listesinde yer aldığı, hatta her bir avcının, her bir av gününde 8 adet Üveyik avlamasına izin verilmiş durumda olduğu görülmektedir. Nesli tehlikede olan bir hayvanı öldürenlere “Nesli tehlike altında bulunan hayvanların neslinin tükenmesine yol açmaktan” hapis cezası verilir. Bakanlık bu türlerin avına izin verirse bu türlerin neslin tükenmesine yol açma suçunu işlemiş olur. Av sezonu başlamadan yeni bir karar ile bu durumun düzeltilmesi ve Üveyik ile Elmabaş patkanın av listesinden çıkarılması için gereğini arz ederim.
Güncelleme Tarihi: 30 Temmuz 2016, 12:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER