Bakan Elvan´dan ’Kıdem tazminatı’ konusunda flaş açıklama

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, kıdem tazminatı konusunda işçi ve işvereni bir araya getireceklerini belirterek, Hedefimiz ocak sonu veya şubat ayının ilk iki haftasında TBMM’ye bununla ilgili tasarıyı sevk etmek dedi.

Bakan Elvan´dan ’Kıdem tazminatı’ konusunda flaş açıklama

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, kıdem tazminatı konusunda işçi ve işvereni bir araya getireceklerini belirterek, Hedefimiz ocak sonu veya şubat ayının ilk iki haftasında TBMM’ye bununla ilgili tasarıyı sevk etmek dedi.

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleriyle bir araya geldi. Genel Merkez’de gerçekleştirilen toplantıda reform programları hakkında bilgi veren Elvan, Yeni dönemde temel hedeflerimizden bir tanesi potansiyel büyümemizi daha da arttırmak, rekabet gücümüzü daha da yukarılara çıkarmak. Özellikle yapısal sorun dediğimiz alanlara yoğunlaşmak ve bu alanlarda reformlarımızı gerçekleştirmek. Ekonomi ile doğrudan ilişkili olduğumuzu düşündüğümüz alanımız var. Eğitimden, çalışma hayatına yine adalet ve yargı alanından, sosyal güvenliğe kadar hangi alanlara bakarsanız bakın ekonomi ile doğrudan ilişki içerisinde olduğunu görüyoruz. Bu alanlara yönelik ciddi reformlar gerçekleştireceğiz diye konuştu.

Genel olarak sıkıntılara bakıldığında eğitim alanında kat edilmesi gereken adımlar olduğuna dikkat çeken Elvan, “Eğitim alt yapısını önemli ölçüde güçlendirdik ancak eğitimin kalitesini daha da yukarıya çıkarmaya yönelik yeni dönemde çalışmalar olacak. Müfredatların gözden geçirilmesi gibi diğer taraftan özellikle meslek liselerine daha yoğunluk sağlanması gibi. Çalışma hayatında ve iş gücünde önemli problemlerimiz var. İşçi ve işveren kesiminin çok önemli problemleri var. İşçi kesimi tarafından bakıldığında, kıdem tazminatı konusunda sıkıntılar var. İşveren tarafında da kıdem tazminatının bir yük olduğunu sürekli olarak işveren tarafı dile getirmekte. İş gücü piyasasının daha da esnek hale getirilmesi yine reformlarımız arasında yer alan bir konu” dedi.

Arz ve talep dengesinin eğitim ve iş gücü alanında mutlaka oluşturulması gerektiğini kaydeden Elvan, “Çalışma hayatı ve iş gücünde kıdem tazminatı gibi diğer işçi, işveren arasındaki sorunların iş mahkemelerine aktarıldığını görüyoruz. Dolayısıyla iş mahkemelerine yönelik de düzenlemelerimiz olacak, bunları gözden geçireceğiz. Adalet ve yargı alanında da düzenlemelerimiz olacak. Ayrımcılıkla mücadele kanunu gibi, insan hakları kanununun gözden geçirilmesi gibi alanlarda önemli düzenlemelerimiz olacak” ifadelerini kullandı.

“YATIRIM ORTAMININ İYİLEŞTİRİLMESİNE YÖNELİK YENİ BİR YAPI OLUŞTURACAĞIZ”

Yatırım ve işletme ortamlarının iyileştirilmesine yönelik de önemli düzenlemeler yapacaklarını vurgulayan Elvan, “Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik yeni bir yapı oluşturacağız. TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD, YASED gibi doğrudan ekonomi ile ilişkili birimlerin sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu bir yapı oluşturacağız. Bu kurul da özellikle yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik atacağımız adımları net olarak ortaya koyacağız. Yatırım ortamına yönelik atılması gereken önemli adımlarımız var. İzin ve ruhsat işlemleri, yatırım yapmak isteyen girişimcilerimizin, iş adamlarımızın arazi konusunda sıkıntılar yaşadığını görüyoruz. Yer temini ve arazi temini konusunda kolaylaştırıcı düzenlemelerimiz olacak. Kısa sürede iş adamlarımıza arazi temin etme süreçlerini harekete geçireceğiz. Arsa maliyetlerini aşağıya çekici düzenlemelerimiz olacak” şeklinde konuştu.

AR-GE kapasitesinin artırılmasına yönelik de çalışmalar olduğuna dikkat çeken Elvan, Bugün araştırma ve geliştirme için harcadığımız ödeneğin iki katını tahsis etsek bunu harcayabilecek bir alt yapı maalesef mevcut değil. AR-GE harcama potansiyelini arttırıcı çalışmalar olacak ifadelerini kullandı.

“KIDEM TAZMİNATI KONUSUNDA ÇALIŞMAMIZ VAR. HEM İŞÇİ KESİMİNİ HEM DE İŞVEREN KESİMİNİ BİR ARAYA GETİRECEĞİZ”

Elvan, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Kıdem tazminatı ile ilgili her iki tarafında çekinceleri olan bir model ortaya atılmıştı. Bu formül rafa kaldırılmıştı, yeni bir formül düşünülüyor mu? sorusuna Elvan, Bizim bu alanda bir çalışmamız var ama hem işçi kesimini hem de işveren kesimini bir araya getireceğiz. Dünyadaki uygulamalar belli, bu alandaki düzenlemeler belli. Bizim Avrupa Birliği’ndeki düzenlemeler ortada, bu örnekleri ortaya koyacağız. Biz mutlaka bu alanda orta yolun bulunacağına inanıyoruz. Bunu öyle veya böyle gerçekleştireceğiz. Kararlıyız, bu konuda anlaşma sağlanamadı, rafa kaldırıyoruz gibi bir anlayışımız söz konusu olmayacak. İşçi ve işveren kesimimiz de ortak bir noktada buluşacaklar. Muhtemelen ocak ayı içerisinde ağırlıklı olarak bu çalışmalar yürütülecek. Hedefimiz ocak sonu veya şubat ayının ilk iki haftasında TBMM’ye bununla ilgili tasarıyı sevk etmek cevabını verdi.

Bu konuya ilişkin dünyada uygulanan yöntem hakkında bilgi veren Elvan, “Esnek iş gücüne yönelik modeller ortada. Kıdeme yönelik uygulamalar ortada. Biz bu uygulamaları biliyoruz ve bu uygulamaları da taraflarla paylaştık, bir orta yolu bulacağız” dedi.

“KOBİ’LERİMİZ BİZİM İÇİN SON DERECE ÖNEMLİ AMA VERGİLERİN TAKSİTLENDİRİLMESİ GİBİ BİR DÜZENLEMEMİZ BU AŞAMADA SÖZ KONUSU DEĞİL”

KOBİ’lerin vergi dolayısıyla borçları alabildiğine yoğunlaştı. Bu kesimi rahatlatmak konusunda vergi taksitlendirmeyi gündeme getirmek gibi bir şey söz konusu mu? sorusunu Elvan, “KOBİ’ler son 13 yılda önemli gelişmeler sağladılar. KOBİ’lerimiz bizim için son derece önemli ama vergilerin taksitlendirilmesi gibi bir düzenlememiz bu aşamada söz konusu değil. KOBİ’lerin finansmana erişimi kolaylaştırıcı bir düzenlememiz söz konusu olacak” şeklinde cevapladı.

Bankaların, faizlerin yükseldiği ortamda KOBİ kredilerini geri çağırdıklarına ilişkin bir soru üzerine Elvan, kredileri geri çağırma gibi bir durumun söz konusu olmadığını ifade ederek, Bu tür söylentiler ifade ediliyor ama somut olarak sorduğumuzda maalesef elle tutulur bir uygulamayla karşı karşıya kalmadığımızı görüyoruz dedi.

“BİZE AYAK UYDURAMAYAN BÜROKRATLARLA BİZ ÇALIŞMAYACAĞIZ”

‘Reformları gerçekleştirmeden biz 2023 hedeflerine ulaşamayız’ diyen Elvan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Biz hükümet olarak koşmaya başladık. Bize ayak uyduramayan bürokratlarla biz çalışmayacağız. Bizimle koşacak bürokratlarla sonuna kadar varız ama işi ağırdan almaya gayret edenler olursa da onlarla da yolumuzu ayıracağız. Herkes sorumluluğunu bilmeli. Biz bu sorumluluk içerisinde hareket ediyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 30 Aralık 2015, 13:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER