Eylemin 5. gününde anlaşmaya varıldı

Bartın´ın Amasra İlçesi´nde Hattat Holding’e bağlı HEMA A.Ş. ile taşeron şirket DENFA’da çalışan madencilerin, işverenin en az 2 asgari ücret ödeme yükümlülüğünü yerine getirmediği gerekçesiyle 6 Temmuz 2015 tarihinde başlattıkları eylemin 5. Günü akşam saatlerinde işçilerin örgütlü olduğu Genel Maden İşçileri Sendikası ile şirket yetkilileri arasında anlaşmaya varıldı.

Eylemin 5. gününde anlaşmaya varıldı

Bartın´ınAmasra İlçesi´nde Hattat Holding’e bağlı HEMA A.Ş. ile taşeron şirket DENFA’daçalışan madencilerin, işverenin en az 2 asgari ücret ödeme yükümlülüğünü yerinegetirmediği gerekçesiyle 6 Temmuz 2015 tarihinde başlattıklarıeylemin 5. Günü akşam saatlerinde işçilerin örgütlü olduğu Genel Maden İşçileriSendikası ile şirket yetkilileri arasında anlaşmaya varıldı.

Madenciler, 10 Temmuz günü tabutlu yürüyüş gerçekleştirmiş vesendika ile şirket yetkilileri arasında süren görüşmelerin sonucunu beklemişti.

Öğleden sonra yapılan görüşmelerde bir sonuç alınamamıştı.

Akşam saatlerinde GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, GenelBaşkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreteri Hakkı Arslan, GenelTeşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Satılmış Uludağ ile Hattat Enerji veMadencilik A.Ş. (HEMA) Genel Müdürü Selim Şenkal ve şirket yetkilileriyleyeniden bir görüşme yaptılar.

Akşam geç saatlere kadar süren görüşmelerde iki asgariücretin sürekli ödenmesi konusunda anlaşmaya varıldığı bilgisini işletme binasıönünde eylemlerini sürdüren madencilere GMİS Genel Sekreteri Hakkı Arslanverdi.

Arslan, “Geriye dönek haklarımız ile ilgili olarak HattatŞirketi, Yönetim Kurulu’nu yarın toplayacak ve orada bir karar alacaklar. Bizde bu karara göre hareket edeceğiz. Ancak bu gece rahat bir nefesalabilirsiniz. Çünkü iki asgari ücret bundan böyle sürekli ödenecek. Bunu birprotokolle imza altına alacağız.  DENFA’dakiarkadaşlarımızın da maaşları çift asgari ücret olarak ödenecek.

Geçmişe dönük diğer alacaklarımızla ilgili sağlıklıdüşünelim. Şirketin yönetim kurulu kararının ardından yine burada birlikteolacağız. 5-6 gündür nasıl emekçiye, madenciye yakışır şekilde nasıl hareketettiysek bundan sonrada hareket tarzımız o olacak. Şartlar ne olursa olsunbirbirimizden kopmak yok.

Ben Yönetim Kurulumuza, ekibimize ve Sayın Vekilimiz RızaYalçınkaya’ya teşekkür ediyorum.

Adam gibi çalışacağız, hak ettiğimiz ücreti adam gibialacağız. Toplu sözleşme sürecimizde devam ediyor” dedi.

RIZA YALÇINKAYA; DAYANIŞMAİÇİNDE MÜCADELE VERDİNİZ

Madencilerin eylemine destek veren ve yalnız bırakmayan,sorunun çözümü için görüşmeler yapan CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya daşöyle konuştu;

“Bu akşam yapılan görüşmelerle belli bir noktaya kadargeldik. 2014 yılının 9. Ayında çıkan yasaya göre almamız gereken iki asgariücreti bugüne kadar almamıştık. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ödemetalimatına, geriye dönük ücretlerin işçilerin banka hesaplarına yatırılmasıtalimatına rağmen alamamıştık.

Sizin 5 gündür sürdürdüğünüz bu hak arama mücadelesindegerek Sendikamız, gerek Genel Başkanımız, gerek sendika yöneticilerimiz vegerekse ben, hep birlikte bu hakkınız olan ücretin verilmesi konusunda büyükbir mücadele verdik. Geldiğimiz noktada bunu kazandık.

Diyorlar ki “Biz iki asgari ücreti ödeyeceğiz. Her aydevamlılık arz edecek şekilde iki asgari ücret tutarındaki maaşları yatacak”.

Geriye dönük alacaklar ile ilgili olarak da sizler birer aybirer ay eklensin istediniz. Biz toplantıda bunu da teklif ettik. Onu da yarın(11 Temmuz 2015) Mehmet Hattat bey Yönetim Kurulu’nda bir karara bağlayacak. Okararla ilgili bizi bilgilendirecekler ve sizlerle paylaşacağız.

5 gündür yaptığınız yasal hak arama mücadeleniz nedeniyle-ki Bakanlık da bunu size hakkınız olarak bildirdi- yine yasal olarak her hangibir arkadaşımızın iş akdinin feshi gibi bir şeyle karşılaşmaması lazım.

Ama biz herşeye karşılık bu hususları bir protokolle imzaaltına alalım dedik.

Gelinen noktada çok önemli bir mesafe kat ettik. Geriyekalan kısımları da yarın tamamlayacağız.

İşçi temsilcisi olarak Genel Başkan, Hakkı Başkan, Sendikayöneticileri, ben de sizlerin Bartın halkının temsilcisi olarak buradabulunuyoruz. Dolayısıyla biz sadece sizlerin haklarını korumak için burada bumücadelenin içerisinde, sizlerle beraber olduk. Ama esas mücadeleyi siz ortayakoydunuz. Birlik, beraberlik içerisinde hiç kimseye zarar vermeden,kırıp-dökmeden, işyerinize sahip çıkarak bir dostluk örneği, bir işçidayanışması, bir hak arama mücadelesini ortaya koydunuz. Hepinizi kutluyorum”.

Eylemdeki işçilerin yanına gelen Hattat Enerji ve MadencilikA.Ş. Genel Müdürü Selim Şenkal’a, GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, işçilerinsorunun çözümü için samimiyetle çaba gösterdiği için teşekkür etti. Demirci,“Bir noktaya geldi. İnşallah yarın da güzel bir anlaşma yaparak bu işin tadınıçıkartırız. Hepinizin önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.

Hattat Enerji ve Madencilik A.Ş. Genel Müdürü Selim Şenkal,disiplinli bir şekilde hareket ettikleri ve olgun davrandıkları için maden işçilerineteşekkür etti.

 

Güncelleme Tarihi: 11 Temmuz 2015, 13:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER