Eylül’de mutfak gideri yüzde 0.5 oranında arttı

Eylül 2015’te mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 0.50 oranında arttı.

Eylül’de mutfak gideri yüzde 0.5 oranında arttı
İHA-Eylül 2015’te mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 0.50 oranında arttı. 

Mutfaktaki yıllık artış yüzde 16.81 seviyesinde gerçekleşti.

Genel Maden İşçileri Sendikası Araştırma Birimi, Gıda Harcaması raporunu kamuoyu ile paylaştı. Gıda harcamasında meydana gelen aylık yüzde 0.50’lik artış aile bütçesinde bir önceki aya göre yaklaşık 11 TL. ek yük getirdi. Buna göre Eylül 2015’de Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 1.205,00 TL oldu.

Ocak 2015-Eylül 2015 dönemini kapsayan 1.000,54 TL olan asgari ücret ise 25 günlük gıda harcamasına denk geliyor.

Ailelerin gıda harici zorunlu giderleri olan; yakacak, barınma, giyim, ulaşım, eğitim, kültür, sağlık gibi zorunlu giderleri dikkate alındığında içinde bulundukları yaşam koşulları net olarak ortaya çıkıyor.

Eylül 2014’te mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 0.76 oranında artmış, mutfaktaki ilk 9 aylık artış yüzde 9.87, yıllık enflasyon yüzde 13.06 seviyesinde gerçekleşmişti. Gıda harcamasını oluşturan harcama gruplarında Eylül ayında şu değişimler gözlemlendi; Süt ürünleri grubu; Bu grupta ürünlerde ortalama yüzde 3.2 oranında artış oldu.

Kırmızı et ürünlerinde aylardır yaşanan fiyat artışlarında devletin müdahalesi etkili oldu ve Kurban Bayramı dönemi olmasına rağmen Eylül ayında fiyatlarda nispi gerileme gözlendi. Bu grupta sakatat ürünleri dışında fiyat artışı olmadı. Bazı ürünlerde cüzi de olsa düşüşler gözlemlendi.

Eylül ayında tavuk fiyatında da artış görülmedi. Yumurta fiyatlarında bir önceki aya göre yüzde 5 artış meydana geldi.

Balık grubunda, av sezonunun Eylülde açılması nedeniyle hesaplamaya alınmadı. Sakatat grubunda Eylül ayında en yüksek fiyat hareketliliğinin olduğu grup oldu. Bu grupta fiyat artışı ortalama yüzde 21 oldu. Sakatat ürünlerindeki yüksek artışın nedeni yurt dışından karkas et ithali oldu.

Bakliyat ve Tahıllar grubu; bu grupta yüksek fiyat artışları tespit edildi. Bu grupta ortalama fiyat artışı yüzde 9 oldu. En yüksek fiyat artışı meydana gelen ürün yüzde 29 oranı ile yeşil mercimek ve yüzde 24 oranı ile beyaz un oldu. Eylül ayında mutfakta nefes aldıran grup sadece sebze ve meyve grubu oldu. Sebze grubunda fiyatlar bir önceki aya göre ortalama yüzde 4.5 oranında gerilerken meyve fiyatları bir önceki ay seviyesinde seyretti.

Yağlar grubu, bu grupta da bir önceki aya göre hareketlilik gözlendi. Zeytin Yağı yüzde 14, Ayçiçek yağı yüzde 5, fındık yağı yüzde 6 oranında arttı. Yağlı tohum, kabuklu ve kurutulmuş yiyecekler, şekerli ürünler, çaylar, konserve grubunda bir önceki aya göre yüzde 16’ya varan oranlarda artışlar meydana geldi. Ürün bazında en yüksek artış bal ve çay’da meydana geldi. Bal yüzde 25, çay yüzde 13 fiyatı artan ürün oldu.

2015 Eylül ayında ailenin; gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı aylık 16 TL artış ile 3.235,53TL oldu.
Güncelleme Tarihi: 08 Ekim 2015, 13:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER