Fındık fiyatı düştü, üretici ‘elde tutma’ kararı aldı

Fındık fiyatı düştü, üretici ‘elde tutma’ kararı aldı

Fındık fiyatı düştü, üretici ‘elde tutma’ kararı aldı

Dünyafındık üretiminin yüzde 75’ini, ihracatının yüzde 70’ini elinde bulunduranTürkiye’de yeni sezonda 15 liraya kadar çıkan fındık fiyatı, son bir haftada 11liraya kadar geriledi. Duruma tepki gösteren üreticiler ise, fındıklarınıpiyasaya indirmeme kararı aldı.

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, sezona 14-15liradan başlayan fındık fiyatının 11 liraya kadar düşmesini kesinlikle kabuletmeyeceklerini söyledi. Fiyatın kademeli olarak 11 liraya kadar düşmesinioldukça manidar bulduklarını belirten Cörüt, ”Aynı filmi geçen yılda görmüştük.Dış kaynaklı bir firma piyasada tekelleşmeye gidiyor. Bu firma geçen yılda13-14 liraya kadar çıkan fiyatı bir anda 7-8 lira seviyesine düşürmüştü. Aynıoyunu oynamaya devam ediyor, açıkça fiyatlarda manipülasyon yapıyorlar.Devletin ve ilgili kurumların artık bir yaptırım uygulaması gereklidir” dedi.

Fındıkta fiyat dengesinin sağlanması için devletin bu duruma el koymasıgerektiğini savunan Cörüt, ”Fındıkta taban fiyat uygulaması getirilmelidir.Çünkü serbest piyasanın alt yapısı yoktur. Lisanslı depoculuk ortamıoluşmamıştır. Alt yapı oluşmadığı için serbest piyasanın aktörleri fiyatlaoynayıp üreticilerin hakkıyla alay ediyorlar. Unutulmasın ki o fındıktaüreticinin alınteri ve nasırlı elleri vardır” diye konuştu.

Fındık üreticileri ise fiyata tepki göstererek, piyasaya bu fiyatlardafındık indirmeyeceklerini belirtti.

Güncelleme Tarihi: 13 Ekim 2016, 12:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER