"FINDIK REKOLTESİ %40 DÜŞÜK"

"FINDIK REKOLTESİ %40 DÜŞÜK"

Batı Karadeniz Bölgesi Fındık Üreticileri Dayanışma Derneği fındığın bu seneki rekoltesi konusunda basın açıklaması yaptı.

Batı Karadeniz Bölgesi Fındık Üreticileri Dayanışma Derneği'nden yapılan açıklama aynen şöyle:

"Fındık toplama zamanına bir ay kala, Fındık rekoltesi açıklamaları, Fındık üreticisi üzerinde yeni oyunların yapıldığı mesajı verilmeye başlandı.

2020 Yılı Fındık rekoltesi açıklamaları gerçeği yansıtmadığı gibi, beklenenin çok altonda ,Fındık ürünü beklenen Doğu Ve Batı Karadeniz Bölgelerinde ,mevsim şartlarının normalden kötü seyretmesi, ürünün az olmasına neden olmuştur.

Geçen yıl reel olarak 600 bin ton olan ürünün bu yıl 400-450 bin ton seviyesini geçmeyeceği ,yapılan tüm analizlerde ortaya çıkmaktadır.

Fındık Tüccarlarının örgütlediği(!) tahminciler ise bu yıl Fındık rekoltesini 500-550 bin Ton olarak açıklarken, üreticinin fındığını ucuz olarak elde etme gayretleri kamuoyunun ve biz fındıkçıların dikkatinden kaçmamaktadır.

Geçen Yıl 17 Tl olarak açıklanan fındığın 13-15 tl den alan Tüccar ve TMO ,12 .ve 1. ayda fındığı 24 Tel'den İhraç etmiştir.

Fındıkçıyı her yıl yanıltan rakamlara itibar etmeyin. 

Ordu,Giresun İllerinde, Düzce,Adapazarı,Akçakoca,Alaplı ve Ereğli' de Fındık verimi geçen yıla oranla % 40-50 oranında azalmıştır.

Bazı tarlalarda fındık toplamayı dahi düşünmeyen üreticilerimiz bulunurken, Kamuoyunu yalan beyanlarla yanıltan "aracılara" asla itibar edilmemesi gerekmektedir.

Bizler Batı Karadeniz Bölgesi Fındık Üreticileri Dayanışma Derneği olarak üreticimizin yanında gerçek bilgilere dayanarak ,bu yıl TMO tarafından 24 Tl'de satılan fındığın, taban f,yatının aynı değerde açıklanması beklentisi içinde olduğumuzu kamuoyuna duyururken, Fındığın Avrupa'da beklenen talebi karşılamayacağı düşüncesi ile ,gerçek alım fiyatının yüksek olacağından hareket ile 30 Tl'yi bulacağı kanaatindeyiz.

Öte yandan,üreticilerin mağdur olması için, özellikle fındık ürünlerini pazara indirmede acele etmemeleri ve zorunlu giderleri dışında satış yapmamaları da fiyatların yükselmesinde etkili olacağından ,bilhassa ,"emanete fındık vermemeleri" dikkat etmeleri gereken önemli konudur.

Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu'nun da dediği gibi, Tüccar bu yıl rekolte konusunda algı yaratmaktadır.Dolayısı ile Fındık üreticilerinin bu konularda dikkatli olmalarını ,ürünlerimi gerçek değerleri üzerinden satmaları ve çok az fındığın ucuz fiyattan satılmasına göz yummamalarını ,gerektiğinde fiyat pazarlığı yapmalarını öneriyoruz.

Fındık Üreticilerine saygı ile duyurulur."

Güncelleme Tarihi: 07 Temmuz 2020, 11:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER