İşadamı Günay´dan TTK çağrısı

Arı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu üyesi ve Arılar Madencilik Şirketi’nin sahibi iş adamı Yusuf Günay, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na işçi alınması ile ilgili değerlendirmede bulunarak “Hep birlikte madenlere sahip çıkalım” çağrısında bulundu.

İşadamı Günay´dan TTK çağrısı
 Arı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu üyesi ve Arılar Madencilik Şirketi’nin sahibi iş adamı Yusuf Günay, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na işçi alınması ile ilgili değerlendirmede bulunarak “Hep birlikte madenlere sahip çıkalım” çağrısında bulundu. 
Türkiye Taşkömürü Kurumu’na 5 bin ila 20 bin işçi alınacağı vaatlerinin TTK gerçeğinin bilinmeden verildiğini söyleyen iş adamı Yusuf Günay, TTK’nın modernizasyonunun gerektiğine dikkat çekti. Kurumun zararını da istatistiksel rakamlarla açıklayan Zonguldaklı iş adamı Yusuf Günay, “Türkiye Taşkömürü Kurumu’na öyle 5 bin ile 20 bin arasında değil, hiç işçi alınmaması lazım. Çünkü Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda bu andaki 2014 yılı yalnız kömür üretiminden zararı 582 milyon lira. Buraya bu 582 milyon liralık zararın içinde kıdem tazminatları, maluliyet, eskiden beri gelecek olan zararlar yok. Onun için Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun ortalama 22 yıllık kıdem tazminatlarını da koyacak olursak burasının toplam kıdem tazminatı 890 milyon lira tutar. Yani 75 bin lira bir işçinin kıdem tazminatı, 11 bin 88 çalışanı var. Bununla bunu çarptığımız zaman yaklaşık 890 milyon lira TTK’nın kıdem tazminatı zararı da bunun üzerine gelecek. Onun için ben Zonguldaklı olduğum için söylüyorum ama işin gerçeği de böyle. Zonguldak daha işçi almamalı. TTK işçi almamalı” dedi.

“MADEN YASASI ESKİ HALİNE GETİRİLMESİ ZONGULDAK’IN LEHİNE OLUR”
Torba Yasa da maden ocaklarındaki çalışma şartları ile ilgili kanunun eski haline dönmesinin Zonguldak’ın lehine olacağını söyleyen Günay, Başta sendika olmak üzere bütün Zonguldaklılar da biz olmak üzere bu kanunun eski haline getirilmesi Zonguldak’ın lehine olduğuna inanıyorum. Çünkü hangi hükümet gelirse gelsin. Bu madeni kara geçirmek zorundadır. Bizim yer yüzeyi nasıl kırıksa yer altındaki kömürler de öyle kırık. Bizim çalışanlarımız veya yöneticilerimiz başarısız oldukları için burada kömür üretilmiyor. Kömür damarları verimsiz olduğu için burada yevmiye başına 588 kilogram kömür üretiliyor. Bu dünya ortalamasının 50’de biridir. Onun için ben Zonguldak’ın TTK’ya çalışmak için daha fazla eleman alınmasından yana değilim. TTK’da üretim 4 milyon ton olduğu zaman; idare ve teknik eleman sayısı bin 500’dü. Şimdi satılabilir kömür 2014 yılı rakamları 1 milyon 300 bin ton kömür satılmış. 11 bin ton da satılmayan stokta kömür var. 1 milyon 300 bin ton kömür için yaklaşık bin 561 sözleşmeli var. 173 kişi de 657 sayılı kanuna tabii çalışan var. Bu teknik ve idari personelin yüzde 50 azaltılması gerekiyor. 4 milyon ton kömür üretilirken bin 700 idari ve teknik personel vardı; şimdi 1 milyon 300 bin ton kömür üretiliyor. Yine teknik ve idari personel sayısı bu kadar. Onun için almak değil bu bölümden kesin kısıntıya gidilmesinden yanayım” diye konuştu.

“DEVLET SATMAK İSTESE BİLE DÜNYADA HİÇBİR FİRMA ALMAZ”
TTK’da çalışan işçi, idari ve teknik personelin daha fazla çalışarak fedakarlık etmesi gerektiğinin altını çizen İş adamı Yusuf Günay, TTK’nın kapatılmaması için daha fazla çalışılması gerektiğini söyledi. TTK’ya 5 bin işçi alınacağı vaatlerinin de gerçeğin bilinmeden verilen sözler olduğunu ifade eden Günay, “TTK’ya 5 bin işçinin alındığı takdirde kurum çok kısa zamanda kapanır veya özelleştirilir. Burasını devlet bu şartlarla satmak isteyecek olursa dünyada alan hiçbir firma olmaz. Oy almak için 5 bin işçi alınacağını söyleyenler bilmezden böyle tahminler üzerine konuşanlar söylüyorlar. Ama işin gerçeği burası, böyle bir üretim yok. Burası bu gidişle işçi alınırsa kapanır. İşçi alınmayacak olursa bu çeşitte devlet de biraz daha iyileştirerek çalışanlar da TTK’nın kapanmaması için biraz daha fazla güç sarf edecek olursa bu işletme uzun yıllar devam eder. Modernizasyon; bunun yanında çalışan arkadaşlarımız ve memur; idari ve teknik arkadaşlarımız bu işletmenin kapatılmaması için kapanmaması için çok fazla çalışmaları gerek. Fedakarlık etmeleri gerek” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’DE TTK GİBİ BİR OKUL YOK”

TTK tarihinden bahseden Yusuf Günay, kurumun Türkiye’de eşi benzeri olmayan bir okul olduğunu söyledi. Günay, TTK ile ilgili açıklamalarını şu şekilde tamamladı:
“Ben Zonguldaklıyım TTK’nın kesinlikle kapatılmamasını öneririm. Devletin burası için yani 400 milyon liralık bir zarara katlanmasını isterim. TTK 1848 yılından beri 167 yıl devam eden bir kuruluş. İlk defa 1848 tarihinde Osmanlı döneminde iki Yahudi’ye 30 bin altın harç bedeli karşılığında çalıştırılmak üzere verildi. O tarihten bu güne kadar Türkiye’de böyle başka bir okulun var olduğuna inanmıyorum. Kağıt üzerindeki yer altı maden işletmecilerinin hepsinin istisnasız burada bir yıl staj yapması gerek ki mühendis olabilsinler. TTK inşallah özelleştirilmez. Biz sahibi olursak burası özelleşmez. Ama neme lazım diyecek olursak burası özelleşir. Veya kapatılır. Özelleşmek için burayı alan firmaya devletin büyük miktarda kolaylıklar sağlaması lazım ki alsın. Yer altı işletmesinde çalışan insanlar 8 saat çalışarak en az ortalaması 2 bin 700 lira olması lazım gelir. Bunun içerisinde düz işçi, vagoncu gibi basit iş kollarında çalışanların maaşları 2 bin 200 lira, kazmacı, domuzdamcı, usta olan arkadaşlarımızın maaşlarının da kesin 3300 lira olması lazım gelir. Sendikacı arkadaşlara da söyledim. Bu madenlerin kapatılmaması için hepimizin fedakarlık etmesi lazım gelir. Eğer biz hep birlikte sahip olursak bu madenler uzun yıllar gider. Ama günü kurtarmaya kalkarsak bu madenlerin çok uzun bir geleceği yok. Hangi iktidar gelirse gelsin.”
Güncelleme Tarihi: 06 Haziran 2015, 12:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER