“Madencinin iki gün güneşi görmesi velinimet”

Türk-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Ergün Atalay, yeraltı maden işçilerinin çalışma saatlerinin haftada 37,5 saat olması ve iki gün tatil yapması için TBMM’de kabul edilen yasa ile ilgili görüşlerini açıkladı.

“Madencinin iki gün güneşi görmesi velinimet”

Türk-İşKonfederasyonu Genel Başkanı Ergün Atalay, yeraltı maden işçilerinin çalışmasaatlerinin haftada 37,5 saat olması ve iki gün tatil yapması için TBMM’dekabul edilen yasa ile ilgili görüşlerini açıkladı.

Madenciyeiki gün tatil düzenlemesinin Sendikacılık hayatında en keyif aldığıçalışmalardan biri olduğunu belirten Atalay, “Her gün güneşi görenin güneşumurunda olmaz. Ama haftada bir gün güneşi görene iki gün güneşi göstermekbüyük bir velinimet” dedi.

 

GenelMaden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci ile Yönetim KuruluÜyeleri, 16 Nisan 2015 tarihinde Türk-İş’i ziyaret ederek Genel Başkan ErgünAtalay ile görüştü.

GMİSYönetimi, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ile 1 Mayıs’ın Zonguldak’takutlanması çalışmaları, maden işçilerinin çalışma saatlerini ve iki gün tatilyapmasını düzenleyen ve TBMM’de kabul edilen yasal düzenleme, toplu işsözleşmesi görüşmeleri ile TTK’ya işçi alımı konularında görüş alışverişindebulundu.

Türk-İşGenel Başkanı Ergün Atalay, GMİS’in yeni yönetimine başarı ve hayırlı olsundileklerinde bulunarak, “Başarılı çalışmalar yapacağınıza inanıyorum. Yenigörevleriniz hayırlı olsun. Toplu sözleşmeler, TTK’ya işçi alımı gibi konularıbirlikte mücadele ederek başaracağız” dedi.

Madenciliğinzor ve meşakkatli bir meslek olduğunu, madeni görmeden madenciyi anlatmanın zorolduğunu belirten Atalay, “Her gün güneşi görenin güneş umurunda olmaz. Amahaftada bir gün güneşi görene iki gün güneşi göstermek büyük bir velinimet”dedi.

Atalayşöyle konuştu;

“Madenişçisi uzun yıllardır sözleşme yapıyor. Ekonomik sıkıntıları oluyor. Madendecan veriyor, vermeye de devam ediyor. Böyle meşakkatli, zor bir iş.

ÖzellikleZonguldak bölgesi de madencinin başkenti. Burada aşağı yukarı 170 yıldır bumadencilik var.

Madenigörmeden, madene girmeden işçinin durumunu özetlemek, işçinin durumunu anlatmakçok zor.

Madeni,madenciye sormak lazım, madende çalışana sormak lazım. Zaman zaman, üç-beş keregirme imkanı buldum, gördüm.

Demiryol-İş’inGenel Başkanıyım, şu an Türk-İş Konfederasyonu’nun Genel Başkanıyım. Şimdi benmadeni anlatamazsam, madenciyi anlayamazsam ben bu koltukta rahat oturamam.Madenciyi anlatmak için, madenciyi anlamak için madenci gibi madenin altındayaşamak lazım, görmek lazım, bilmek lazım.

Zonguldak’dakiarkadaşlar ile diğer maden sendikası, maden işçilerinin iki gün izniyle ilgilibana talep getirdiklerinde  bu işin en azpara kadar önemli olduğunu biliyordum.

Hergün güneşi görenin güneş umurunda olmaz. Ama haftada bir gün güneşi görene ikigün güneşi göstermek büyük bir velinimet. Bununla ilgili Genel Maden-İşSendikası’nın geçmiş yöneticileri, şimdiki yöneticileri-kardeşlerimiz, iyi biremek sarfetti. Karşılığını aldık diye düşünüyoruz.

Yarınöbür gün çoluk-çocuğum bana sorarsa “Sen sendikacılık yaptın, en keyif aldığınyasalardan biri ne” derse bunun en başına ben madenci iki gün güneşi görsündiye çıkarılan yasayı koyarım. Bu benim için de önemli, teşkilatım için deönemli.

İnşallahmadenciler kazasız-belasız yaşamlarını sürdürmeye devam ederler.”


 

Güncelleme Tarihi: 18 Nisan 2015, 14:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER