Yumurta yeniden zamlanabilir

Irak’ın mayıs ayından itibaren Türkiye’den yumurta alımını durdurması, üreticilerle perakendecileri karşı karşıya getirdi.

Yumurta yeniden zamlanabilir

hracatın yüzde 80’ini Irak’a yapan, ancak alımın durmasıyla ellerindeki ürünün yüzde 52 ucuzladığını belirten yumurta üreticileri, buna rağmen marketlerdeki yumurtanın yalnızca yüzde 18 ucuzladığını söylüyor.

Bu iddiaları kabul etmeyen perakendeciler ise, üreticilerin geçen hafta kendilerine sattığı yumurtada yüzde 15 fiyat artışı teklif ettiklerini ancak perakendecilerin kabul etmediğini söyleyerek tartışmayı başka bir boyuta taşıdı.

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Yönetim Kurulu üyesi Derya Pala, “Üretici fiyatları 6 ay içinde yüzde 52 düşerken, market fiyatları sadece yüzde 18 azaldı.


Yeniden zamlanabilir


Öteden beri üretici fiyatı ile tüketici fiyatı arasında yüzde 50-60 olan fiyat farkı, haziranda yüzde 160’a çıktı. Fiyatın düşmesi her zaman tüketimin artmasına sebep olacakken, marketlerin fiyatı aynı oranda düşürmemesi tüketim artışının da önünü kesti” dedi.

Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Galip Aykaç ise, “Yumurta piyasası haftalık belirlenir. Üreticiler geçen hafta ‘bizden 10.10 TL’den alım yapın’ diyerek yüzde 15’lik fiyat artışı teklif etti. Kabul etseydik, tüketiciye 1 liralık zam yapmış olacaktık” diye konuştu.

Tüketimdeki düşüşün yaz aylarından kaynaklandığını belirten Altunbilekler Yönetim Kurulu Başkanı ve eski Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Mustafa Altunbilek de, “Üreticiler fiyatlardaki düşüşü bize ne kadar yansıtırsa, biz de tüketiciye o kadar yansıtıyoruz. Irak pazarındaki olumsuzluktan sonra 30’lu yumurta kolisi 16 liradan 7-8 liraya düştü. Bu ay 10-11 liraya çıktı. Ortalama fiyatlar ise yüzde 30-40 düşmüş oldu” dedi. Altunbilek, okulların açılacağı eylül ayından sonra tüketimin artmasıyla beraber fiyatların yeniden yükseleceğine işaret etti.

Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 30 Temmuz 2019, 12:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER