Zonguldak´ta üretilen Taşkömürü için altın fırsat

Zonguldak´ta üretilen Taşkömürü için altın fırsat

Zonguldak´ta üretilen Taşkömürü için altın fırsat

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim KuruluBaşkanı Metin Demir elektrik üretimiiçin tedarik edilen ithal kömüre uygulanacak 15 dolar fonun Zonguldakta üretilen kömürün değeriniarttıracağını,rekabet şansını yükselteceğini açıkladı. Demir yaptığı basınaçıklamasında 02.08.2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğegiren Bakanlar Kurulu Kararına göre, Ülkemizde ithal kömürle elektrik üretimiyapan santralların yurtdışından ithal ettiği kömüre ton başına 15 Dolar ekmaliyet bindi. Sanayi amaçlı ve ısınma amaçlı ithal kömürler bu kapsamdadeğildir. dedi.ZonguldakTicaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir ithal kömüre fonuygulanması ile ilgili Bakanlar Kurulu kararının resmi gazetedeyayımlanmasından sonra yaptığı basın açıklamasında alınan kararı takdirettiklerini vurguladı.

ZTSO BaşkanıDemir basın açıklamasında şu hususlara değindi:02.08.2016 tarihli ResmiGazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu Kararına göre, Ülkemizdeithal kömürle elektrik üretimi yapan santralların yurtdışından ithal ettiğikömüre ton başına 15 Dolar ek maliyet getirilmiş olup, sanayi amaçlı ve ısınmaamaçlı ithal kömürler bu kapsamda değildir.

EnerjiBakanlığının, elektrik üretim yatırımlarında yerli ve yenilenebilir kaynaklarıteşvik etmek ve ithalatı azaltmak amacıyla uzun süredir çalışmalar yapmaktaydı.Sayın Enerji Bakanı Berat ALBAYRAK açıklamalarında yerli kömüre dayalı elektriküretim santral yatırımlarının teşvik edileceğini, yatırımcıların yerli kömüreve yenilenebilir kaynaklara yöneltileceğini belirtmekteydi. Elektrik üretimindekullanılan ithal kömüre 15 Dolar fon getirilmesini bu kapsamdadeğerlendirmekteyiz.

Enerji PiyasasıDüzenleme Kurumu’nun (EPDK) mayıs ayı elektrik sektörü raporuna göre,Türkiye’nin elektrikte kurulu gücü yaklaşık 74 bin megavat düzeyinde bulunuyor.İthal kömür santrallarının kurulu güç içindeki payı, 6 bin 70 megavatla yüzde8,15’ tir. İthal kömürle çalışan busantralların elektrik üretimindeki payı da yüzde 17-18 aralığındadır. Elektriküretimi için ithal edilen kömür miktarı yıllık 15 milyonun üzerindedir.

Enerji ve TabiiKaynaklar Bakanlığı, doğalgazla birlikte ithal kömürün de kurulu güç içindekipayını düşürmeyi, yerli ve yenilenebilir kaynaklara dayalı santralların payınıda artırmayı hedeflediğini görmekteyiz. İthal kömüre fon uygulamasınınyatırımcıların yerli kömüre yönelmelerini sağlayacak önlemlerden biri olarakdeğerlendirmekteyiz.

Demir çelik, çimentove diğer sanayi kolları için ithal edilen kömüre ve ısınma amaçlı ithal edilenkömüre ek vergi uygulaması yoktur. Hükümetimiz halkımızın ısınma amaçlı soba vekalorifer kömürlerini fon uygulaması dışında tutmuştur.

Güncelleme Tarihi: 03 Ağustos 2016, 14:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER