ZOR BİR SÜREÇTEN GEÇİYORUZ

ZOR BİR SÜREÇTEN GEÇİYORUZ

gundemeregli.com-

Açılış oturumunda TTK Genel Müdürü Burhan İnan, GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, TDS Genel Başkanı Hasan Pekdemir, Kamu-İş Genel Sekreteri Erhan Polat birer konuşma yaptılar.

İnan şunları söyledi;

Kurumumuz zor bir süreçten geçiyor. Geçen yıl yaşadığımız ve bu yıl yaşamakta olduğumuz yoğun emeklilikler neticesinde çalışanlarımızın iş yükü artıyor, bizler de işleri yaparken biraz daha zorlanıyoruz. Geçen yıl 893 işçimiz , 115 memurumuz olmak üzere toplam 1008 emeklimiz var. 2013 yılının Ocak ayından buyana 217 işçi arkadaşımız emekli oldu. Emek yoğun çalışan bir işletmeyiz. Dolayısıyla yoğun emeklilikler ve ilave olarak da devamsızlıklar bunun üstüne eklenince sıkıntılı bir süreçten geçtiğimizi söylememiz mümkün.

Böyle bir dönemde işçisiyle, sendikasıyla, memuruyla, mühendisiyle ve idaresiyle elele verip bu kurumu ayakta tutmak, üretimimizi istenilen seviyenin üzerinde götürmek üzere bizlere eskisinden çok daha fazla iş düştüğünün takdir edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu dönemi elele vererek aşacağız. Bu umutla bu toplu iş sözleşmesi görüşmelerini başlatmak istiyorum.

Türkiye Taşkömürü Kurumu adına kurum yöneticileri ve Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası ile yapacağımız 60 günlük görüşme süreci bugün başlıyor.

Toplu sözleşmemiz, 1 Ocak 2013 tarihinden geçerli olacak ve 31 Aralık 2014 tarihine kadar devam edecek.

Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak herşeyden önce Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin masa da bitirilmesinden yanayız.

Demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti devletinin, aynı işi yapan insanlara farklı ücretler dayatması ve taşeron kültürünü çalışma hayatına hakim kılmak istemesi devlet ciddiyetini bozmaktadır.

Sıkıntılı bir kurumda çalışıyoruz. Ama bu sıkıntıların kaynağı, biz çalışanlar değiliz. Biz, bize gösterilen işi yapıyoruz.

Nitekim sadece son 10 yılda çalışan sayısı 7 bin geriledi.

Sayın TTK Genel Müdürümüzün işi hakikaten zor. Dünyanın en zor iş şartlarına sahip, ağır iş kolu kabul edilen iki iş kolundan birinin madencilikle, yüzlerce metre yerin altında canını dişine takarak uğraşan bir iş sanatıyla meşgulsünüz ve yönetmekle mükellefsiniz.

Dünyanın en zor işlerinden biri olan, yakını vefat ettiğinde cenazesine bile gidemeyen insanların mesleği denizciliktir.

Toplu sözleşme bizim için 45 işçiyi ilgilendiriyor. Ancak şunu da ifade etmeliyim ki devletin makro ekonomik politikalarından biri de istihdam yaratmak olmalıdır.

Her işyeri bazen karlı olamayabiliyor. Devlet amme hizmeti olarak vatandaşlarına hizmet sağlamak için de istihdam yaratılması gerekiyor. Bu nedenle hem iş kazalarının önlenmesi hem de işlerin daha iyi yürütümü açısından istihdam olanakların göz önünde bulundurulması gerekiyor.

Sayın Genel Başkanlarımız ve Genel Müdürümüz yaptıkları konuşmalarda iyi dileklerde bulundular. Ben de bu dileklere katılıyorum.

Türkiye Taşkömürü Kurumu, sadece Zonguldak için değil ülkemiz için de önemli bir kurumdur. Elbirliği ile hep birlikte bu müessesenin yaşatılması için çaba sarf etmeliyiz. Elbette ki işimiz çok zor. Madencilik dünyanın en zor mesleklerinden biri. Arkadaşlarımız yerin 600 metre altında çok zor bir görev yapıyorlar. Arkadaşlarımızın hakkını ödemek mümkün değil.

Bununla birlikte bir de ülke gerçekleri var, işyeri gerçekleri var, dünya gerçekleri var.

Hem yapacağımız müzakereler esnasında hem çalışma, üretim esnasında bu gerçekleri göz önünde bulundurursak bu müessesenin ömrünün çok çok daha uzun olmasını sağlarız.

Hakikaten TTK, hem bölgemiz hem ülkemiz için önemli bir kuruluş.

TTK 25. Dönem Toplu İş Sözleşmesi 83 maddeden oluşuyor.

Güncelleme Tarihi: 28 Mart 2013, 15:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER