Bakan Dönmez’den yerli kömür açıklaması

Bakan Dönmez’den yerli kömür açıklaması

Bakan Dönmez’den yerli kömür açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez 11. EIF Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bugün geldiği noktada yenilenebilir enerjide kaynak kullanımını hızla artırdığını söyledi.


Elektrikte yerli kaynakların kullanımında son 4 yılda yüzde 40’a varan artış sağlandığını ifade eden Dönmez, rüzgar, güneş ve yerli kömürün Türkiye'nin bu başarısında önemli yeri olduğunu aktardı. 
Dönmez, şöyle devam etti: "Bizim yerli kömür dahil yerli kaynak ısrarımızın altında yatan sebep, elektrik faturası ile küresel petrol ve kur hareketleri arasındaki bağı koparmaya çalışmaktır. Bugün küresel petrol fiyatları arttığı zaman iki hafta içinde akaryakıt pompalarına, 3 ay ile 8 ay içerisinde doğal gaz fiyatlarına ve kademeli olarak da elektrik fiyatlarına sirayet ediyor. Bu döngüyü kırmamızın tek yolu yerli kaynak kullanım oranımızı artırmak. Bu yıl içerisinde Türkiye’de bu kaynaklar bazında bazı istatistikleri sizlerle paylaşmak isterim. Bu sene ilk defa Türkiye’de günlük elektrik üretimi ağustos-temmuz döneminde günde 1 teravatsaat seviyesini geçti. Ağustosta yine saatlik elektrik üretiminde yenilenebilir kaynakların üretimdeki oranı yüzde 50'yi yakaladı. Günlük yenilenebilir üretim oranlarında ise haziranın ilk haftasında yüzde 45 oranına erişildi." 
Eylül ayının son haftasında rüzgar üretiminin saatlik bazda yüzde 20'yi geçtiği saatlerin olduğunu belirten Dönmez, "Fakat bu ender dönemler maalesef tüm seneye yayılmıyor. Bugün elektrik şebekemiz belirli aylarda çok yüksek kapasiteyle, diğer aylarda ise daha düşük kapasitede çalışan yenilenebilir kaynaklardan etkileniyor. Bu etkileri azaltmak için de alternatif kaynağımız, yerli kömürümüz var. Yine yerli kaynaklarımızdan linyitte, kömür santrallerimiz 2013-2018 döneminin en yüksek üretim rakamlarını yakaladı. Bu sene eğer yağışlar ve su seviyeleri de iyi olsaydı, belki de yerlilik oranımız yüzde 55'e ulaşacaktı. Yerli kömürden elektrik üretimi son senelerdeki ortaamanın yüzde 21 üzerinde. İnanıyoruz ki önümüzdeki dönemde çok daha iyi bir seviyeye ulaşmış olacağız." değerlendirmesinde bulundu.

l

Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 11 Kasım 2018, 01:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER