Çanakkale'yi Çanakkale'de anlattı

Karadeniz Ereğli’de yaşayan, dünyanın en yaşlı ve son Çanakkale Gazisi Hüseyin Kaçmaz’ın oğlu, Dünya Barış Elçisi, Araştırmacı Turgut Kaçmaz, düzenlediği yarışmada dereceye giren öğrencilerle Çanakkale gezisi gerçekleştirdi.

Çanakkale'yi Çanakkale'de anlattı

Turgut Kaçmaz’ın rehberliğinde, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü organizasyonunda, Ereğli Belediyesi sponsorluğunda gerçekleştirilen gezide öğrenciler, tarihi Gelibolu yarımadası’nda Çanakkale savaşlarının gerçekleştiği yerleri ziyaret etti.

Geziye, Karadeniz Ereğli İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü İsmail Aksoy, Turgut Kaçmaz tarafından düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren 20 öğrenci, öğrencilerin eğitim gördüğü okullardan refakatçi öğretmenler, Milli Eğitim memurları ve belediye tarafından görevlendirilen görevliler katıldı.

Öğrenci ve öğretmenler, gezinin ilk gününde, Lapseki’de bulunan ve Çanakkale Savaşlarının en önemli mekanlarından Çimenlik Kale’de bulunan Deniz Müzesi’ne ziyarette bulundu,  Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Çanakkale Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz ve Çanakkale Boğaz Komutanı Tayyar Ertem’e ziyarette bulundu. Kaçmaz ve öğrenciler, komutanlık ziyareti esnasında, Barbaros Şehitliği’ni de görme imkanı buldu. Öğrenciler, Ereğlili ve Zonguldaklı deniz şehitlerinin anısına dikilen anıtları ziyaret etti.

TARİHİ YARIMADADA DESTANSI YOLCULUK

Gece Eceabat’ta bulunan Doyuranlar Ata Otel’de konaklayan Ereğli kafilesi, ikinci gün tarihi yarımadada Bigalı Rehber Mehmet Tosun kılavuzluğunda, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi’ni ziyaret etti, savaşın hazırlık aşamasından zafere ve bugüne kadar geçen tarihsel süreci, etkileyici görsellerle hazırlanan simülasyon gösterisini  izledi.  Kafile, gösterinin ardından merkezde bulunan müzede, savaştan kalma silah, materyal ve balmumu heykelleri inceleme fırsatı buldu.

Gezi kapsamında kafile Anzak Koyu, 57. Alay Şehitliği, Conkbayırı, Bigalı Köyü, Zığınderesi gibi tarihi mekanlarda incelemelerde bulundu fotoğraflar çektirdi.

Turgut Kaçmaz, 57. Alay şehitliğinde Dünyanın En Yaşlı ve Son Çanakkale Gazisi olan ve 1994 yılında Ereğli’nin Kestaneci Köyünde vefat eden babası Hüseyin Kaçmaz’ın heykeli önünde bir konuşma yaptı.

KAÇMAZ’DAN DUYGULU KONUŞMA

Babasının Mustafa Kemal’in hakiki bir askeri olduğunu ve 14 yıl boyunca savaştığını belirten Turgut Kaçmaz şöyle konuştu:

“Çanakkale’de Conkbayırında savaşırken, yaralanıp gazi olur. 30 Ağustos 1922’de Dumlupınar meydan savaşında Zafertepe’de büyük başarı gösterdiği için Atatürk tarafından istiklal madalyası verilir. 1994 yılında 110 yaşında vefat eder.  Babam, 1884’te Kdz Ereğli’sinde doğar, sabah ezanıyla birlikte adını Hüseyin koyarlar. Hüseyin askerlik çağına gelir, babası bedel vermek ister. Anası buna karşı çıkar. Der ki, ben onun beşiğini sallarken, ‘Beni ya şehit ya gazi anası yapacak’ diyerek büyüttüm, askere gidecek. Babam balkan harbine katılır, balkan harbinden köyüne boynu bükük döner.

Çanakkale savaşı başladığında, arkadaşlarıyla birlikte gönüllü olarak savaşa katılırken anası şu öğütleri verir. ‘Oğul, vatan için, bayrak için, millet için harbe gidiyorsun. Balkanlarda alnımıza sürülen kara lekeyi silmeden dönersen, ak sütüm sana haram olsun.  Bu vatan, bu din uğruna şehit olursan, bağrıma taş basar, köyümün sokaklarında babanla birlikte gururla yürürüm, yaralanıp sakat kalırsan sana bakarım oğul. Haydi git, beni ya şehit, ya gazi anası yap, düşmandan kaçarsan analık hakkımı helal etmem, haydi git oğul, yoluna git’ der. Babam bütün savaşlarda annesinin bu söylediklerini gönlünde hisseder.

Burası 57. Alay. Burası Yarbay Hüseyin Avni Beyin komutasındadır. En küçük erinden, Hüseyin Avni Bey’e kadar hepsi şehit olur. Bunlar olmasaydı ben doğardım ama adım Niko veya başka bir isim olurdu.”

HÜSEYİN KAÇMAZ YARALANDIĞINDA….

Turgut Kaçmaz, Atatürk’ün Çanakkale Savaşları’nda önemli bir figür haline gelmesine yol açan olaylar dizisi konusunda da bilgi verdi.

Kaçmaz şöyle devam etti:

 “Babam bizi Cuma akşamları toplar, Çanakkale savaşlarını anlatırdı. Babam Çanakkale’yi yaşar gibi anlatırdı. Dedi ki, ‘Oğul, bir gün süngü savaşına katıldım. Şarapnel parçaları havada yağmur gibi yağıyor, Allah Allah sesleri gökleri yırtıyordu. Niğdeli Ali’nin kolu kopmak üzeredir. Ne olur, şu kolum bana ziyan veriyor, alıverin der. Kolunu düşmanlarına atar, bedenini arkadaşlarına siper eder. Babam, vücudunda kaç kurşun yarası olduğunu sayamadık ama hiç kan lekesi yoktu, der. Babam Conkbayırı’nda ayağında bir sıcaklık hisseder. Bakar ki çarık kan gölüne dönmüş. Orada bayılır. Sargı yerine gider, oradan İstanbul’dan Kasımpaşa hastanesine gider. Annesi oğlunu görmeye gider. Babam annesinin yüzüne bakamaz onu şehit anası yapamadım diye. Annesi, ‘Bu yarayla mı buraya geldin, utanmadın mı’ der. Doktorlara ‘bir an önce bunu iyileştirin, tekrar Çanakkale’ye gönderin’ der. Babam yeniden Çanakkale’ye gelir, babaannem de iki ay gönüllü hemşirelik yapar burada.”

“MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’Ü ÖZDE SEVENLERDENİM

Babası Hüseyin Kaçmaz’ın kurtuluş savaşı sonrasında Atatürk’e evrak götürüşünü anlatan Turgut Kaçmaz, “Bütün ordular Bursa’da toplanır, babam Atatürk’e evrak götürür. Son nefesine kadar Atatürk’e ne selam verdiğini, ne konuştuğunu aynı hisle anlatırdı. Benim babam, vatanını, milletini, bayrağını, Mustafa Kemal Atatürk’ü sözde değil özde sevenlerdendi. Ben de onun oğlu olarak özde sevenlerdenim” diye konuştu.

Kaçmaz’ın duygulu konuşması 57. Alay Şehitliği’ni ziyaret edenler tarafından da ilgiyle izlendi. Kaçmaz, konuşmasının sonunda Mithat Cemal Kuntay’ın “Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, Toprak, eğer üstünde ölen varsa vatandır” dizelerini seslendirdi.

KATKI VERENLERE TEŞEKKÜR…

Dinleyiciler, babası Hüseyin Kaçmaz’ı torunu Eylül ile birlikte tasvir eden heykel önünde Turgut Kaçmaz ile hatıra fotoğrafları çektirdi.

Kaçmaz, gazetecilere geziyi değerlendirirken, on beş seneye yakın süredir yarışmalar düzenlediğini söyledi.

Turgut Kaçmaz şöyle konuştu:

“Bu işi severek yapıyorum. Ömrüm yettiğince Çanakkale Savaşları ve babamı anlatmaya devam edeceğim. Okullarda düzenlediğimiz yarışmalar konusunda sayın Kdz Ereğli Kaymakamımız Nazım Madenoğlu ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Numan Korkmaz’ın büyük destekleri oldu. Kendilerine şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca kazanan öğrencilerimiz ve öğretmenlerimize yönelik bu Gelibolu gezisine sponsor olan Ereğli  Belediye Başkanımız Hüseyin Uysal şahsında tüm Ereğli Belediyesi çalışanlarına teşekkür ediyorum. 

Ayrıca, Milli Eğitim Şube Müdürümüz İsmail Aksoy, geziye katılan Müdürlük çalışanları ve belediye görevlilerinin büyük desteğini ve yardımlarını gördük. Rehberimiz Mehmet Tosun bize güzel bir gezi yaşattı. Geziyi gerçekleştirmemizde emekleri geçen tur firması çalışanları rahat bir seyahat yapmamızı sağladı. Çanakkale’de bize gönüllerini açan Sayın Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz ve Boğaz Komutanı Tayyar Ertem’e, Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanlığı’na teşekkür ediyorum.”

Ereğli kafilesi, iki günlük gezinin ardından Ereğli’ye döndü.

Güncelleme Tarihi: 08 Mayıs 2017, 13:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER