CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN STARTI VERDİ...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’nın Yenimahalle ilçesindeki Batıkent Çakırlar mevkisinde "1 saat içinde en fazla fidan dikme" etkinliğini başlattı. Erdoğan, 'Rekorumuz bugün Guinness Rekorlar Kitabı yetkilileri tarafından Çorum'dan takip edilecek ve kayıtlara geçirilecektir.' dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN STARTI VERDİ...

Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü koordinasyonunda başlatılan "Geleceğe Nefes" seferberliği çerçevesinde bugün saat 11.11 itibarıyla 11 milyonu aşkın fidan, Türkiye'nin 2023 noktasında toprakla buluşturuluyor.

Türk halkının büyük ilgi gösterdiği organizasyon kapsamında iki ayrı alanda dünya rekoru kırılması da hedefleniyor.

Etkinlikte ilk olarak, 232 bin 647 adet fidan ile Endonezya'ya ait "1 saat içinde en fazla fidan dikme" rekorunun, Çorum'da 1 saatte 301 bin 111 adet fidan dikilerek kırılıp, Guinness Dünya Rekoru'nun Türkiye adına tescil ettirilmesi amaçlanıyor.

Organizasyonda, ikinci rekor denemesi de fotoğraf alanında gerçekleştirilecek. Türkiye genelinde vatandaşların fidan dikerken çektiği fotoğraflardan oluşan bir dijital albüm yapılacak. Daha sonra dünyanın en büyük online fidan dikme anını yansıtan albüm oluşturulup Guinness'e tescil ettirilecek.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN STARTI VERDİ

Etkinlik için başlangıcı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’nın Yenimahalle ilçesindeki Batıkent Çakırlar mevkisinde başlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları:

"Bugün burada sizlerle birlikte paylaştığımız şu güzel manzara ülkemizin 81 vilayetindeki 2023 ayrı noktada aynı anda yaşanıyor. 11/11/2019'da saat 11:11'de toplam 11 milyon fidan ve ağacı geleceğe nefes olması ümidiyle toprakla buluşturuyoruz. Hedefimiz zümrüt yeşili bir Türkiye fotoğrafı ortaya çıkarmaktır. Bakanımızı ve ekibini, katkısı olan herkesi tebrik ediyorum. Davete icabet ederek ağaç sevgisini bir seferberlik haline dönüştüren aziz milletime şükranlarımı sunuyorum. Bizimle bu heyecanı paylaşan Kazakistan Başbakanı kardeşime de aynı şekilde sevgilerimi, onun nezdinde Kazakistan Cumhurbaşkanı ve aynı şekilde 'Ak sakalımıza' da selamlarımı, sevgilerimi gönderiyorum. Rekorumuz bugün Guinness Rekorlar Kitabı yetkilileri tarafından Çorum'dan takip edilecek ve kayıtlara geçirilecektir. Gençlerimizin ve çocuklarımızın kampanyaya ilgisi önümüzdeki yıllarda da bu fikrin Ağaç Günü olarak değerlendirmesine fırsat tanıdı. Biz de 11 Kasım'ın Milli Ağaçlandırma Günü olması için Cumhurbaşkanlığı Kararı'nı geçen hafta imzaladık. Ağaç dalıyla gürler. Biz de 82 milyon hep birlikte ortaya koyacağımız eserlerle ve diktiğimiz fidanlarla oluşturacağımız ormanlarla gürlemeyi sürdüreceğiz. Terör örgütlerine karşı milletimiz tarih yazıyor. Her alanda tarih yazıyor. Burada olduğu gibi ağaçlandırma, yeşillendirme konusunda da tarih yazıyor.

Geçmişte birileri ağaç bahanesi ile şehirlerimizi talan etmeye kalkmıştı. Haftalarca sokakları ateşe vermişler, esnafımızın malını mülkünü yağmalamışlardı. Peki, nerede o ağaç diyerek ortalığı karıştıranlar. Çevrecilik adına bize söylemediklerini bırakmayanlar, hani, nerede? Hiçbiri ortada yok. Dikili ağaçları yok. Bunların derdi Türkiye'yi bir çıra gibi yakmak. Bodrum'da, Marmaris'te, İzmir'de, Antalya'da ormanlık alanları nasıl yaktıklarını izledik değil mi? Bu PKK, onların yan kolları, kendileri bunları açıkladılar. Biz yaktık dediler. Onlar yaktılar, biz diktik. Allah'ın yardımı, milletimizin desteği ile bu tuzakların hepsini boşa çıkardık. "

YENİ REKOR HEDEFİ 301 BİN 111 ADET

Endonezya'ya ait olan "1 saat içinde en fazla fidan dikme" rekorunun kırılması için deneme yapılacak Çorum'da çalışmalar tamamlandı.

Ağaçlandırma alanındaki başarısı dolayısıyla Bakanlık tarafından rekor denemesinin yapılması için belirlenen Çorum'da, Celilkırı mevkisinde bulunan 156 hektarlık alanda Orman Genel Müdürlüğü tarafından hummalı bir çalışma yürütüldü.

Yaklaşık iki ay süren çalışmalar kapsamında 156 hektarlık saha 60 parçaya bölündü. Alanın ağaçlandırılması için iş makineleri ve ilgili personel tarafından çalışma yapıldı. Fidanların dikileceği çukurlar titizlikle hazırlanarak, yanlarına 301 bin 111 karaçam ve sedir fidanı bırakıldı.

Orman Genel Müdürlüğü ile Guinness yetkilileri de alanda inceleme yaparak, rekor denemesinin sorunsuz tamamlanması için çalışma yürüttü.

Rekor denemesinde Guinness yetkililerinin yanı sıra mimar, spor hakemi, orman mühendisleri ve öğretmenlerden oluşan 80 kişilik bir heyet görev aldı.

KAYNAK; Mynet

Güncelleme Tarihi: 11 Kasım 2019, 15:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER