ERDEMİR İLE İSDEMİR TEK BİR ŞİRKET GİBİ YÖNETİLİYOR

ERDEMİR İLE İSDEMİR TEK BİR ŞİRKET GİBİ YÖNETİLİYOR
gudemeregli.com-Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tar, Erdemir ve İsdemir´i tek bir şirket gibi yönetmeye çalıştıklarını söyledi.

Tar Dünya Gazetsine yaptığı açıklamada,  tek bir şirket gibi yönettiklerini, idari organizasyon yapısında değişiklik yaptıklarını, en önemlisi de pazar ve müşteri odaklı bir yapıya dönüştüklerini anlattı. e Fatih Tar´ın Erdemir cephesindeki gelişmelerle ilgili Dünya Gazatesine yaptığı açıklama:

Şirket pazar odaklı yapıya dönünce müşteriye yakın olmanız lazım. Eskiden bir tek Gebze´de olan servis merkezimizi güçlendirdik. Servis Merkezi alanında yapacağımız yatırımlar 2013 yılında da devam edecek ve Manisa´da da bir servis merkezimiz faaliyete geçecek. Bu yatırımlar neticesinde Ereğli, İskenderun, Gebze ve Manisa tesisleri ile büyük sanayicilerin yanında küçük işletmelere de ulaşmak istiyoruz. Çeliği farklılaştıramıyorsunuz ama hizmeti farklılaştırabiliriz.

 

DÜNYADA DENGELER DEĞİŞTİ, TÜKETİMİN YÜZDE 45´İNİ ÇİN TEK BAŞINA YAPIYOR:

2012 yılında dünya görünür çelik tüketiminin yaklaşık yüzde 2 artışla 1.4 milyar ton seviyesine ulaşması bekleniyor. Dünyadaki ekonomik yavaşlama ve gelişmiş ekonomilerin içinde olduğu sıkıntılar göz önüne alındığında bu artış oranını başarı saymak gerekir. Zaten bu artıştaki esas katkı gelişmekte olan ekonomilerden geliyor. 2000 yılında gelişmiş ülkelerin dünya çelik tüketimindeki payı yüzde 60 seviyesinde iken 2012 yılında bu oranın yüzde 30´un altında gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Şüphesiz bu değişimdeki en büyük pay Çin´e ait. 2000 yılından itibaren Çin´deki yoğun yatırımlar ve tüketim artışı sonucunda 2012 yılına gelindiğinde bu ülke tek başına dünya çelik tüketiminin yüzde 45´ini yapar hale geldi.

 

DÜNYADA DEMİR ÇELİKTE KAR EDECEK 6-7 ŞİRKETTEN BİRİ ERDEMİR OLUR: 

DÜNYADA SIKINTILAR ARTINCA DEVLETLER DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNE DESTEK AÇIKLIYOR: 

2008 krizi gelişmiş ülkelerdeki çelik tüketimi açısından tam bir yıkım oldu. Krizin ardından geçen 4 yıla rağmen bugün ABD 2007 yılındaki çelik tüketiminin yüzde 10; Avrupa Birliği ise yüzde 21 gerisinde. Elbette ki bu durum hükümetlerin dikkatinden kaçmıyor. Bunun en son örneğini yakın zamanda gördük. Ukrayna Devlet Başkanı Yanuchenko çelik tesislerini desteklemek için çok ucuz finansman imkanları sunacaklarını açıkladı. Bunun yanında Hindistan, Brezilya, Meksika, Mısır, Suudi Arabistan gümrük vergilerini artırırken; ABD ve pek çok ülke de sürekli olarak anti-damping davalarını gündeme getiriyor ve zorlu gümrük uygulamaları geliştiriyor. Demir çelik sanayine bu kadar önem verilmesinin en önemli nedeninin demir çelik sanayisi güçlü olan ülkelerde diğer sanayi kollarının da paralel şekilde gelişmesi olduğu ortaya çıkıyor. Dünya Çelik Birliği´nin (WSA) yaptığı araştırmaya göre demir çelik sektöründe yaratılan 1 kişilik istihdam; çelik kullanan, hammadde üreten, servis sağlayan sektörlerde 25 kişilik istihdam yaratıyor.

TÜRK ÇELİK SEKTÖRÜ ÜRETİMDE AVRUPA´NIN BİRİNCİLİK KOLTUĞUNA OTURACAK: 

Türkiye´de, demir çelik üretimi konusunda son 5 yıl içerisinde ciddi bir sıçrama yaşandı. Ülkemizde uzun yıllardır süregelen yassı-uzun çelik kapasitesi dengesizliğini gidermek için ERDEMİR Grubu´nun İskenderun tesislerinde yapmış olduğu Cumhuriyet tarihinin en büyük özel sektör yatırımı başta olmak üzere diğer özel sektör yatırımları ile birlikte Türkiye´nin yassı çelik kapasitesi 16 milyon tona ulaştı. Uzun ürünlerdeki 35 milyon tonluk kapasite ile Türkiye çelik üretim kapasitesi 50 milyon tonun üzerinde. Bunun neticesinde 2012 yılında sektör olarak yaptığımız 36 milyon ton ham çelik üretimi ile dünyada çelik üretimini en çok artıran ülke olduğumuzu görüyoruz. Bu değerler ile Türkiye 2012 yılında dünyada en fazla demir çelik üretimi yapan ülkeler arasında 10´uncu sıradan 8´inci sıraya, Avrupa´da ise Almanya´nın hemen arkasında 2. sıraya yükseldi. Avrupa´nın en büyük üreticileri Almanya, İtalya ve Fransa´da üretimin düştüğü göz önüne alındığında bu oldukça büyük bir başarıdır. Türkiye´nin birkaç yıl içerisinde Almanya´yı da geride bırakacağı düşünülüyor. Uluslararası kuruluşlar tarafından yapılan tüm tahminler Türkiye´nin 2013 yılında da aynı performansını sürdüreceği ve ham çelik üretimini 38 milyon tonun üzerine taşıyacağı yönünde.

 

BAKANLARIMIZIN BÜYÜK DESTEĞİNİ GÖRDÜK 

Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tar, hükümetin kendilerine dolayısıyla sanayiye verdiği desteği de anlatırken Sanayi Bakanı Nihat Ergün, Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve çalışma arkadaşlarının da karşılaştıkları problemlerde çok proaktif bir şekilde çözüm için yardımcı olduklarını aktardı. Fatih Tar, Sanayi Bakanlığı´nın uzun çalışmalar sonrasında yayınladığı Demir-Çelik ve Demir Dışı Metaller Sektörü Strateji Belgesi´nin sektörde bir dönüm noktası olduğunu ve Ekonomi Bakanlığı tarafından hazırlanan Girdi Tedarik Stratejisi´nin sürdürülebilir sanayi gelişimine katkısının çok büyük olacağını ifade etti. Bir dönem kamuoyunda gaz sıkıntısı olacağı haberlerinin ardından Ankara´da kapılarını çaldıkları iki bakanlığında kendilerine tüm kapıları açtığını vurgulayan Tar, Türkiye artık birden fazla cephede iş çıkartıyor ve sektörel gelişmelerin devlet nezdinde bu derece yakından takip edilmesi büyük önem taşıyor. Sayın Bakanlarımızın, değerli müsteşar ve genel müdürlerinin özverili çalışmaları ve yakın ilgileri bölgesel ve küresel anlamda daha rekabetçi olmamıza, ülkemizde üretilen katma değerin artırılmasına yardımcı oluyor diyor.

 

BEN, SENDEN HIZLI KOŞACAĞIM 

 

 

Güncelleme Tarihi: 17 Ocak 2013, 11:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER