Fındık 10 TL'ye demir attı

15 Bin ton rekolte ile Kdz. Ereğli ve Alaplı ekonomisinin bel kemiği olan fındık, aylardır 10 TL seviyesine adeta demir attı.

Fındık 10 TL'ye demir attı

Bölgede çuvallanan fındığı Pazara inmesi ile birlikte sezonu 11 liradan açan ve 15.00 TL’ye kadar yükselen kabuklu fındığın kilogramı, aylardır serbest piyasada 10 TL’den seyretmeye devam ederken, aylardır fındık taban fiyatının yükselmesini bekleyen üretici fındığını elinden çıkarmıyor.
Önümüzdeki günlerde daldaki fındığın tahmini rekoltesi yüksek çıkarsa, fiyattaki kan kaybının sürmesine kesin gözüyle bakılırken, fındık uzmanları, fiyatlarda kurdaki inişli-çıkışlı oynamanın da etkili olduğunu belirtti.
Fiyatların 2017 yılı tahmini rekoltesine göre daha da düşebileceğini savunan uzmanlar, serbest piyasa tarafından belirlenen fiyatlarda kıpırdanma olmamasını arz-talep dengesine bağlıyorlar.

REKOLTE TAHMİNİ NETLEŞECEK
Piyasaya geçen yıl 11 Liradan giren fındık fiyatının önce 12 lira, ardından 13.30’a kadar çıkmasının ardından düşüşe geçmesini kurdaki hareketliliğe bağlayan uzmanlar, arz-talep dengesinin de fiyatları olumsuz yönde etkilendiğine dikkat çekti.
Bugünlerde kilosu tüccar tarafından 10.50 TL’den alınan fındığın önümüzdeki günlerde yapılacak olan 2017 yılı tahmini rekoltesine göre şekilleneceğinin altını çizen uzmanlar, fındığın bol olması halinde daha da düşebileceği vurgusu yaptılar.

KARA KARA DÜŞÜNÜYOR
Öte yandan, bu yıl altın yılını yaşaması beklenen fındığın düşüşe geçmesinde, ürününü peyder peyi satmak yerine tamamını satan üreticinin etkisinin yanı sıra, yine ürününü satmamasına karşın tüccara emanete vermesi ve Giresun gibi bölgelerde fındığı bol olmasının da büyük etkisi oldu.
Fındığın kilo fiyatının yükselmesi beklentisi içinde olan üretici elindeki fındığı çıkarmazken, fiyatın 10 TL seviyelerinde seyretmesi sonrasında kara kara düşünmeye başladı.

Güncelleme Tarihi: 28 Mart 2017, 14:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER