HAVZALAR KORUNACAK

HAVZALAR KORUNACAK
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından TÜBİTAK-MAM Çevre Enstitüsü arasında imzalanarak başlatılan &[#]8220;Havza Koruma Eylem Planlarının Hazırlanması Projesi&[#]8221; kapsamında gerçekleştirilen &[#]8220;Batı Karadeniz Havzası&[#]8221; hazırlıkları için ilk adım olarak Kastamonu´da açılış toplantısı gerçekleştirildi.
Devlet Su İşleri 23. Bölge Müdürlüğü sosyal tesislerinden düzenlenen toplantıya, Kastamonu´nun yanı sıra Bartın, Karabük, Zonguldak, Düzce, Sinop, Bolu ve Amasra illerinin Vali Yardımcıları, belediye temsilcileri, il çevre ve orman müdürlükleri, gıda tarım ve hayvancılık müdürlükleri, devlet su işleri müdürlükleri ve iller bankası ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Envanter ve Tahsis Daire Başkanı Maruf Araz, Havza Yönetim Planlaması Daire Başkanı Saliha Değirmencioğlu, Envanter ve Tahsis Daire Başkanlığı Şube Müdürü Gülfen İnce, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezinden Dr. Özgür Doğan ve Elif Atasoy Aytış katıldı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Envanter ve Tahsis Daire Başkanı Maruf Araz´ın yaptığı açılış konuşmasında, 11 Havza Koruma Eylem Planının TÜBİTAK-MAM tarafından tamamlandığını, mevcut proje kapsamında ise Türkiye´nin geri kalan 14 havzası için Havza Koruma Eylem Planlarının hazırlanacağını söyledi. Projenin iki yıl süreceğini ve sağlıklı olarak yürütülmesi için ilgili kurum ve kuruluşlar ile havzada yaşayanların projeye aktif katılım sağlamasının gerekliliğini vurgulayan Araz, ayrıca projelerin havzadaki koruma kullanma dengesi çerçevesinde yapılacağı konusuna da dikkat çekti. Araz, &[#]8220;Batı Karadeniz Havza Eylem Planı kapsamında Antalya, DoğU Akdeniz, Batı Karadeniz, Doğa Karadeniz, Fırat, Dicle, Batı Akdeniz, Çorum ve Aras havzaları için koruma eylem planları hazırlanacak&[#]8221; dedi.
TÜBİTAK-MAM proje yürütücüsü Elif Atasoy Aytış tarafından projeleri tanıtan kısa bir sunum yapılarak, projelerin aşamaları, personeli ve kapsamında yapılacak çalışmalar ilk etapta tanıtıldı. Proje ile ilgili havzada yer alan tüm kamu kurum/kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarının, yerel halkın aktif katılım sağlamasının projenin havzadaki mevcut duruma göre şekillendirilmesi konusunda önem arz ettiği belirten Aytış, ayrıca bu proje ile CBS ortamında, Türkiye için uygulanabilecek bir veri tabanı hazırlanacağı, bu veri tabanı ile standart veri ve güncellenebilir bir altlık oluşturulacağını belirtti.
Daha sonra program soru cevap şeklinde geçerken, uzmanlar tarafından merak edilen sorulara cevaplar arandı.
Güncelleme Tarihi: 09 Mart 2012, 07:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER