KOMİSYONDA SERT TARTIŞMALAR

KOMİSYONDA SERT TARTIŞMALAR
gundemeregli.com-13 ili büyükşehir kapsamına alan Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK´larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı´nın birinci bölümündeki ilk 2 madde kabul edildi. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin imzasıyla Ankara´nın Yenimahalle ilçesindeki bazı mahallelerinin Çankaya ve Etimesgut ilçelerine bağlanmasına ilişkin önerge, tasarının üzerindeki görüşmelerde sert tartışmalara neden oldu.
Genel Kurul´da iki bölüm halinde görüşülen tasarının kabul edilen maddelerine göre, Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van, büyükşehir belediyesi olacak. Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun büyükşehir belediyelerinin sınırları, il mülki sınırı olarak belirlenecek. Bu illere bağlı ilçelerin mülki sınırları içinde yer alan köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliği sona erecek, köyler mahalle olacak, belediyeler ise belde ismiyle tek mahalle olarak bağlı bulundukları ilçenin belediyesine katılacak. Bu illerin, bucak teşkilatları da kaldırılacak. Söz konusu illerdeki il özel idarelerinin tüzel kişiliği ile İstanbul ve Kocaeli´ndeki köylerin de tüzel kişiliği sona erecek.
Aydın´da Efeler, Balıkesir´de Karesi ve Altıeylül, Denizli´de Merkezefendi, Hatay´da Antakya, Defne ve Arsuz, Manisa´da Şehzadeler ve Yunusemre, Kahramanmaraş´ta Dulkadiroğlu ve Önikişubat, Mardin´de Artuklu, Muğla´da Menteşe ve Seydikemer, Tekirdağ´da Süleymanpaşa, Kapaklı ve Ergene, Trabzon´da Ortahisar, Şanlıurfa´da Eyyübiye, Haliliye ve Karaköprü, Van´da Tuşba ve İpekyolu ilçeleri kurulacak.
AK Parti, MHP ve CHP´nin kabul edilen ortak önergesiyle Hatay´ın Payas, Zonguldak´ın Kilimli ve Kozlu beldeleri de ilçe olacak.
Denizli´nin Akköy ilçesinin ismi de Pamukkale olarak değişecek.
İstanbul Şişli´nin Ayazağa, Maslak ve Huzur mahalleleri, Sarıyer´e bağlanacak. İstanbul Arnavutköy ilçesine bağlı Nakkaş ve Bahşayış mahalleleri ile Büyükçekmece ilçesine bağlı Muratbey mahallesi, Çatalca belediyesine katılacak.
GENEL KURUL´DA YENİMAHALLE TARTIŞMASI
Tasarı üzerindeki görüşmelerde, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin imzasıyla Ankara´nın Yenimahalle ilçesindeki bazı mahallelerinin Çankaya ve Etimesgut ilçelerine bağlanmasına ilişkin önerge verildi. CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, önergenin bir gece yarısı operasyonu olduğunu savunarak, ´´Yenimahalle ilçesi paramparça edilmektedir. Hangi hakla bölüyorsunuz? Saygısız bu tutumu kınıyorum. Yazıklar olsun size. Yenimahalleliler sizi biber gazı ile kovalayacaklar. Siz kimsiniz? Kime sordunuz bunu? Haddinizi biliniz. Bu önergenin sorumluluğunu hepinizin burnundan fitil fitil getireceğiz´´ dedi.
Gök´ün konuşmasının ardından AK Parti´li ve CHP´li milletvekilleri arasında tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesi üzerine TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, oturuma ara verdi. Tartışma arada da devam etti. Aranın ardından söz alan AK Parti Ankara Milletvekili Salih Kapusuz, Yenimahalle´nin, fiziki olarak birbiri ile irtibatı olmayan iki bölgeden oluştuğunu, önergeyle bu durumun ortadan kaldırıldığını belirtti. Kapusuz, önergeyle Yenimahalle´deki bazı mahallelerin bağlanacağı ilçenin birinin CHP´li belediyenin bulunduğu Çankaya, diğerinin MHP´li belediyenin bulunduğu Etimesgut olduğunu ifade etti.
Konuşmalar sırasında AK Parti ve MHP´li milletvekilleri arasında sözlü sataşmalar devam etti. AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan tartışmalar devam ettiği sırada, ´´Birbirimize tahammül etmeye mecbur olduğumuzu unutmamalıyız. Salondan çıktıktan sonra birbirimize bakamayacak söz ve davranışlardan özenle kaçınmalıyız. Hepimiz milletimiz için çalışıyoruz´´ diye konuştu. Uzlaşma kültürünün parlamentoya yerleştirilmesi gerektiğini ifade eden Toptan, bunun bir örneğinin, Hatay´ın Payas, Zonguldak´ın Kilimli ve Kozlu beldelerinin ilçe olmasını öngören önergenin altında üç partinin de milletvekillerinin imzasının bulunması olduğunu söyledi.
Konuşmaların ardından Yenimahalle ilçesine ilişkin önerge kabul edildi. Buna göre, Yenimahalle ilçesine bağlı Dodurga ve Alacaatlı mahallelerinin çevre yolu dışında kalan kısımları Şehitali Mahallesi ile birleşecek. Şehitali, Aşağıyurtçu, Yukarıyurtçu, Ballıkuyumcu ve Fevziye mahalleleri, Etimesgut´a bağlanacak.
Yenimahalle´nin Dodurga ve Alacaatlı mahallelerinin çevre yolu içinde kalan kısmı ile Çayyolu, Ahmet Taner Kışlalı, Ümit, Koru, Konutkent ve Yaşamkent mahalleleri, Çankaya´ya katılacak.
Tasarının 2. maddesinin kabul edilmesinin ardından TBMM Başkanvekili Yakut, oturuma ara verdi. Yakut, aranın ardından komisyonun ve hükümetin yerini almaması üzerine, bugün saat 14.00´da toplanmak üzere birleşimi kapattı.
Güncelleme Tarihi: 08 Kasım 2012, 08:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER