Milyonların beklediği KHK yayımlandı

Milyonların beklediği KHK yayımlandı

Milyonların beklediği KHK yayımlandı


Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında alınması gereken tedbirleri içeren 701 sayılı Kanun Hükmünde Kararname Resmi Gazete'de yayımlandı. Milyonlarca kişiyi ilgilendiren 701 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
İHRAÇLAR
KHK'ya göre, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı bulunduğu değerlendirilen 18 bin 632 kamu görevlisi meslekten ihraç edildi.
Bu kapsamda, Emniyet Genel Müdürlüğünden 8 bin 998 personel, Kara Kuvvetlerinden 3 bin 77, Deniz Kuvvetlerinden bin 126, Hava Kuvvetleri Komutanlığından bin 949, subay ve astsubay ihraç edildi.
Adalet Bakanlığı ve bağlı bulunan kuruluşlardan aralarında hâkim adayı ve infaz koruma memurlarının da bulunduğu bin 52 kişi, 4 vali yardımcısı ve 4 kaymakam, Jandarma Genel Komutanlığından 649 subay, astsubay ile uzman çavuş, Milli Eğitim Bakanlığından 658, Dışişleri Bakanlığından 50, İçişleri Bakanlığından 31, Milli Savunma Bakanlığından 12 personel ihraç edildi. Yüksek öğretim kurumlarından 199 akademik, 52 idari personel meslekten uzaklaştırıldı.

MAHKUMİYET KARARI ARANMAYACAK
Kararnameye göre, kamu görevinden çıkarılan kişilerin mahkûmiyet kararı aranmaksızın rütbe veya memuriyetleri alınacak. Bu kişilerin silah ruhsatları, gemi adamlığına ilişkin belgeleri, pilot lisansları iptal edilecek ve bu kişiler oturdukları kamu konutlarından veya vakıf lojmanlarından 15 gün içinde tahliye edilecek.
İADELER
Daha önce yayımlanan kararnamelerle ihraç edilen 129 kişinin kamu görevlerine dönmelerinin önü açıldı. Bu kişilerden KHK'nın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren on gün içinde göreve başlamayanlar, çekilmiş sayılacak. Göreve başlayan şahıslara kamu görevinden çıkarıldıkları tarihten göreve başladıkları tarihe kadar geçen süreye tekabül eden mali ve sosyal hakları ödenecek. Bu kişiler kamu görevinden çıkarılmalarından dolayı herhangi bir tazminat talebinde bulunamayacak.
Daha önce ihraç edilen isimler arasında yer alan Diyanet İşleri Başkanlığından 30, Milli Eğitim Bakanlığından 1, Kara Kuvvetleri Komutanlığından 50, Hava Kuvvetleri Komutanlığından 26, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından 5 ve yüksek eğitim kurumlarından 8 olmak üzere toplamda 129 kişinin görevleri iade edildi.
Daha önce çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerle rütbeleri ve emeklilik hakları ellerinden alınan TSK mensuplarından Kara Kuvvetleri Komutanlığında 8, Deniz Kuvvetleri Komutanlığında 10 ve Hava Kuvvetleri Komutanlığında 1 kişinin rütbeleri ve hakları iade edildi.

EMEKLİ BİN 526 KİŞİNİN RÜTBELERİ ALINDI
Türk Silahlı Kuvvetlerinden, Emniyet Genel Müdürlüğünden ve Jandarma Genel Komutanlığından emekliye ayrılanlardan terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı bulunduğu değerlendirilen TSK'dan 324, Emniyet Genel Müdürlüğünden bin 167 ve Jandarma Genel Komutanlığından 35 kişi olmak üzere, toplamda bin 526 kişinin rütbeleri alınarak emekli kimlikleri iptal edildi. Bu kişiler, kamu görevlerine kabul edilemeyecek, doğrudan veya dolaylı bir şekilde görevlendirilemeyecek. Ayrıca bu kişiler uhdelerinde taşıdıkları unvan ve sıfatlardan da yararlanamayacak. Rütbesi alınan emekti TSK personeli arasında Kara Kuvvetlerinde 240, Deniz Kuvvetlerinde 22, Hava Kuvvetlerinde 62 olmak üzere 325 personel yer alırken bu sayı, Emniyet Genel Müdürlüğünde bin 167, Jandarma Genel Komutanlığında ise 35 kişi oldu.

Gündem

Güncelleme Tarihi: 08 Temmuz 2018, 15:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER