'Otizm Farkındalık' yürüyüşü yapıldı

Zonguldak’ta, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü kapsamında yürüyüş düzenlendi.

'Otizm Farkındalık' yürüyüşü yapıldı

Karaelmas Otizmli Bireyler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğince gerçekleştirilen yürüyüşe otizmli çocuklar ve aileleri ile eğitimciler katıldı. Madenci Anıtında toplanan yaklaşık 100 kişi, Her 50 kişiden 1’i Otizmli’, Acıyarak değil, anlayarak bakın’, Onlar birer Melek’, Otizm Hastalık değil’, Otizm Eksiklik değil farkındalıktır’, Otizm farkındayız onların yanındayız’ yazılı dövizler taşıyan çocuklar ve ailelerine, Gazipaşa Caddesini takiben Valilik önüne kadar yürüdü.

Yürüyüşe, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Ak Parti İl Başkanı Zeki Tosun, Karaelmas Otizmli Bireyler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Salim Tan, otizmli çocuklar, aileler ve dernek üyeleri katılırken Zonguldak Vosvos Kulübü üyeleri de balon ve bayraklarla süsledikleri vosvoslarıyla destek oldu.    

Dernek Başkanı Salim Tan, Dünyada her 68 çocuktan birisinin otizmli doğduğunu belirterek, “Otizmin görülme sıklığı günümüzde çok büyük bir hızla artmaktadır. 1985 yılında her 2500 çocuktan birine konan otizm tanısı, 2001 yılında 250, 2013 yılında ise 88 çocuktan birine denk gelirken günümüzde doğan her 68 çocuktan biri otizmli olarak dünyaya gelmektedir. Otizmin erkek çocuklarındaki yaygınlığı, kızlardan 4 kat fazladır. Otizmin temel belirtileri arasında başkalarıyla göz teması kurmamak, gözlerin bir yere takılıp kalması, ismi söylendiğinde bakmamak, sözleri tekrarlamak, parmağıyla ile istediği şeyi göstermemek, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermemek, sallanmak, çırpınmak, parmak ucunda yürümek, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar gözlenmedir. Otizmin günümüzde bilinen tek tedavisi ise, erken tanı ile yoğun, sürekli özel eğitimdir. Erken tanı ve ardından gelecek haftada en az 20 saat özel eğitimle otizmli çocukların hayatlarında büyük fark yaratmak, sağlıklı gelişim gösteren akranları ile birlikte aynı okulda okuyacak seviyeye getirmek mümkün olabilmektedir” diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından kalabalık dağıldı.

Güncelleme Tarihi: 02 Nisan 2017, 11:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER