Seçime saatler kala!

Seçime saatler kala!

Seçime saatler kala!

Türkiye’de Pazar günü gerçekleştirilecek yerel seçimlerde il ve ilçe belediyelerinin seçilmesi için 52 milyon 695 bin 831 seçmen oy kullanacak.
24 Haziran 2018'de yapılan Cumhurbaşkanı ve Parlamento Seçimleri ile Türkiye’de yeni bir sisteme geçiş yapılmıştı. Türkiye yarın, bu sistemin ardından ilk yerel seçimini yapacak.
12 siyasi parti ile bağımsız adayların katıldığı seçimlerde 30 büyükşehir, 51 il, 519 büyükşehir ilçesi, 403 ilçe, 386 belde olmak üzere bin 389 aday belediye başkanı seçilecek.
Seçmenler yarın ayrıca 32 bin 46'sı mahalle, 18 bin 190'ı da köy olmak üzere, 50 bin 236 muhtarı belirleyecek. 23 bin 44 belediye, bin 277 il genel meclisi, 128 bin 172 ihtiyar heyeti, 73 bin 506 ihtiyar meclisi üyesi de seçilecek.
Belediye başkan adaylarının yanı sıra belediye ve il genel meclis üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyetleri dahil olmak üzere 277 bin 624 aday yarın belirlenecek.
OY KULLANMA SAATLERİ
YSK kararına göre; Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Antep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Maraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Dersim, Urfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy vermenin başlangıç ve bitiş saatleri 07.00 - 16.00 olarak uygulanacak.
Bu illerin dışında kalan diğer illerde oy verme saatleri 08.00 - 17.00 olacak.
KAÇ PUSULA OLACAK?
Seçmenlerin kullanacağı oylar, yaşadıkları yerleşim yerinin türüne göre değişecek.
Büyükşehirlerde seçmenler Büyükşehir Belediye Başkanı, İlçe Belediye Başkanı, Belediye Meclisi Üyeliği, Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti için oy kullanacak.
Büyükşehir olmayan illerde İl Genel Meclisi Üyeliği, İlçe Belediye Başkanı, Belediye Meclisi Üyeliği, Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti için oy kullanılacak.
Köylerde yaşayanlarsa İl Genel Meclisi Üyeliği ve Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti için oy verecek.
Oy pusulaları İl Genel Meclisi Üyeliği için turuncu, İlçe Belediye Başkanlığı için mavi, Belediye Meclisi Üyeliği için sarı, Büyükşehir Belediye Başkanlığı için de beyaz renkli olacak.
Seçmenler bu oy pusulalarını aynı renkli zarflara koyarak sandığa atacak.
Köy ve mahallelerde muhtar ve ihtiyar heyeti seçimi için de muhtar tarafından beyaz kağıda hazırlanan, üzerinde muhtar ve ihtiyar heyeti üyelerinin isimlerinin birlikte yazdığı pusulalar bulunuyor. Seçmenler istedikleri adayın oy pusulasını alıp mor renkli zarfla sandığa atacak.
SEÇİMLERE KATILACAK PARTİLER
Yarın gerçekleştirilecek seçimlere, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararı uyarınca şu partiler katılıyor:
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), Bağımsız Türkiye Partisi (BTP), Büyük Birlik Partisi (BBP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Demokrat Parti (DP), Demokratik Sol Parti (DSP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), İYİ Parti, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Saadet Partisi (SP), Türkiye Komünist Partisi (TKP) ve Vatan Partisi.
İTTİFAKLAR
AK Parti ile MHP ve İYİ Parti ile CHP genel seçimlerde olduğu gibi yerel seçimlere de birlikte girme kararı almıştı.
AK Parti ve MHP'den oluşan Cumhur İttifakı 30'u büyükşehirde olmak üzere toplam 51 ilde yerel seçimlerde işbirliği yaptı. Adana, Mersin, Manisa Büyükşehir Belediye başkanlıkları için MHP'nin aday çıkarması kararlaştırılırken, diğer 27 büyükşehirde AK Parti aday gösterdi.
CHP ve İYİ Parti'den oluşan Millet İttifakı, 23'ü büyükşehir olmak üzere toplamda 51 ilde işbirliğine gitti. Buna göre İstanbul, Ankara ve İzmir dahil toplam 23 büyükşehirden 13’ü CHP’ye, 10’u İYİ Parti’ye bırakıldı.
İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde aday çıkarmayacağını açıklayan HDP Adana, Mersin, Bursa ve Antalya'nın da aralarında bulunduğu Ege, Marmara ve Akdeniz'deki pek çok yerde daha aday çıkarmadı. HDP ayrıca Aydın'da da aday çıkarmayarak bu illerde Cumhur İttifakı karşısındaki adaylara destek verecek.
HDP sadece Ankara'nın Çankaya ilçesinde ise Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu'nu yerel seçimler için aday gösterdi.
Yerel seçimlerde aralarında eski Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Binali Yıldırım'ın da bulunduğu 17 milletvekili belediye başkanlığı için yarışacak. 31 Mart'taki yerel seçimlerde AK Parti'den 3, CHP'den 5, HDP'den 6, İYİ Parti'den 2 ve bağımsız 1 milletvekili yarışacak.

Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 30 Mart 2019, 21:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER