Vali Kaban: 'Üretimi kim yaparsa yapsın o atölye yine lazım'

Zonguldak Valisi Ali Kaban, yeni yerlerine taşınan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Muharrem Coşkun’u ve Karadeniz Bölgesi Muhtarlar Federasyonu Genel Başkanı ve Zonguldak Muhtarlar Derneği Başkanı Şerafettin Nas’ı ziyaret etti. Muhtarlar Derneği ziyareti sırasında hastane konusunda açıklamalarda bulunan Vali Kaban; “400 yataklı bir yeri sığdırmak. Orası devlet karayolu. Orada iki ambulans üst üste gelse üçüncüsünün duracak yeri yok. İlla burada olmasın düşüncesi, birileriyle inatlaşma davası değil bu. Sadece hizmeti en kolay en verimli nasıl sağlarız. Bu manada öyle bir gündem oluşmuştur. Atölye kalkarsa yarın yeraltındaki bir makine sızdırmazlığını denetleyecek başka bir imkanımız yok. O da değerli bir şey. Şunu unutmayalım ki her şey TTK ile bağlı duruyor ama bu şehirde TTK olsa da olmasa da kömür olacak. Bu şehrin varlık sebebi kömür. Bu anlamda varlık sebebi olan bir şeyden kolay vazgeçilmesi söz konusu değil. Kimsenin de zaten kömürü kapatalım diye bir niyeti yok. Maksat üretimi ve istihdamı arttıracak bir sistem kurmak. Üretimi kim yaparsa yapsın o atölye yine lazım” dedi.

Vali Kaban: 'Üretimi kim yaparsa yapsın o atölye yine lazım'

Vali Ali Kaban, ilk olarak yeni yerlerine Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Muharrem Coşkun’u ve üyelerini ziyaret etti.

COŞKUN: “ZONGULDAK SİZİ HİÇ UNUTMAYACAK”

Ziyaretlerinden dolayı Vali Ali Kaban’a teşekkür eden Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Muharrem Coşkun; “Sayın Valim özellik ile Zonguldak’a geldiğiniz günden beri ilimize ve Esnaf ve Sanatkarlarımıza yaptığınız katkılardan dolayı şahsım ve 14 bin 500 esnaf sanatkarlar ve 28 Meslek odam adına ok teşekkür ediyorum. Gerekten Zonguldak’ımızın çehresinin değişmesinde marka olmasında yapmış olduğunuz katkıları hiç unutulmaz. Önümüzdeki günlerde eserleriniz ortaya çıkmaya başlayacak. Gerçekten Zonguldak sizi hiç unutmayacak” dedi.

 “1 YIL SÜRECEK BİR FOTOĞRAF YARIŞMASI BAŞLATIYORUZ”

Ziyarette konuşan Vali Ali Kaban; “Geldiğimde söylediğim bir şey vardı ben de bir esnafın çocuğu olarak üstüme ne düşüyorsa elimden geleni yaparım. Bu noktada tecrübelerimiz oldu. Özellikle toptan alıp perakende satma konusunda nasıl bir katkıda bulunabiliriz diye araştırma yaptık ama onları çok pratiğe geçirme şansı olmadı. Zonguldak’ın tanınır olmasını nasıl sağlarız ve daha çok nasıl para getiririz buraya mücadelesini veriyoruz. “Merdivenler Kenti Zonguldak” isimli bir fotoğraf yarışmamız vardı. 23 Nisan’a yetiştirdik. Çok güzel şeyler çıkmış. 160 civarında katılım olmuş, bunun 130 küsuru il dışından. Zonguldak diye bir il var ve bu il öyle küçümsenecek bir şehir değil bu mesajı vermek istedik. 19 Mayıs’a da “Bahar Bahar Zonguldak” yarışmasını koyduk. O da benzer bir fotoğraf yarışması olacak. Ondan sonra 1 Mayıs itibariyle de 1 yıl sürecek bir fotoğraf yarışması başlatıyoruz. Zonguldak’ı bütün boyutlarıyla ele alacak bir yarışma olacak. Temamız Zonguldak’tan insan manzaraları. Zonguldak’ta kadın olmak, çocuk olmak, işçi olmak, yaşlı olmak gibi kategorileri olacak. Bunları Zonguldak’ın tanınırlığını arttırmak için yapıyoruz. Çünkü Zonguldak’ı hep kömür üzerinden okuduk. Kömürün uluslararası piyasalardaki değerine göre bizim de değerimiz düşüyor. Bizim değerimiz sadece kömür değil ki; bizim yeşilimiz var, ormanımız var, bir türlü kullanmayı beceremediğimiz denizimiz var, tarihimiz ve kültürümüz var. Onunla ilgili de müze çalışmalarını başlattık”

“DOMATESİMİZİ 60 KURUŞA DEĞİL, 3 LİRA 60 KURUŞA SATMAK İSTİYORUZ”

“Bir taraftan da geliri arttırmak lazım. Bu hususta da özellikle kömürden üretimi düşürmeden istihdamı arttırıcı yeni öneriler getirmemiz gerekiyordu. Üniversite ile iki yıl önce yaptığımız bir çalışma vardı. O çalışmayla yeni bir istihdam ve üretim okuması yaptık. Şu anda o sunduğumuz öneriler Enerji Bakanlığı’nda değerlendiriliyor. Amaç hem üretim hem istihdam artsın. Diğer tarafta “Sera Organize Sanayi Bölgesi” var. Önceki gün bu konuda karar verecek olan yetkililer beni ziyaret ettiler. Dediler ki; sizde bu heyecan olduğu için biz burayı birinci gündemimize aldık. “ Türkiye’de birçok sera OSB çalışması var ama biz bu OSB’ler içerisinde buradan daha güzelini, heyecanlısını görmedik” dediler. İnsanımız haklı olarak sonuç görmek istiyor. Samsun’un 2 senede yaptığını biz 6 ayda bitirerek bu noktaya geldik. Yeni bir üretim modeli üzerine çalışıyor kalkınma ajansımız. Biz domatesimizi 60 kuruşa satmak istemiyoruz. 3 lira 60 kuruşa satmak istiyoruz. Çünkü her gelen bir kuruş ekstra para burayı rahatlatır, esnafımızı da rahatlatır.  Diğer konu sizin için gönlümüzce bir yer bulamamıştık. Burası da beni tatmin etmiyor, size layık olan bu değildi. Birçok vilayetimizde daha güzel merkezlerimiz var. Hiç olmazsa öncekinden daha güzel oldu. İnşallah daha güzel yerler nasip olacaktır. Mülkiyetle sorunuyla ilgili verdiğimiz mücadeleyi kazanırsak size ve diğer önemli kurumlarımıza şehir merkezinde bir yer temin edilecektir” dedi.

Vali Ali Kaban, Esnaf ve Sanatkarlar Odasının ziyaretinin ardından Karadeniz Bölgesi Muhtarlar Federasyonu Genel Başkanı ve Zonguldak Muhtarlar Derneği Başkanı Şerafettin Nas’ı ve üyelerini ziyaret etti.  

VALİ KABAN: “ÜRETİMİ KİM YAPARSA YAPSIN O ATÖLYE YİNE LAZIM”

Vali Ali Kaban, burada yaptığı konuşmasında özellik ile son günlerde Zonguldak’ın gündemi olan hastane konusunda konuştu. Kaban; “Buradaki sıkıntımız şuydu çok dar bir alanda 400 yataklı bir yeri sığdırmak. Orası devlet karayolu. Orada iki ambulans üst üste gelse üçüncüsünün duracak yeri yok. İlla burada olmasın düşüncesi, birileriyle inatlaşma davası değil bu. Sadece hizmeti en kolay en verimli nasıl sağlarız. Bu manada öyle bir gündem oluşmuştur. Gündemin bir parçası olarak bu TTK atölyesinin olduğu yer var. Öncelikle bize söylenen o atölyenin artık çalışmadığı oldu. Bunun üzerine orayı gündeme getirmiştik. Sonra TTK’dan bana geldiler, burası çok aktif bir yer, Türkiye’deki yegane sızdırmazlık testi yapabilen atölye. Burası kalkarsa yarın yeraltındaki bir makine sızdırmazlığını denetleyecek başka bir imkanımız yok. O da değerli bir şey. Şunu unutmayalım ki her şey TTK ile bağlı duruyor ama bu şehirde TTK olsa da olmasa da kömür olacak. Bu şehrin varlık sebebi kömür. Bu anlamda varlık sebebi olan bir şeyden kolay vazgeçilmesi söz konusu değil. Kimsenin de zaten kömürü kapatalım diye bir niyeti yok. Maksat üretimi ve istihdamı arttıracak bir sistem kurmak. Üretimi kim yaparsa yapsın o atölye yine lazım”

“TEKNİK İNCELEMELER YAPILIP KARAR VERİLECEK”

“Elimizde çok fazla seçenek yok. Buranın yapılamayacağını bilseydik altmış dokuz ambarlarına hiç dokumazdık ora yüz dönüm, 12 tane kamu binası sığıyor. Derdik ki o kamu binalarına başka yer bulalım buraya hastane yapalım ama o gün için o hastane yapılıyordu. O hastane yapılırken de belki o hastane iptal olur da buraya bir hastane yapılır diye bekleyemezsiniz. Buna değişik şeyler sebep oldu. Şu anda 112 bitiyor, Aile ve Sosyal Politikaların ihalesi teslimi yapıldı, Çevre ihale aşamasında, SGK ihale aşamasında. Yani orada hızlı bir süreç başlıyor. Hastane yeri için dediler ki: ‘TOKİ’nin bulunduğu yer gayet güzel’. Orası da büyük 120 dönüm. Orayı gündeme getirdik. Bu TOKİ ile Sağlık Bakanlığı arasında yapılacak mutabakatla bitirilecek bir süreç. Biz bunu hızlandırmaya elimizden geldiğince gayret ediyoruz. Diğer yandan denildi ki Elvanpazarcık olabilir. Şimdi bakılacak tabi hangisi daha uygunsa bunlar tespit edilecek. Ya mevcutla devam edilecek ya TOKİ’nin olduğu bölge olacak ya da Elvanpazarcık. TOKİ ile Elvanpazacık’ın avantajı oralara şehir hastanesi yapma şansı var. Çünkü araziler büyük. Teknik incelemeler yapılıp karar verilecek. Biz illaki şuraya yapılsın diye ısrar edersek yanlış olur. Sürecin hızlandırılması için biraz daha sıkıştıracağız”

“MUHTARLIĞA SEÇİLMEK KOLAY BİR İŞ DEĞİL”

“Muhtarlığa seçilmek kolay bir iş değil, zor bir süreç. Bu süreçten sonra da insanımızın teveccühünü kazanıp, geleneksel bir kurum olarak yüzyıllardır bir geçerliliği olan bugünde hala anlamını yitirmemiş olan bir kurumun üyesi olmak gurur verici bir durum. Bizde hep şöyle bir algı vardı muhtarlık ilmühaber düzenler, nüfus cüzdanı takibi yapar. Halbuki onun çok ötesinde bir anlamı olan yönetimin toplumla buluştuğu yerdeki en önemli noktadır. Bunu da en fazla takdir eden Sayın Cumhurbaşkanımızdır. Çünkü nasıl insanımıza en kolay ulaşabileceğimizi bilmemiz lazım, bunu sağlamamız lazım. Burası o kapıdır” dedi.

Güncelleme Tarihi: 26 Nisan 2017, 10:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER