Yağmur altında Tıp Bayramı

Karadeniz Ereğli’de Türkiye’de tıp eğitiminin başladığı tarihin yıldönümlerinde kutlanan 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla gerçekleştirilen etkinliklere yoğun yağış engel olamadı. İlçede hizmet veren Hekim ve eczacılar Atatürk Anıtı’na çelenk sundu.

Yağmur altında Tıp Bayramı

Yağmur altında icra edilen tören kapsamında Karadeniz Ereğli Hekimler ve Eczacılar Dayanışma Derneği ile ilçedeki özel ve kamu hastanelerinin temsilcileri Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Hekim ve eczacılar törende saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu

Karadeniz Ereğli  Hekimler ve Eczacılar Dayanışma Derneği Başkanı Osman Yavuz, törende yaptığı konuşmada yağmur dolayısıyla konuşmasını kısa tutacağını belirterek, “Dr. Selahattin Karayeğen’in kurduğu bu dernek, 25 Yıldır Ereğli’mizde 350 hekime yol göstermektedir. Amacımız, aramızdaki sevgiyi, dayanışmayı arttırmak, birlikten güç çıktığını göstermektir” dedi.

Yavuz sözlerine şöyle devam etti:

“14 Mart Tıp Bayramı 1827 yılında , 2. Mahmut Döneminde,  Mustafa Behçet’in modern cerrahi hastanesini kurup eğitim öğretime başlamasıyla kutlamaya başlanmıştır. İlk kutlama, 1919 yılında İstanbul İşgal altındayken, dönemin öğrencilerinin işgal kuvvetlerine karşı toplantılar yapmasıyla kutlanmaya devam edilmiştir. Bundan sonra 1929 ve 1937 yılları arasında Bursa’da Yıldırım Darüşifa Hastanesinin eğitime başlamasıyla, daha önce 12 Mayıs’ta kutlanılan Tıp Bayramı terk edilerek, 14 Mart’ta kutlanmaya başlanmış, bugüne kadar gelmiştir. Öncelikle bütün arkadaşlarım ve meslektaşlarımın Tıp Bayramı’nı kutluyor, başarılar diliyorum.”

Törene, önceki dönem belediye Başkanı Halil Posbıyık, CHP Ereğli İlçe Başkanı Şerif Sertan Ocakcı,  CHP Eski Parti Meclisi Üyesi Buket Müftüoğlu, İlçedeki Kamu ve Özel Hastanelerin temsilcileri,  doktor ve eczacılar katıldı.

TIP BAYRAMI NEDİR?

14 Mart 1827de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçetin önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşıdaki Tulumbacıbaşı Konağında Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiyede modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, Tıp Bayramı olarak kutlanmaktadır.

İlk kutlama, 1919 yılının 14 Martında işgal altındaki İstanbulda gerçekleşmiştir. O gün, tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boranın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermişti. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamıştır.

1929-1937 yılları arasında 12 Mayıs günü Tıp Bayramı olarak kutlandı. Bu tarih, Bursadaki Yıldırım Darüşşifasında ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarih olarak kabul edildiği için Tıp Bayramı yapıldı. Ancak zamanla bu uygulamadan vazgeçildi ve yeniden 14 Mart Tıp Bayramı oldu.

1976dan beri sadece 14 Mart günü değil, 14 Martı içine alan hafta boyunca kutlama yapılmakta ve bu hafta Tıp Haftası olarak kabul edilmektedir.

 

Güncelleme Tarihi: 14 Mart 2017, 13:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER