" Yeni Varyantlar Çok Hızlı Bulaşıyor"

" Yeni Varyantlar Çok Hızlı Bulaşıyor"

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, yaptığı araştırmalar sonucunda Türkiye'de uygulanan her iki aşının da ‘delta plus’ varyantına karşı etkili olduğunu açıkladı.

Aşılamanın etkisiyle korona virüs vaka sayıları hızla azalmayı sürdürüyor. Türkiye’de bazı illerde görülen ‘delta plus’ varyantı ise endişeye yol açıyor. Şu ana kadar 12 bin civarında koronavirüs hastasını tedavi eden, yurt içinde ve yurt dışında yaptığı araştırmalarla delta plus vakasına yakalanmış kişilerde araştırma yapan VM Medical Park Samsun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği’nden Prof. Dr. Şevket Özkaya, "Bilindiği üzere, tüm dünyada korona virüsün delta varyantı baskın hale gelmeye başladı. Özellikle ülkemizde delta ve delta plus varyantları bildirilmekle beraber insanlarımızın akıllarında soru işaretleri oluştu. Yeni varyantlar gerçekten çok hızlı bulaşıyor. Bunun da her yeni mutasyon öncesindeki mutasyonlarda olduğu gibi hızlı bulaştığını biliyoruz. Yine bireysel kişisel korunma yöntemlerine devam edeceğiz. Eğer bireysel önlemler alamazsak, maalesef yeniden toplumsal önlemlere sıra gelecek. Bu da yasakların geri gelmesi demektir. Özellikle bu delta ve delta plus mutasyonları çok hızlı bulaşmaktadır. Önceden tecrübe ettiğimiz gibi kişisel korunma yöntemleri ile bunların önüne geçebiliriz" dedi.

İnsanların yeni varyanta karşı endişe etmemesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Özkaya, "Elimizdeki aşılar delta ve delta plus mutasyonları etkilidir. Halkımızın bu konuda endişe etmelerini istemiyoruz. Başarı ile devam eden aşılama programına dahil olmalarını istiyoruz. Hep soruyorlardı. İngiliz mutasyonunda da tartıştık. İngiliz mutasyonunda da bu Çin aşısının etkili olup olmadığı çok tartışıldı. Etkili olmadığını söylemelerine rağmen, Sinovac aşısından sonra vakaların hızla azaldığını gördük. Ağır hasta sayısının da hızla azaldığını gördük. Elimizde mevcut aşılar, delta ve delta plus varyantlarına karşı etkilidir. Herkesin toplumsal sorumlulukla aşılama programına katılmasını öneriyoruz" diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 10 Temmuz 2021, 16:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER