ENGEL OLMA, FARKINDA OL

ENGEL OLMA, FARKINDA OL

Engelliler Haftası, 10 Mayıs ile 16 Mayıs arasında, Birleşmiş Milletler’e üye 156 ülkede aynı tarihlerde kutlanan özel bir hafta
Bir toplumda sürekli gelişmeyi sağlamak her bir bireyi eğitim sürecine dâhil etmekle mümkün olmaktadır. Her bir ferdin yetenekleri, yeterlilikleri ve becerileri engellenmediği sürece geliştirilecek yönleri bulunmaktadır. Bu doğrultuda toplumun ayrılmaz bir parçası olan engelli bireylerin yaşamın her alanına katılması, eğitim başta olmak üzere her türlü imkândan en üst düzeyde yararlanmalarının sağlanması en tabii haklarıdır.
Toplumun her kesiminde özel eğitim konusunda bilgi ve farkındalığın oluşması, özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerimizin eğitimden en üst düzeyde yararlanmalarının sağlanması adına hepimize büyük bir sorumluluk düşmektedir. Millî Eğitim Bakanlığı olarak bu konudaki görevlerimizi büyük bir sorumluluk bilinci içinde yerine getirmekte ve çalışmalarımıza ara vermeden devam etmekteyiz. Yürüttüğümüz çalışmalar toplumumuzun her bir ferdine ilgi istek ve ihtiyaçları doğrultusunda daha kaliteli eğitim fırsatları sunmaktır. Engellilik bireyin kendisi ve ailesi için zorlu yaşam koşullarını da beraberinde getirebilmektedir. Bu durum ailelerin hassas ve dikkatli olmalarına yol açarken onların yaşadığı güçlüklerle baş etmeleri sürecinde de bizlere birtakım görevler yüklemektedir. Bu görevlerin belki de en önemlisi engelli birey ve ailesi ile empati kurmaktır. Bu hafta münasebetiyle her bireyin engelli adayı olduğuna, engelli bireylerimize yönelik olumlu tutum ve davranışlar sergilenmesinin önemine dikkat çekilmektedir. Ayrıca engelli bireylerin toplumsal yaşamda hoşgörü ile karşılanan, seven, sevilen, üreten insanlar olarak var olabilmelerine destek olunması da amaçlanmaktadır.
Her yıl mayıs ayının ikinci haftasında kutlanan Dünya Engelliler Haftası paylaşılan mesajlarla hatırlatılıyor. Engelliler Haftası, 10 Mayıs ile 16 Mayıs arasında, Birleşmiş Milletler’e üye 156 ülkede aynı tarihlerde kutlanan özel bir hafta. Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında eğitim kurumları tatil edildi ve uzaktan eğitim süreci devam ediyor. Bu nedenle Engelliler Haftası etkinlikleri bu yıl evlerde gerçekleşiyor. İşte Dünya Engelliler Haftası mesajları ve sözlerinden derlemeler...
ENGELLİLER GÜNÜ MESAJLARI 
Bugünü kutlamak değil de onları anlamak farkında olma günü olmalı engel yeter ki kalplerde olmasın bütün engeller aşılmak içindir.
Onlara engel olan en çok da biziz. Onların ise yürekleri, düşleri her türlü engeli aşacak seviyede. Ve ben o kadar güzel bir mesleğe sahibim ki, onların düşlerini gerçekleştirmesine yardımcı oluyorum. Engelleri beraber aşacağız.
Engellinin en büyük silahı sabır ve azimdir.
Yapacaklarım sınırlı olabilir, ama ufkum çok geniştir.
Engelli bir birey olmak sorunlar oluştursa da, en büyük sorun engelliye engel olma sorunudur. Tohum toprağın bağrına, engelli birey de topluma emanettir.
Yüreği, vicdanı, merhameti engelli sağlam bedenli insanlar, fiziken engelli insanların merhametine ve insani vasıflarına erişemezler...
Fark yaratmak istiyorsanız onların farkında olmanız ve eksik gibi davranmamanız yeterli olacaktır.
Engel bedende değil, empati kuramayan zihinlerdedir. Gülümse hayat gülümse.
Engelliye acınası bakışlarla değil; hayranlıkla bakmalıyız. Çünkü o kendi engelini aştığı halde biz zihnimizdeki engeli aşamamışız.
En büyük engel, sevgiden yoksun olmaktır.
En kötü engel, kalbin duyarsız olması ve farkında olmamaktır.
“Engel olma, farkında ol”
En büyük sorun engelliye engel olma sorunudur.
Engelliler Haftası’nda yasal olanaklar arttırılmalıdır.
Engellilere kamuda hak ettikleri istihdam oranı sunulmalıdır.
Unutmayın; hepimiz birer engelli adayıyız.
Sevginin aşamayacağı engel yoktur. Hayatı paylaşmak için hep birlikte engelleri kaldırdığımız bir dünya temennisiyle, 10 - 16 Mayıs Engelliler Haftası kutlu olsun.
Bütün engelleri birlikte aşacağımız engellilerimizin engelliler haftası kutlu olsun.
İçinde bulunduğumuz şu üç günlük dünya, hiçbir şey paylaşmaya engel değildir en büyük engel sevgisizliktir. Hepimiz birer engelli adayıyız. 10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası kutlu olsun.
REKTÖR ÇUFALI’NIN MESAJI
Zonguldak BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı da hafta nedeniyle bir mesaj yayınlayarak şu görüşlerine yer verdi: 
Engelliler Haftası, her yıl 10 Mayıs ile 16 Mayıs arasında, Birleşmiş Milletlere üye 156 ülkede aynı tarihlerde kutlanan özel bir haftadır.
Bir toplumda sürekli gelişmeyi sağlamak her bir bireyi eğitim sürecine dahil etmekle mümkün olacaktır. Toplumun ayrılmaz bir parçası olan engelli vatandaşlarımızın sorunlarına yönelik farkındalık oluşturmak ve yaşam kalitelerinin yükseltilmesine ilişkin çözümler üretmek günümüz dünyasının önemli bir meselesidir. 
Dünyamızın önemli bir parçası olan engelli bireylerin toplumsal yaşamda hoşgörü ile karşılanan, seven, sevilen, üreten bireyler olarak var olabilmelerine destek olunması gerekmektedir.
Bu kapsamda hafta boyunca engellilerin eğitimi, sağlığı, istihdamı ve benzer konularda planlanan etkinlikler, projeler, farkındalık çalışmaları gerçekleştirilmektedir.
Üniversitemiz eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, topluma hizmet faaliyetlerine büyük önem vermektedir. Engelli bireylerin en yüksek düzeyde eğitim alabilmesi, meslek sahibi olmaları ve toplumsal yaşamın her safhasında üretken bireyler olarak yer almalarına katkıda bulunmak üniversitelerin görevlerindendir.       
Üniversite olarak “iyiliğe ve sağlığa giden yolda” yaptıklarımızın bilinciyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 
Hep birlikte “engelsiz eğitim” yolunda büyük mesafeler kaydetmek ve muvaffak olmak umudu ile tüm engellerin kalktığı sağlıklı ve mutlu bir yaşam dilerim.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER