Doğal gaz cebinizi yakmasın

Doğal gaz cebinizi yakmasın

Doğalgaz artık hep hayatımızda.

Daha önce Ereğli ilk olarak doğalgaz ile tanıştı.

Karabük onu takip etti.

Nedense Zonguldak geç tanıştı.

Yakın zamanda bizler tanıştık.

Zonguldak, Kozlu , Kilimli .

Çaycuma ve Bartın il.

2016 yılı itibarı ile doğalgaz’ a kavuştuk.

Kömürün cazibesinden kurtulmak biraz zordu.

Kömüre karşı gelmemek adına doğalgaz Zonguldak’a beş yıl gecikmeli geldi.

Neyse ki geldi.

İyi ki geldi.

Medeniyet gördük.

Rahatlık.

Huzur.

Temizlik.

Hepsini gördük.

Çok da iyi oldu.

Devam edersek.

Bugün doğalgaz ile ilgili bilgiler paylaşalım.

Bildiğimiz bilgileri kış ayına iyice girdiğimiz şu günlerde tekrar hatırlayalım.

Daha bir kaç yıl öncesine kadar doğal gaz nedir, nasıl çalışır, nasıl ısıtır, kaça mal olur, kömürden iyi midir, bilmiyorduk.

Ne zaman ki kent merkezine doğal gaz boruları döşendi, öne zamanki evlere de bağlandı, işte o zaman biz de öğrenmiş olduk neyin ne olduğunu...

Doğal gaz çok iyi bir şeydi,

Özellikle temizlik açısından süperdi,

Ama kullanmasını bilirseniz!

Digital verilerin yer aldığı mekanizmasını  hala çoğumuz sökemedi, kuran ustanın yaptığı ayarlarla doğal gaz kullanmaya devam ediyoruz...

Yaz aylarında faturalar yok denecek kadar düşük olduğundan getirene dua da ediyoruz ama ye kış aylarında?

Dibine kadar yakarsanız,

Dibine kadar da ödersiniz...

Yani tasarruf şart!

Havaların soğumasıyla birlikte yüksek doğal gaz faturaları gündeme gelmeye başlayınca  yüksek fatura ödememek için ısıyı düşürmek bir tercih olabilir. Fakat alınacak pratik önemlerle ısıdan fedakarlık etmeden de doğal gaz faturalarından ciddi oranlarda tasarruf etmek pekala mümkün.

Nasıl mı?

Güvenli, konforlu ve tasarruflu ısınmanın önemli ipuçlarını uzmanlar sizin için veriyor.

Eşyalarınızı doğru konumlandırın

Isı kaybı yaşamamak için özellikle kış aylarında ev dekorasyonunun radyatörler ve odaların cepheleri dikkate alınarak yapılması önerilir. Koltuk, masa ve uzun perde gibi eşyalar, radyatörlerin önünü direkt kapattığı için ısının oda içinde yayılmasına engel olur. Bu nedenle radyatörlerin önünün mümkün olduğunca açık kalması önemlidir. Öte yandan güneş ışınlarından etkili bir şekilde yararlanmak için odaların cephelerine de dikkat etmek gerekir. Güney cephede yer alan odalarda ince perde, kuzey cephede yer alan odalarda ise kalın perde kullanmak odaların sıcaklığını ciddi ölçüde etkileyebilir. Gece saatlerinde perdelerin tamamen kapatılması da ısıyı evin içinde tutmada etkili bir çözüm olabilir.

Radyatörlerin üzerine bir şey koymayın

Kış aylarında evlerde yapılan en büyük hatalardan biri de radyatörlerin üzerine eşya koymak ya da çamaşır kurutmaktır. Isının verimli dağılmasına engel olan bu durumlar, daha çok ısı ihtiyacına neden olabilir. Radyatörler için alınabilecek bir diğer etkili çözümse radyatörün gidiş hattına termostatik vana takılmasıdır. Böylelikle kullanılmayan her peteğin kapatılması ya da sıcaklık değerinin düşürülmesi sağlanarak gereksiz ısı kayıplarının önüne geçilmiş olunur.

Kombiyi doğru kullandığınızdan emin olun

Oda sıcaklığındaki her bir derecelik sıcaklık artışı, yaklaşık yüzde 6 ila 8 arasında daha fazla yakıt tüketimine neden olur. Dolayısıyla gün içindeki duruma göre sıcaklık ayarı yapmak ciddi ölçüde tasarruf sağlar. Örneğin; Aile bireylerinin evde ve hareketli olduğu saatlerde salon ya da oturma odalarının konfor sıcaklığında olması beklenirken; evde kimsenin olmadığı zamanlar ya da uyku saatlerinde ise ekonomi sıcaklığı önerilir. Konfor sıcaklığı için ideal ısı değerleri 20 ila 22⁰C derecedir. Ekonomik sıcaklık içinse 6 ila 18 ⁰C derece sıcaklık yeterlidir. Söz konusu bu ısı ayarlaması manuel yapılabileceği gibi kontrol panelleri yardımıyla daha pratik bir şekilde yapılabilir.

Binanıza ısı yalıtımı yaptırın

Binalara yapılacak mantolama da ciddi anlamda yakıt tasarrufu sağlar. Bu konuda yapılan yasal düzenlemelerle yeni binalar mantolama sistemli olarak yapılıyor. Mevcut binaların ise yasalar çerçevesinde mutlaka izole edilmesi, yani mantolama yapılması gerekiyor.

Kombi ve peteklerinizin bakımını ihmal etmeyin

Kombi ve peteklerin bakımı, kombinin verimli çalışması, yakıt tasarrufu ve emniyet için oldukça önemlidir. Bu nedenle her yıl kış aylarına girmeden hem kombi hem de peteklerin bakımlarının yaptırılması önerilir. Böylelikle kesintisiniz ısınma konforunun yanı sıra olası arızalar önceden tespit edilir ve kombinin kullanım ömrü artar. Hepsinden önemlisi daha konforlu bir yaşam, can ve mal güvenliği sağlanır.

Uzmanlar böyle diyor, boşa da konuşmuyorlar.

Siz iyisi mi uzmanların dediklerini dinleyin,

Boşa para ödemeyin!..

Bugünlük nokta.

Güncelleme Tarihi: 17 Kasım 2020, 17:30
YORUM EKLE
YORUMLAR
Gemici
Gemici - 3 yıl Önce

Montala ma için bankalar uygun kredi versin

SIRADAKİ HABER