FİDAN DİKELİM

FİDAN DİKELİM

Fidan Dikelim.
Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının da bu konuda üstüne düşen görev ve sorumluluğu yerine getirmeli.
Bunu da çok önemli görüyoruz.
Baharın ortalarındayız, her ne kadar mevsimler biraz değiştiyse de üreticiler için fidan dikme mevsimi bu haftalar…Evimizin önüne, bahçelerimize, yaşadığımız apartman bloklarının uygun yerlerine meyve fidanları dikelim. Bu fidanlar meyve verince çocukların onlardan meyve koparıp yemeleri en çok sizleri sevindirecektir.
Zonguldak İçin Uygun Olan Meyve Fidanları Nelerdir?Zonguldak ilinde tipik Karadeniz iklimi hüküm sürer. Kışlar ılık yazlar ise serin geçer. Ayrıca hobi meyve yetiştiriciliği yapabilirsiniz, yarı bodur veya bodur fidanlardan oluşan meyve bahçeleri tesis etmeye özen gösteriniz zira hem daha az yer kaplamakta hemde kısa sürede ürün vermektedir.
Ahududu: Willamette Ahududu, Yediveren Ahududu, Heritage Ahududu, Aksu Pembesi Ahududu, Ruby Ahududu, Hollanda Boduru Ahududu. Bu çeşitleri hem ılıman iklim yerlerine hemde Zonguldak’ın yüksek rakımlı bölgelerine dikebilirsiniz. Açık kök ahududu fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz, tüplü ahududu fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Alıç Fidanı Çeşitleri (Muşmula): Sarı ve kırmızı alıç fidanlarını dikebilirsiniz fakat kırmızı alıç fidanlarını biraz daha yükseğe dikmenizde her zaman yarar vardır. Sarı alıcı sahil kesime , her ikisini ise yüksek rakımlı bölgelere dikebilirsiniz. Açık kök alıç fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz, tüplüalıç fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Armut : Zonguldak ilinin sahil kesimlerine etruşka, junebeauty, akça, carmen, junegold , tezeren armudu ve limon armudu çeşitlerini dikebilirsiniz.Zonguldağın yüksek rakımlı bölgelere ise Japon armut fidanı çeşitleri olan atago, hosui, kosui dikebilir, bununda yanında akça, etruşka, haziran güzeli, junegold, kieffer, Williams, tezeren, doktor armudu, şeker armudu, bozdoğan armudu, santamaria, deveci, ankara armudu, karmen , tokat hünkar, bozdoğan, concord, conference çeşitlerini dikebilirsiniz.Hemen hemen tüm armut çeşitleri Zonguldak şartlarında olabilmektedir.Yarı bodur fidan almanız her zaman daha erken verim ve daha kaliteli ürünler almanızı sağlayacaktır. Açık kök armut fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz, tüplü armut fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Ayva Fidanı :Zonguldak ilinin sahil kesimine tüm ayva fidanı çeşitlerini dikebilirsiniz fakat gerekli soğuklama süresini almadığından dolayı meyve çağında küçülme ve rekoltede azalma olacaktır. Zonguldak ilinin yüksek rakımlı olan bölgeleri için uygun olan ayva fidanı çeşitleri, limon, eşme, ekmek, ege22 çeşitleridir.E-fidancim.com üzerinden yarı bodur veya bodur anaçlı ayva fidanı çeşitlerinden satın almanızı tavsiye ederiz. Yarı bodur ve bodur ayva fidanı çeşitleri daha hızlı sürede daha kaliteli ürünler verecektir. Açık kök ayva fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü ayva fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Zonguldak İçin Uygun Olan Badem Fidanı Çeşitleri: Badem’in hemen hemen tüm çeşitleri Zonguldak ilinin her rakımında rahatlıkla olabilmektedir. Zonguldak’a uygun olan badem fidanı çeşitleri, nonpareil(elle kırılan badem), teksas, ferragnes, feeraduel,bertina, laurenne, tuono şeklindedir. Açık kök badem fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. Arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz, tüplü badem fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Ceviz Fidanı Çeşitleri: Ceviz ağacı sıfır rakımdan en yüksek rakımlara kadar rahatlıkla yetişebilmektedir.Zonguldak ilinin sahil kesimlerinde chandler ve pikan cevizi çeşitlerini, yayla kesimlerinde ise chandler, fernor, fernette, kaman1, şebin, bilecik, pedro çeşitlerini dikebilirsiniz. Açık kök ceviz fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz, tüplücevizfidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Zonguldak İçin Uygun Olan Dut Fidanı : Dutağacı ülkemizin her bölgesinde ve rakımında olmaktadır.Zonguldak için uygun olan dut fidanı çeşitler, Avustralya dut fidanı, yediveren beyaz dut, siyah dut fidanı çeşitleridir.Belirtilen dut fidanı çeşitlerini Zonguldak ilinin hem ılıman iklim hemde yayla kesimlerine dikebilirsiniz. Açık kök dut fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz, tüplüdutfidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Elma Fidanı : Zonguldak ilinin ılım bölgelerine summerred, anna elma fidanı çeşitlerini dikebilirsiniz.Yayla kesimlere ise golden elma, fuji çeşitleri, gala çeşitleri, redchief, scarlet, grannysmith elma, Safranbolu çıtırı, scarlet, gingergold, earlyredone, sarı İngiliz gibi çeşitleri dikebilirsiniz.E-fidancim.com üzerinden elma fidanı satın alırken bodur veya yarı bodur anaçlı elma fidanı çeşitleri almanızı tavsiye ederiz.Bodur veya yarı bodur meyve fidanları hem daha az yer kaplayacak, hemde daha kısa sürede daha kaliteli ürünler verecektir. Açık kök elma fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz, tüplü elma fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Zonguldak İçin Uygun Olan Erik Fidanı Çeşitleri: Zonguldak ilinin ılıman bölgelerine obilnaja, redbeauty, blacksplendor, can, papaz, aynalı, cin gibi soğuklama ihtiyacı düşük olan çeşitleri yayla kesimlere ise can erik, cin erik, papaz erik, redbeauty, obilnaja, black amber, blackdiamond, santarosa, friar, blackstar, briton erik, Kebab Eriği, Stanley, blacksplendor eriği, mürdüm eriği gibi erik çeşitleri dikelebilmektedir.E-fidancim.com üzerinden erik fidanı satın alırken yarı bodur veya bodur anaçlı erik fidanı satın almanızı tavsiye ederiz.Yarı bodur veya bodur erik fidanları daha kısa sürede ürün verecek ve daha az yer kaplayacaktır. Açık kök erik fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz, tüplü erik fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Frenk Üzümü Fidanı Çeşitleri: Frenk üzümü Zonguldak ilinin hem ılıman hemde yayla kesimlerinde rahatlıkla yetişebilmektedir. Avrupa’da bu meyveden elde edilen şuruplar yapılmaktadır.Zonguldak için uygun olan Frenk üzümü fidanı çeşitleri tokat 3 frenk üzümü,rovada, red lake, roskopvilkan, goliathgiant, silvergietersfrenk üzümü fidanı çeşitleridir. Açık kök frenk üzümü fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz, tüplüfrenk üzümü fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Zonguldak İçin Uygun Olan Bektaşi Üzümü Fidanı Çeşitleri: Bektaşi üzümleri hemen hemen her iklimde rahatlıkla yaşayabilen ve meyve verebilen bitkiler,Sarı, Kırmızı Bektaşi üzümlerini rahatlıkla dikebilirsiniz.Bu çeşitleri Zonguldak ilinin hem ılıman hemde yayla kesimlerinde rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Açık kök bektaşi üzümü fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz, tüplübektaşi üzümü fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
İncir Fidanı Çeşitleri: Zonguldak sahil kesiminden 600 metre rakımına kadar yerlerde incir fidanını rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.Yüksek olan rakımlarda incir fidanlarını soğuk vurma ihtimali yüksektir. Açık kök incir fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz, tüplü incir fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Zonguldak İçin Uygun Olan Greyfurt Fidanı Çeşitleri Nelerdir?:Zonguldak ilinin ılıman kesiminde riored ve star ruby greyfurt fidanı çeşitlerini dikebilisiniz.Yüksek rakımlı olan yayla kesimlerinde ise saksı içerisinde ev ortamında greyfurt fidanı yetiştirebilirsiniz.
Zonguldak İçin Uygun Olan Kamkat Fidanı Çeşitleri : Zonguldak ilinin ılıman bölgesinden oval ve yuvarlak kamkat fidanı çeşitlerini dikebilirsiniz.Yüksek rakımlı olan yayla kesimlerinde ise ev içerisinde kamkat yetiştiriciliği yapabilirsiniz.
Kayısı Fidanı Çeşitleri: Zonguldak ilinin ılıman kesimlerinde ziraat şekerparesi, aldeniz, ninfatritina, tropikal, çağataybey kayısı çeşitlerini dikebilirsiniz.Yayla kesimlerinde ise bebeko, al kayısı, aldeniz, çağataybey, roksana, şekerpare, hasanbey, kabaaşı, vitolla, karacabey, aurora , tokalı, Iğdır şalağı kayısı, hasanbey, kabaaşı kayısı çeşitlerini yetiştirebilirsiniz. E-fidancim.com üzerinde yarı bodur veya tam bodur anaçlı kayısı fidanı satın almanızı tavsiye ederiz.Yarı bodur veya bodur anaçlı kayısı fidanları daha kısa sürede ürün vermektedir. Açık kök kayısı fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz, tüplü kayısı fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Kiraz Fidanı Çeşitleri: Zonguldak ilinde kiraz ağaçları rahatlıkla yetişebilmektedir.Zonguldak ilinin ılıman bölgelerinde earlylorry, star giant çeşitlerini yayla kesimlerinde ise 0900 ziraat , Lambert, starksgold, kordia, lapins, noble, van, star giant, earlylorry, celeste, stella, sweetheart, regina gibi kiraz fidanı çeşitlerini dikebilirsiniz.E-fidancim.com üzerinde kiraz fidanı satın alırken yarı bodur meyve fidanlarından almanızı tavsiye ederiz. Açık kök kiraz fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz, tüplü kirazfidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Limon Fidanı Çeşitleri : Zonguldak ilinin ılıman iklim kesiminde yediveren, kütdiken, aydın, mayer, gibi tüm limon çeşitlerini yetiştirebilirsiniz fakat yay kesimlerde ise bu ürünleri saksı içerisinde ev ortamında yetiştirebilirsiniz.
Zonguldak İçin Uygun Olan Mandalin Fidanı Çeşitleri : Zonguldak’ın ılıman bölümünde tüm mandalina çeşitlerini yetiştirebilir, dalından mandalin kopartabilirsiniz fakat yüksek rakımlı olan yayla kesimlerinde ise ev ortamında ancak saksı içerisinde mandalina yetiştirebilirsiniz.
Zonguldak İçin Uygun Olan Nar Fidanı Çeşitleri: Zonguldak ilinde keben, hicaz, devedişi, katırbaşı, devedişi nar ve diğer fidanlarını dikebilirsiniz.Çok yüksek olan yayla kesimlerde nar ağacı yetiştiriciliğinde sıkıntı yaşayabilirsiniz. Açık kök nar fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz, tüplü nar fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Portakal Fidanı Çeşitleri : Zonguldak ilinin ılıman kesiminde tüm portakal çeşitlerini rahatlıkla yetiştirebilirsiniz fakat yüksek rakımlı olan yayla kesimlerinde ise ev ortamında ancak saksı içerisinde mandalina yetiştirebilirsiniz.
Nektarin Fidanı Çeşitleri: Zonguldak ilinin ılıman bölgesinde çok erkenci olan nektarin fidanı çeşitleri olan mayglo, mayfree, zinkal gibi nektarin fidanı çeşitlerini dikebilirsiniz. Zira hem soğuklanma süreleri az olup hemde erken çiçek atçılarından eren donlardan çiçeklerin etkilenme riski mevcuttur.Yüksek rakımlı kesimlerde ise beyaz nektarin, caldesi, big top, bigbang, Venüs, sweetlady, superred, gibi diğer nektarin fidanı çeşitlerini dikebilirsiniz. Açık kök nektarin fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz, tüplünektarin fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Zonguldak İçin Uygun Olan Şeftali Fidanı Çeşitleri : Zonguldak ilinin ılıman bölgesinde erkenci olan francosei, flored , transvalia çeşitlerinin dikilmesi uygundur.Yayla kesimlerde ise Monreo, Q’Henry, Red Star, elegantlady, bursa yarma, springlady, glohaven, redelegant, redjim, rubyrich, tastired, basık şeftali, lorik, royalglory gibi şeftali fidanı çeşitlerini rahatlıkla dikebilirsiniz.E-fidancim.com üzerinden yarı bodur veya bodur anaçlı şeftali fidanları satın almanız kısa sürede ürün almanızı saplayacaktır. Açık kök şeftali fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz, tüplü şeftali fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Trabzon Hurması: Cennet hurması olarak da bilinen Trabzon hurması Zonguldak şartlarında -12 dereceye kadar dayanabilmektedir.Fuyu , hachia, morali çeşitlerini deneyebilirsiniz. Açık kök Trabzon hurması fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz, tüplü Trabzon hurması fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Zonguldak İçin Uygun Olan Vişne Fidanı Çeşitleri Nelerdir?  Zonguldak ilinde montmorency, Macar vişnesi ve Kütahya vişne fidanı çeşitlerini dikebilirsiniz.Vişne fidanının ideal olduğu yer ise yüksek rakımlı olan bölgelerdir. Açık kök vişne fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz, tüplü vişne fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
Zonguldak İçin Uygun Olan Zeytin Fidanı Çeşitleri : Zonguldak ilinde ılıman bölgelerde hobi amaçlı zeytin yetiştiriciliği yapılabilir fakat yüksek rakımlı bölgelerde ise ancak saksı içerisinde ev ortamında zeytin yetiştiriciliği yapabilirsiniz.
Nokta .

Güncelleme Tarihi: 01 Nisan 2021, 17:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER