Mart’ta Dolar Kazandırdı

Mart’ta Dolar Kazandırdı

TÜİK yatırım araçlarının getirilerini açıkladı. Verilere bakıldığında geçtiğimiz Mart ayında en çok kazandıran dolar oldu.
Bunun nedeni ise hükümetin merkez bankası konusunda yaptığı yanlışlıklar ve bunun sonucu olarak da dolar kurunun Türk lirası karşısında yükselişi.
En yüksek aylık reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %4,11, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise %7,25 oranlarıyla Amerikan dolarında gerçekleşti.
Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından Euro %2,40 oranında kazandırırken; külçe altın %1,29, mevduat faizi (brüt) %2,78, BIST 100 endeksi %6,26 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) %7,26 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde Euro %5,49, külçe altın %1,69 ve mevduat faizi (brüt) %0,16 oranlarında kazandırırken; BIST 100 endeksi %3,43 ve DİBS %4,46 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.
BIST 100 endeksi, üç aylık değerlendirmede; TÜFE ile indirgendiğinde %3,56 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlarken; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde ise %0,75 oranında yatırımcısına kaybettirmiştir. Üç aylık dönemde, külçe altın Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %14,70, TÜFE ile indirgendiğinde ise %11 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.
Altı aylık değerlendirmeye göre BIST 100 endeksi; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %13,24, TÜFE ile indirgendiğinde ise %23,21 oranında yatırımcısına en yüksek kazancı sağlayan yatırım aracı oldu. Aynı dönemde külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %23,93, TÜFE ile indirgendiğinde ise %17,23 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.
Yıllık değerlendirmede en yüksek reel getiri BIST 100 endeksinde gerçekleşti
Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde BIST 100 endeksi; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %19,34, TÜFE ile indirgendiğinde ise %34,75 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı oldu.
Yıllık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından külçe altın %0,05, Euro %0,69, Amerikan doları %7,65, mevduat faizi (brüt) %15,95 ve DİBS %20,34 oranlarında kaybettirmiştir. TÜFE ile indirgendiğinde külçe altın %12,87, Euro %12,14 ve Amerikan doları %4,28 oranlarında yatırımcısına kazandırırken; mevduat faizi (brüt) %5,09 ve DİBS %10,05 oranlarında kaybettirmiştir.
BIST 100 Nedir?
Ekonomi haberi takip eden herkesin aşina olduğu bir terim vardır ki; “BIST Endeksleri”. Genellikle tüm yatırımcılar bu endeksler ile kâr etmek isterler. Sizler de borsada yatırım yaparak para kazanmak istiyorsanız bu işe endeksleri yakından tanıyarak başlamanız gerekir. Çünkü söz konusu endeksler ülkenin ve sektörlerin genel durumu hakkında sizleri bilgilendirir. Bu yazımızda sizlere BIST 100 hakkında bilgi vereceğiz.
BIST 100 endeksi; Borsa İstanbul’da işlem gören piyasa ve işlem hacmi açısından en yüksek 100 hisse senedinin performansını ölçmek için kullanılan temel göstergedir. Aynı zamanda Türk borsasının göstergesi olarak da kabul edilen BIST 100 endeksinin işlem kodu ise: XU100’dür.
Borsa İstanbul’un en popüler endekslerinden biri olan BIST 100 endeksi, tüm büyük yatırımcılar tarafından dikkatle takip edilen bir endekstir. Bunun en büyük sebebi; borsanın düşme ve yükselme yorumlarının BIST 100 endeksi dikkate alınarak yapılmasıdır. Özetle; bu 100 şirketin hisse senedi, borsanın genel performansını göstermektedir.
Borsa İstanbul’da işlem gören paylar yılda 4 kez gözden geçirilerek BIST 100 endeksinde yer alacak hisseler belirlenir. Ulusal Pazar’da işlem gören şirketler, Kurumsal Ürünler Pazarı’nda işlem gören gayrimenkul yatırım ortakları ve girişim sermayesi yatırım ortakları payları arasında bu seçim işlemi gerçekleştirilmektedir.
Fiili dolaşımdaki paylar (FDP), piyasa değeri ve günlük ortalama işlem hacmine göre büyükten küçüğe sıralanarak her iki sıralamada da üst sıralarda yer alan hisse senetleri endekse dâhil edilir. Dönemsel değişiklikler, ilgili endeks dönemi başlamadan en az 10 gün önce ilan edilir.
BIST 100 endeksinde yer alacak şirket hisse senetleri, yalnızca A ve B grubuna ait hisselerden seçilir. Yani C ve D grubu, BIST 100’e dâhil edilmemektedir. C ve D grubunda yer alan hisseler, A ve B grubundakilere nazaran daha fazla risk barındırır. BIST 100 endeksi; Ocak-Mart, Nisan-Haziran, Temmuz-Eylül, Ekim-Aralık olacak şekilde 3 ayda bir yeniden belirlenmektedir.

Güncelleme Tarihi: 07 Nisan 2021, 17:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER