MİLLİ PİYANGO, YENİ YILDA, UMUTLAR

MİLLİ PİYANGO, YENİ YILDA, UMUTLAR

Yılbaşı yaklaşıyor. İnsanların içleri yeni yılda yeni umutlarla    dolu. 
Ama herkesin de derdi para. 
Çünkü 2020 hem corona virüs hem de kötü ekonomik gidişat nedeniyle bizlere yaramadı.
 Herkes sarsıldı, herkes sıkıntıda. Herkese para lazım. 
Para ise milli piyangoda. Her ne kadar son özelleştirilmesinden bu yana itibar kaybetmişse de, milli piyangonun yine de hatırı sayılacak kadar büyük bir takipçi kitlesi var.
Birçok kişinin yeni yıla girerken en büyük umutları arasında yer alan Milli Piyango çekilişi, bu yıl da 31 Aralık akşamı heyecanı evlere taşıyacak. 
Milli Piyango 2021 Yılbaşı Çekilişinde büyük ikramiye tam 100 Milyon TL!
2021 Yılbaşı bilet fiyatları ise tam biletler 100 TL, yarım biletler 50 TL ve çeyrek biletler 25 TL olarak belirlendi. 
Toplam ikramiye tutarı 563.400.000 TL
Satın aldıkları çeyrek, yarım ve tam biletler ile Milli Piyango İdaresi'nin yapacağı çekiliş gecesini bekleyecek olan vatandaşlar için önemli uyarılar var.
ORTAK BİLETLER NASIL KORUMA ALTINA ALINIR?
Milli Piyango İdaresi yetkilileri, vatandaşların kendi menfaatleri ve güvenlikleri için dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı:
"Biletler İdarenin ruhsatlı bayilerinden alınmalıdır. Biletlerin arkasına ad ve soyad yazılarak imzalanmalıdır, ortak bilet alanlar biletin arkasını birlikte imzalamalıdır. Bir bilete isabet eden ikramiyenin ödenebilmesi için bilet çekiliş tarihi, ikramiye ve seri numarası, fiyat ve kupür itibarıyla herhangi bir kuşkuya meydan vermeyecek şekilde kendini ibraz eder nitelikte olmalıdır. İkramiye kontrolü en büyük ikramiye numarasından küçüğe doğru yapılmalıdır. İkramiyeli biletler çekiliş tarihinden itibaren her halükarda bir yıl içinde ibraz edilerek ikramiyesi alınmalıdır."
Milli Piyango ilk defa devlet huzurunda değil.
Özel sektör kuruluşu aracılığında ve önceliğinde gerçekleşecek.
Bakalım aynı güven yakalanacak mı?
Çünkü insanlar devlette ki güveni görmek istiyor.
Milli Piyango büyük ikramiyesi.
Pandemi dönemine denk geldi.
Tam 100 milyon.
Bakalım nasıl olacak?
Halkın yaklaşımı.
Merak edilen soru
Sorular..
Güven esası da çok önemli.
Şeffaf ikramiye belirlenmesi.
Özelleştirme furyasından milli piyango da nasibini aldı.
Dediğim gibi şeffaflık.
İkramiye çıkması.
Hakkaniyetli belirlenmesi.
Bunlar çok önemli ve değerli.
Bakalım tüm biletler bitecek mi?
İzliyoruz.
Ve bugün yeni yıl yeni umutlar adlı yazı başlığımızla piyango olayını değerlendiriyoruz.
Kamuoyunun ve halkın bilgisine sunuyoruz. 
İLK PİYANGO
İlk piyango 1836’da İzmir’de düzenlenmiş ve yapılan çekiliş sonuncunda bir altın saat hediye edilmiştir. Osmanlı toplumunda ağır bir tempoyla devam eden piyango ticareti, 1849’da İstanbul’da Pera’da bir evi piyangoya koyup bilet satma uygulamasına bile tanıklık etmiştir.
II. Abdülhamit, her ne kadar piyangolara iyi gözle bakmasa da, 1900 yılında İzmir Hamidiye Sanayi Mektebi’nin yararına düzenlenen piyangoya destek vermiş, hattâ iktidarı zamanında bilet fiyatları ve satış noktalarını belirten bir piyango nizamnâmesi bile oluşturmuştur.
II. Abdülhamit’ten sonra yönetimi ele geçiren İttihatçılar, bu yapılanmanın üzerine daha sistemli bir işleyiş getirmişlerdir. Bu anlamda 1909’da kurulan Osmanlı Donanma Cemiyeti’ne, askerî gemiler alması için piyango düzenleme yetkisi verilmiş ve başarılı olunmuştur. Bunu da Osmanlı Piyangosu için “umumî acenta” işlevini görecek Devidas ve Ventura Bankası’nın seçilmesi takip etmiştir.
Bir taraftan Osmanlı Devleti yönetimi piyango konusunda bu kararları alırken, bir taraftan da İstanbul’daki bütün sarraf dükkânları piyango biletleri satmaya başlamıştır. Bu sâyede ikramiyelerin de bir hayli arttığı görülmüştür.
Balkan Savaşı, I. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı dönemlerinde piyango dünyası doğal bir duraksama yaşadıktan sonra, Cumhuriyet’le yeni bir ivme kazanmıştır. Önce Tayyare Piyangosu, 1939’dan itibaren de Millî Piyango adı verilen çekiliş ve kurum olarak Millî Piyango İdaresi, devletin çıkarı için piyango düzenleme tekeline sahip olmuştur.
İLK PİYANGOCULAR
Bu anlamda halk arasında “Nimet Abla” olarak tanınan Nimet Gişesi’nin sahibesi Nimet Özkan ve işi olan piyango bayiciliğinden bahsetmek yerinde olacaktır. Asıl işi tütün satıcılığı olan Nimet Özden’in eşi İsmail Özden, Tayyare Piyangosu bileti de satmaktadır. 1930’lu yıllarda idare, piyango bileti satışını teşvik etmek amacıyla veresiye bilet satılmasına izin vermiş; İsmail Özden de bu uygulamaya başlamış, fakat sattığı biletlerin parasını toplayamadığından büyük zarara girmiştir. Bunun üzerine devreye Nimet Özden girer ve işin başına geçer. Hatta “Nimet Abla’nın piyangoculuk girişimi, bu işi meslek edinmiş erkekler arasında önce şaşkınlık, sonra da tepki yaratır.” 
Nimet Özden, ilk olarak Eminönü’nde kendi malı olan dükkânı açıp, evini de dükkânın üzerine taşır. Önceleri çeşitli zorluklar yaşayarak bilet satamasa da, zamanla bunların üstesinden gelir ve her bilet alana bir kutu şeker vererek kazancını kat kat arttırır. İşte bu gelişimi Ertan Ünal şöyle aktarmıştır:

Dükkânına bilet almak için değil de, para istemek için uzatılan elleri geri çevirmeyen, yoksul çocukları giydiren, parasız gençleri üniversitede okutan, çocuğu olmadığından mânevî evlat edindiği kızların her şeyiyle yakından ilgilenen Nimet Özden’in ünü gittikçe yayılmış ve halkın Nimet Abla’sı olmuştur. İşte bu nedenle Eminönü’ndeki dükkânın ismi “Talihli Gişe” iken “Nimet Abla Gişesi” olarak değişmiştir.
Piyango bayiciliği konusunda ünlü olan bir başka kişi de halk arasındaki ismiyle “Tek Kollu Cemal”dir. Nimet Abla’nın kapı komşusu olan Tek Kollu Cemal, astsubay iken geçirdiği kaza sonucu tek kolunu kaybedince piyango bayiciliğine başlamıştır. Türk piyango dünyasının bir başka ünlü bilet satıcısı yine halk arasındaki ismiyle “Uzun Ömer”dir. 2 metre 40 cm’lik boyuyla ünlü olan bu kişi de Karaköy, Köprüaltı ve Adalar İskelesi’nde bilet satıcılığı yapmıştır. Mekânı Beyoğlu olan ve günümüz seyyar bilet satıcılarının öncüsü olarak kabul edilen Cüce Simon da piyango bileti satıcılarının önemli sîmâlarından biri olarak kabul edilmiştir.
Dediğimiz gibi Milli Piyango ilk defa devlet huzurunda değil.
Gelişmeleri görelim ve yazmaya devam edelim.
Nokta.
 

Güncelleme Tarihi: 15 Aralık 2020, 17:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER