NEDİR BU KADES?

NEDİR BU KADES?

Bilindiği gibi son zamanlarda kadına yönelik şiddet olaylarında artış var, her geçen yıl on binlerce kadın bu uygulamalara maruz kalıyor, binlercesi de ya ölüyor ya da yaralanıyor.

Bu türden olayların önlenebilmesi ve en azından vaka sayısının azaltılabilmesi için Devlet geçtiğimiz yıllarda bir proje geliştirdi…

Proje sahibi İçişleri Bakanlığı, projeyi gerçekleştiren ise Emniyet Genel müdürlüğü…

KADES, kadınların ve çocukların maruz kaldığı şiddet, taciz gibi kötü eylemleri birazda olsun engellemek adına kullanıcılara sunulmuş resmi bir uygulamadır. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış ve acil durumlarda ilk aklınıza gelecek acil müdahale uygulamasıdır.
 
KADES uygulaması, son yıllarda giderek artan kadına şiddet olaylarının önüne geçebilmek ve kadınlara yardım edebilmek amacıyla geliştirilmiş. Eşinden veya bir başkasından şiddet gören ya da şiddete maruz kalma ihtimali olan kadınlar, akıllı telefonları üzerinden yapacakları ihbarlarda hızlı bir şekilde bu iş için kurulan Kadın Acil Destek İhbar Sistemi’ne ulaşabiliyorlar.

KADES AÇILIMI NEDİR?

KADES uygulaması gündemin en önemli konuları arasındaki yerini aldı. ... Kadınların ve çocukların maruz kaldığı şiddetİ engellemek amacıyla kullanılan Kadın Acil Destek Uygulaması (KADES) Google Play Store ve Apple Store uygulamasından üzerinden ediliniyor.  İşte KADES uygulaması ile ilgili detaylar:
     
Akıllı telefon kullanıcısı bir kadının, Google Play Store ve Apple Store uygulamasından indireceği “Kadın Destek Uygulamasını (KADES)”, T.C. Kimlik Numarasını girerek ve sonrasından EGM serverlarından gelen aktivasyon kodu ile aktif hale getirebileceği uygulama ile aile içi ve kadına yönelik şiddet mağduru kadınların acil durumlarda cihaz konum bilgisini açarak bir tuşla 155 Polis İmdat Acil Çağrı Merkezine ulaşarak, yardım çağrısının yapıldığı olay yerine en yakın ekip veya devriyenin sevk edilerek olaya müdahalesi sağlanacaktır.
 
Bakan Soylu, KADES uygulamasıyla kadına yönelik risk ve tehdit unsuru oluşturabilecek durumların önüne geçebilmeyi ve acil durumlarda müdahale sürelerinin kısaltılmasını hedeflediklerini bildirdi.

Tamamen yerli ve milli bir yazılıma sahip KADES'in 24 Mart'tan itibaren test aşamasında olduğuna işaret eden yetkililer "Bu uygulama sayesinde kadınlarımızın herhangi bir tehdit anında bir dokunuşla, en hızlı şekilde kolluk birimlerimize ulaşarak yardım almaları sağlanmaktadır." dedi.
 
Kadına yönelik şiddetle mücadelede farkındalığı artırmak amacıyla düzenlenen konferans ve eğitimler hakkında bilgi veren yetkililer, bu sorunun toplumun bütün kesimlerinin katılımıyla çözülebileceğini vurguladılar
 
Uygulamayı  https://www.icisleri.gov.tr indirebilirsiniz.
     
KADES UYGULAMASI 1 MİLYONU GEÇTİ
İçişleri Bakanlığı tarafından kadınların ve çocukların her türlü şiddete maruz kalmalarını engellemek amacıyla geliştirilen KADES uygulaması ile sadece fiziksel şiddet anında değil, cinsel saldırı, taciz, takip ve diğer tehlikeli durumlar için de yardım çağrısında bulunulabiliyor. İçişleri Bakanlığı'nın uygulamanın kadınlar arasındaki bilinirliği artırmak 16 Kasım itibariyle başlattığı kampanya ve tanıtım faaliyetleri sonucunda 1 milyon indirme hedefi aşılarak 1 milyon 174 bin oldu.
KADES uygulamasının tanımı için basın yayın organları, sosyal medya, valiler ile kaymakamların ve alandaki kolluk görevlilerinin bilgilendirme faaliyetleri sonucunda 16 yaş ve üzeri kadınlara SMS gönderimi ile KADES indirme sayılarında artış yaşandı. 16 Kasım'da 550 bin 139 olan sayı "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü" kapsamında yapılan tanıtım faaliyetleri sonucunda 20 Aralık'ta yüzde 113 oranında artış ile 1 milyon 174 bine yükseldi. Uygulama üzerinden gelen ihbar sayısı ise 62 bin 45 oldu.
20 MİLYONDAN FAZLA SMS
Bakanlık ayrıca GSM şirketlerinden 16 yaş ve üzerindeki kadınlara KADES SMS'i gönderdi. 20 milyon 475 bin 178 kişiye gönderilen SMS'de uygulamanın indirileceği linkler paylaşılırken, "Tek tuşla şiddetin karşısında, kadınların yanındayız" mesajı verildi. Akıllı telefon kullanıcısı kadınların, sanal uygulama mağazalarından indirebildiği KADES, acil durumlarda tek tuşla ihbarda bulunmaya imkan tanıyor. İhbarla 112 Acil Çağrı Merkezi'ne düşen konuma en yakın ekip sevk edilerek olaya anında müdahalede bulunuluyor.
 Evet , bugün KADES köşemizdeydi.
Değerlendirdik.
Okurlarımızı bilgilendirdik.
Bugünlük nokta.

Güncelleme Tarihi: 21 Aralık 2020, 17:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER