PTT, Pul ve Koleksiyonculuk

PTT, Pul ve Koleksiyonculuk

    
Gençlerimizin filatelizme ve pul koleksiyonculuğuna yönlendirilmesi ve bu alanda yetenek kazandırılması amacıyla kuruluşundan bu yana sürdürdüğü özelgün  zarfları ve pulları ayrıca ilkgün damgalı zarflar ülkemizde onbinlerce pul koleksiyoncusunun pul defterlerini ve duvarlarını süslüyor.
PTT bu alanda oldukça başarılı…
Bu kapsamda Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi (PTT AŞ) tarafından "İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Muhasebe Enstitüsü 50. Yıl" konulu özelgün zarfı da 11 Aralık 2020 tarihinde tedavüle sunuldu. 
"İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Muhasebe Enstitüsü 50. Yıl" konulu özelgün zarfı, 5,00 TL bedelle; www.filateli.gov.tr adresinde, filateli cep uygulamasında ve abone sayısı kadar PTT iş yerlerinde satışa sunuldu.
Koronavirüs salgınından dolayı toplum sağlığını korumaya destek olmak, PTT iş yerlerinde yoğunluk yaşanmasını önleme ve kullanma dosyatelik işlemlerini PTT iş yerlerine gelmeden yapabilmeleri için; 11 Aralık 2020 tarihinde satışa sunulan özelgün zarfını posta damgası ile talep eden müşterilere, www.filateli.gov.tr adresinden ürünün tedavül tarihi itibari ile 6 ay beslenip paket halinde posta damgalı olarak gönderilebilecek.
Müşterilerin, Müşterilerin, tip filatelik ürünler için (Filateli İşletme Prosedürüne uygun olması halinde) özeltarih damgası ve posta damgası talepleri, 11 Aralık 2020 tarihi itibari ile 3 ay harf PTT AŞ'ye iletildiği takdirde karşılanacak.
Gördüğünüz gibi PTT bizlerin sağlığını da düşünüyor ve ürettiği şaheserleri adresinize bile gönderiyor.
Çocuklarımızın ve gençliğimizin PTT’nin sunduğu bu olanaklardan yararlanmaları için elimizden gelen her türlü yardımı onlara göstermeliyiz…
PUL KOLEKSİYONCULUĞU NASIL YAPILIR?
Pul koleksiyonculuğu, dünyanın en ilginç hobilerinden biridir. İnsan dantelli kağıt parçalarının içinde gezinmeye başlayınca, dünyanın pullarını toplamak ister. Başlangıçta, bu toplama isteği, koleksiyoncuları hatalara sürükler. Koleksiyoncunun arzu ve istekleri, o kadar doruk noktasına çıkar ki, pul olsun da, damgalı-damgasız, seri-parça, bozuk-sağlam fark etmez. Böylece pul klasörleri dolar ve yenileri alınır, kütüphanelerde yer kalmaz olur. Koleksiyoncunu içindeki fırtına dinmeye başlayıp, biraz filatelik kuralları öğrenmeye başlayınca, hataların büyüklüğü ortaya çıkar.
Pul koleksiyonuna başlayan kişi, işe dar bir açıdan bakmalıdır. Yapacağı koleksiyonu, konulu ve genel olarak düşünmelidir. Konulu koleksiyon, filatelide tematik adını verdiğimiz bir konu üzerinde; örneğin, çiçek, hayvan, gemi, tren, uçak, müzik, spor, dünya meşhurları, tarihi eserler gibi konular üzerine yoğunlaşan koleksiyonlardır. Genel Koleksiyon, seçilen bir ülkenin bütün pullarının toplanması ile oluşan koleksiyondur.
FİLATELİ NEDİR?
Filateli, Yunanca philos (sevgi) ve ateles (vergisiz) kelimelerinin yanyana gelmesi ile oluşan bir kelimedir. Sistematik bir şekilde pul, damga, mektup, posta kartı, ve doküman toplama işlemine denir.
Perslerin MÖ 5. yüzyılda posta kuruluşlarına sahip olduklarını, tarihçi Herdeot'tan biliyoruz. Bazı kaynaklarda da eski Mısır'lıların posta kuruluşlarını işlettiği öne sürülür.
Dünya filateli tarihinin ilk posta pulu, 1 Mayıs 1840'ta, İngiltere'de "Penny Black" adı ile basılmıştır. Pulun mucidi Sir Rowland Hill adlı bir posta müfettişidir. İlk İngiliz pulunun üzerinde Kraliçe'nin resmi bulunmaktaydı.
Türkiye'de ilk posta pulu, 1863 yılında Sultan Abdülaziz'in tuğrasını taşıyan 2 ve 5 kuruş değerlerindeki pullardır. Pulların basımı, dönemin Posta Müdürü olan Agah Efendi tarafından yapılmıştır.
Pulculukta ne ararız diye sorsalar, hemen sevgi sözcüğü aklımıza gelir. Sevgiyi, heyecan, tutku, sabır gibi bizleri peşinden sürükleyen kavramlar izler. Tüm bunları, araştırma, öğrenme arzusu, ekonomik getiri ve sistemli çalışma takip eder.
 

Güncelleme Tarihi: 11 Aralık 2020, 17:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER